Dienesti atklāj pirmos faktus par Domodedovas traģēdiju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Ir pagājusi gandrīz diennakts kopš traģiskā nozieguma Domodedovas lidostā, tomēr oficiālie komentāri no izmeklētājiem un citiem atbildīgajiem ir ļoti skopi. Piemēram, Krievijas Federālais drošības dienests un Nacionālā pretterorisma komiteja izvēlējās klusēt līdz pat izmeklēšanas beigām, ziņo Krievijas mediji.

Otrdien ap pusdienlaiku Krievijas Izmeklēšanas komitejas pārstāvis Vladimirs Markins paziņoja, ka sprāgstviela, kas ekvivalenta pieciem kilogramiem trotila, bija piepildīta ar drātīm, armatūras gabaliem un metāliskām bumbiņām.

Tāpat viņš paziņoja, ka pie ieejas lidostā nebija atbilstošas kontroles sistēmas. «Noskaidrots, ka terorists bez grūtībām iekļuva zālē, kurā notika sprādziens,» sacīja Markins.

Komiteja apkopo atbildīgo personu liecības, lai noskaidrotu, cik liela ir viņu atbildība par notikušo.

Lai atpazītu bojāgājušos, norīkotas 48 tiesu medicīnas ekspertīzes. Mirstīgajām atliekām, kuras nav iespējams atpazīt, norīkotas arī ģenētiskās ekspertīzes.

Līdz otrdienas rītam izdevies atpazīt 18 bojāgājušos.

Tāpat Markins atklāja, ka uzsākta cietušo un aculiecinieku liecību apkopošana.

Ziņu aģentūras lielākoties operatīvo informāciju par notikušo joprojām iegūst no anonīmiem avotiem atbildīgajās iestādēs. Šobrīd jaunākā informācija liecina, ka pašnāvnieks bija vīrietis. Versijas par sievieti melnā parandžā un diviem pašnāvniekiem ir noraidītas.

«Viņš ir eiropeiska izskata un 30 līdz 40 gadus vecs. Viņš ir spēcīgas miesas būves,» pašnāvnieku aprakstījuši avoti.

Sprādziena vietā ir atrasti viņa mirstīgo atlieku fragmenti, tomēr noskaidrot, kas viņš ir, varēs vien pēc DNS analīžu veikšanas, jo līķis ir stipri sakropļots,» uzskata atbildīgie.

Tāpat izmeklēšanas vadītājs Krievijas medijiem sacīja, ka šobrīd tiek meklēti vēl trīs pašnāvnieka līdzzinātāji. Operatīvā informācija liecina, ka viņi ir Maskavas reģiona iedzīvotāji.

Speciālisti šobrīd uzskata, ka spridzekli detonējis pašnāvnieks, tomēr netiek izslēgta iespēja, ka tas varēja būt iedarbināts arī attālināti.

Kopumā terora akts Domodedovas lidostā bijis rūpīgi izplānots, ļaundari bija izpētījuši lidostas drošības sistēmu un atraduši vismazāk apsargātas vietas, uzskata tiesībsargājošo institūciju pārstāvji.

Tāpat šobrīd izmeklēšanas grupa pētī novērošanas kameru ierakstus ne tikai sprādziena dienā, bet arī vairākas dienas iepriekš. Papildus tam tiek pētītas telefonsarunas, kuras pirmdien notikušas lidostas apkārtnē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu