Advokāts: konvojēšanas laikā policija ciniski ņirgājusies par Jēkabpils laupītājiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Uz Jēkabpils spēļu zāles laupītāju konvojēšanu reaģēs arī Tiesībsarga birojs, vēstulē Valsts policijas (VP) priekšniekam Artim Velšam norādot uz acīmredzamiem godu un cieņu aizskarošiem pārkāpumiem, raksta laikraksts «Latvijas Avīze» (LA).

Kā pastāstīja Tiesībsarga biroja vecākā juriskonsulte Ineta Piļāne, birojs gatavojas nosūtīt vēstuli VP priekšniekam Artim Velšam, kurā tiks norādīts uz acīmredzamiem godu un cieņu aizskarošiem pārkāpumiem aizturēto konvojēšanas laikā. Vēstuli Tiesībsarga birojs sagatavojis pēc pašu iniciatīvas, iepazīstoties ar televīzijas ziņu sižetiem. «Jēkabpils gadījums izsaucis plašu rezonansi sabiedrībā, kurai šī lieta interesē no visiem aspektiem, arī no cilvēktiesību jomas. Vērsīsim policijas vadības uzmanību uz to, vai nepieciešami grozījumi normatīvos, kas noteic aizturēto personu konvojēšanu, lai šī procedūra neaizskartu cilvēka cieņu.»

TV un fotomateriālos redzams, ka aizturētie tiesā nogādāti svešā apģērbā, kas bija vairākus izmērus par lielu. Turklāt pirmo reizi – vismaz publiski redzamā veidā – aizturētajiem konvojēšanas laikā bija uzmauktas maskas.

VP oficiālais viedoklis ir, ka likums nav pārkāpts.Apstākļus, kādos jātur aizturētie, pamatā reglamentē «Aizturēto personu turēšanas kārtības likums», kas neko konkrētu par veidu, kā vajadzētu aizturētos konvojēt, nenosaka. Likumā teikts vien tas, ka «aizturēto apsardzes pavadībā var izvest no īslaicīgās aizturēšanas vietas, lai saskaņā ar procesa virzītāja pieprasījumu veiktu procesuālas darbības; sniegtu medicīnisko palīdzību», norāda VP preses pārstāve Zane Maskaļonoka.

Pēc «LA» informācijas, konvojētāji bija no specvienības «Omega». Telefonsarunā «Omegas» komandieris Juris Grabovskis nenoliedza, ka tie bija viņa pakļautībā esošie policisti, tomēr plašākus komentārus par konvojēšanas procedūru varot sniegt vienīgi tad, ja to ļautu VP vadība.

«Vainīgie pelnījuši bargu sodu, tomēr to vajadzētu lemt tiesai. Pagaidām, manuprāt, policija publiski demonstrē savas varas ambīcijas un piemirst, ka mēs dzīvojam civilizētā Eiropas valstī. Notikums, protams, ir traģisks un vainīgie nebūtu pelnījuši līdzjūtību, bet ciniska ņirgāšanās par aizturētajiem policijai godu nedara. Man šī konvojēšanas procedūra atgādināja amerikāņu attieksmi pret Gvantanamo nometnē ieslodzītajiem. Nez vai ir labi sekot sliktākajiem amerikāņu piemēriem,» spriež kāds advokāts, kurš nevēlējās, lai publicē viņa vārdu. Līdzīgi domā arī kāds prokuratūras pārstāvis: «Acu aizsiešanai būtu savs attaisnojums – lai īpaši apmācītu specvienības «Alfa» darbinieku dezorientētu telpā un viņš nespētu aizbēgt no tiesas ēkas, kur logiem nav restes. Tomēr cilvēku saliekšana ragā un vilkšana pa trepēm kā kartupeļu maisu gan nebija attaisnojama. Īsti nesapratu, kāpēc acu aizsējus vajadzēja uzvilkt arī šoferim, kuram nez vai bija kādas īpašas iemaņas, lai, saslēgtam roku dzelžos, aizmuktu no bruņota konvoja. Nezinu, kādas apģērba rezerves varētu būt policijas rīcībā, tomēr šajā gadījumā izskatījās, ka pielāgots sliktākais no tā, kas bija.»

Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Visvaldis Puķīte teic, ka civilizētākā veidā tiek konvojēti pat ar mūža ieslodzījumu notiesātie – viņi var braukt kaut uzvalkā un nekāda acu aizsiešana nenotiek, lai arī tie ir cilvēki, kuriem maz ko zaudēt. «Visas nianses, kā jābūt saģērbtam aizturētajam konvojēšanas laikā, iekšējos normatīvos nav noteiktas. Šajā gadījumā runa ir par ētikas normām.» Roku dzelžu uzlikšana konvojēšanas laikā ir obligāta, izņēmums ir vienīgi sievietes un nepilngadīgie.

Bijušais VP priekšnieks, ģenerālis Juris Rekšņa arī uzskata, ka «Aizturēto personu turēšanas kārtības likuma» burts nav pārkāpts, tomēr «visām policijas darbībām vajadzētu būt saprotamām un attaisnojamām, bet šajā reizē tā tas nebija».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu