Viņķele: no diskusijas par pensiju piemaksu samazināšanu izvairīties neizdosies

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: onkel_wart, CC licence

Latvija nevarēs izvairīties no diskusijas par pensiju piemaksu samazināšanu. To šodien televīzijas raidījumā «Kas notiek Latvijā?» teica Saeimas deputāte Ilze Viņķele (V).

Šovakar raidījumā notika diskusija par ģimenes valsts pabalstu finansējuma samazināšanu 11,2 miljonu latu apmērā.

Diskusijas laikā, izskanēja informācija, ka tomēr tiek vērtēta iespēja samazināt piemaksas pie pensijām, tās saglabājot tiem pensionāriem, kuriem ļoti mazas pensijas un liels padomju gados nostrādātais darba stāžs.

Izskanēja viedoklis, lai samaksātu astoņu latu pabalstus visiem vecākiem par bērniem, būtu nepieciešams vienoties ar pensionāriem, ka viņi no savas pensijas ziedo divus līdz trīs latus.

Uz konkrētu jautājumu par to, vai politiķi ir gatavi atjaunot diskusiju par piemaksu samazināšanu pensijām, Viņķele atbildēja, ka no šādas diskusijas izvairīties neizdosies. Vēlāk viņa precizēja, ka būs nepieciešama diskusija par to, no kādām budžeta sadaļām ņemt trūkstošos līdzekļus.

Kā ziņots, deputātu iepriekš izteiktais priekšlikums uz pusi samazināt piemaksas pie pensijām, kas pārsniedz 600 latus, tādā veidā no budžeta ietaupot 362 000 latu, ko novirzīt ģimenes pabalstiem, Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) valdes sēdē otrreiz netiks izskatīts, paziņoja LPF priekšsēdētāja Aina Verze.

Viņa skaidroja, ka jau 13.decembrī valdes locekļi to neatbalstīja. Turklāt ietaupāmā summa esot maza, salīdzinot ar esošas ģimenes pabalstu sistēmas saglabāšanai nepieciešamajiem 11,2 miljoniem latu.

«Šis ir organizācijas valdes lēmums un mēs paliekam pie šī lēmuma,» sacīja Verze. Viņa arī piebilda, ka nevajadzētu risināt ģimenes pabalsta problēmu uz vecu cilvēku rēķina.

Šodien pēc Verzes tikšanas ar Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāju Aiju Barču (ZZS) un Labklājības ministrijas parlamentāro sekretāru Andreju Staķi tika nolemts visus jautājumus, kas saistīti ar ģimenes pabalsta sistēmu vēlreiz pārrunāt 8.februārī paplašinātā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē. Diskusijā piedalīsies visi LPF valdes locekļi, sabiedrisko organizāciju pārstāvji, LM un Finanšu ministrijas pārstāvji, pastāstīja Verze.

Vakar notikušajā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē LM pārstāvji prezentēja izstrādātos variantus ģimenes valsts pabalsta reformai, tomēr komisijas deputāti sliecās par labu līdzšinējā universālā pabalsta saglabāšanai, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

«Vairums komisijas deputātu patlaban neredz iespēju un arī jēgu atteikties no vienīgā universālā pabalsta ģimenēm, īpaši krīzes situācijā, kad ļoti daudziem arī šie astoņi lati ir liela nauda,» norādīja Barča.

Jau ziņots, ka LM ir izstrādājusi piecus priekšlikumus pabalsta sistēmai. Viens no tiem paredz ģimenes valsts pabalstu 4,60 latu apmērā izmaksāt ģimenēm ar bērniem no viena līdz 18 gadu vecumam, sākot ar otro bērnu. Otrais variants arī paredz izmaksāt pabalstu ģimenēm ar diviem un vairāk bērniem, bet astoņu latu apmērā. Lai īstenotu šo priekšlikumu, būtu nepieciešami papildu 4,4 miljoni latu. Trešais priekšlikums paredz izmaksāt pabalstu desmit latu apmērā daudzbērnu ģimenēm, kurās ir trīs un vairāk bērni. Vēl LM piedāvā maksāt pabalstu ģimenēm ar bērniem vecumā no viena līdz 18 gadiem, kurām piešķirts trūcīgas ģimenes (personas) statuss, 17,60 latu apmērā. Piektais priekšlikums paredz izmaksāt pabalstus ģimenēm ar trim un vairākiem bērniem, kā arī ģimenēm ar bērniem vecumā no viena līdz 18 gadiem, kurām piešķirts trūcīgas ģimenes statuss, 6,40 latu apmērā.

Sestais priekšlikums ir iekļauts, ņemot vērā partneru priekšlikumus - saglabāt esošo universālo pabalstu, bet šim variantam papildus nepieciešami 11,2 miljoni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu