Valdība apņēmusies galvenos nodokļus vairs nepalielināt

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valda Dombrovska (V) vadītais Ministru kabinets apņēmies turpmāk galvenos nodokļus vairs nepaaugstināt virs 2011.gadā noteiktā līmeņa, paredz šodien apstiprinātais valdības rīcības plāns.

Dokumentā pausta apņemšanās nodrošināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa, uzņēmumu ienākuma nodokļa, pievienotās vērtības nodokļa pamatlikmju un valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksu likmju nepaaugstināšanu virs 2011.gadā noteiktā līmeņa.

Finanšu ministrijai šāds uzdevums dots līdz 2014.gadam.

Valdība arī apņēmusies pakāpeniski katru gadu paaugstināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu, veicot grozījumus attiecīgajā normatīvajā aktā.

Savukārt līdz 1.septembrim plānots valdībā atbalstīt grozījumus nekustamā īpašuma nodoklī, nodrošinot lielāku pašvaldību līdzdalību nodokļa likmju noteikšanā, nodokļa sloga precīzāku atbilstību īpašuma vērtībai un papildus ieņēmumus.

2011. un 2012.gadā sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi valsts fondēto pensiju shēmā plānots noteikt 2% apmērā un paredzēt uzdevumu valdībai sešu mēnešu laikā no dienas, kad sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta ieņēmumi pārsniedz izdevumus, izvērtēt un iesniegt Saeimai ziņojumu par sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes samazinājuma valsts fondēto pensiju shēmā 2011. un 2012.gadā ietekmi uz valsts fondēto pensiju shēmas dalībnieka vecuma pensijas kapitālu.

Rīcības plāns arī apsola pirmajā un trešajā gadā pēc Saeimas vēlēšanām sagatavot un iesniegt Saeimā ziņojumu par valsts ilgtspējīgu attīstību un Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam īstenošanu attiecīgajā laika posmā, novērtējot valsts finanšu līdzekļu ieguldījumu efektivitāti ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā.

Tāpat pausta apņemšanās īstenot Pasākumu plānu ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences nodrošināšanai 2010.-2013.gadam.

Līdz šā gada 30.jūnijam valdībā plānots pieņemt tiesību aktu projektus, kas noteiktu apgriezto («reverso») pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas kārtību būvniecības pakalpojumiem, bet līdz šā gada beigām sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem vienoties nesākt jaunus privātās un publiskās partnerības (PPP) projektus, kas ietekmētu budžeta deficītu un valsts parādu atbilstoši ESA-95 metodoloģijai, izņemot, ja šo projektu īstenošanas izmaksu ilgtermiņa saistību palielinājums tiek kompensēts ar attiecīgo kārtējo izdevumu samazinājumu.

Bet līdz 2012.gada beigām plānots sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem vienoties par visu PPP veidu īstenošanas iespējamību.

Valdība apņēmusies paaugstināt Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) kapacitāti, izmantojot Tehniskās palīdzības finanšu līdzekļus, tostarp palielinot darbinieku resursus kontroles funkcijas nodrošināšanai, lai nodrošinātu kontroli vismaz pār 5% iepirkumu, kas līdzfinansēti no Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem atbilstoši iepirkuma projektu risku izvērtējumam

Savukārt līdz šā gada 30.aprīlim plānots atbalstīt grozījumus Publisko iepirkumu likumā, kas paredz saīsināt laiku izziņu iegūšanai, tādējādi paātrinot iepirkumu procesu.

Valdība arī apņēmusies izvērtēt iespēju turpmākajos gados finanšu stabilitātes nodevas maksājumus novirzīt speciāli izveidotā stabilitātes fondā.

Līdz 2014.gadam plānots izstrādāt priekšlikumus, lai meža īpašniekiem piemērotu vienu fiksētu maksājumu par pārdoto koksnes apjomu līdzšinējo iedzīvotāju ienākuma nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa vietā.

Tāpat Dombrovska valdības rīcības plāns paredz īstenot Latvijas ekonomikas stabilizācijas programmu, realizējot Latvijas Stratēģiskās attīstības plānu 2010.-2013.gadam, kā arī pieņemt Fiskālās disciplīnas likumprojektu, nodrošinot stingru valsts budžeta disciplīnu, pakāpenisku budžeta deficīta samazināšanu līdz Māstrihtas kritērijos noteiktajiem 3% no IKP 2012.gadā.

Valdība apņemas nodrošināt eiro ieviešanas projekta realizēšanu, lai ar 2014.gada 1.janvāri ieviestu eiro.

Jau rakstīts, ka valdība šodien apstiprināja rīcības plānu Valda Dombrovska (V) vadītā Ministru kabineta deklarācijas iecerēto darbu īstenošanai.

Apjomīgais 378 lapu dokuments, kurā uzskaitītas ministriju apņemšanās ar veicamajiem termiņiem, valdībā tika pieņemts bez plašām diskusijām, veicot tikai redakcionālus precizējumus.

Valsts kancelejai, ministrijām, kā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam atbilstoši kompetencei tika uzdots reizi gadā - līdz attiecīgā gada 1.februārim - elektroniski iesniegt pārskatu par valdības rīcības plānā iekļauto pasākumu izpildi.

Ministrijām arī tika uzdots nodrošināt, lai to mājaslapās internetā tiktu ievietota valdības rīcības plānā iekļautā sadaļa par attiecīgo ministriju un aktuālā informācija par plānoto pasākumu izpildi.

Tāpat uzdots iesniegt Valsts kancelejā gada pārskatu par to valdības rīcības plānā iekļauto pasākumu īstenošanas gaitu, kuru izpildes termiņš ir beidzies. Pārskatā būs jānorāda pasākuma izpildes statuss - izpildīts, daļēji izpildīts vai nav izpildīts - un informācija par veiktajām darbībām. Ja pasākums izpildīts daļēji vai nav izpildīts, būs jānorāda iemesli, kādēļ pasākums nav izpildīts.

Pagājušajā nedēļā apritēja Dombrovska vadītās vadības 100 darba dienas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu