Eksperti par bīstamo baktēriju: laika ir maz, drīz būs par vēlu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Vācu ekspertiem atlikusi nedēļa, lai atrastu dzīvībai bīstamās zarnu infekcijas avotu. Kā aģentūrai AP sacīja Pasaules veselības organizācijas ekspertu komisijas direktors - ja nedēļas laikā neizdosies atrast epidēmiju izraisījušās infekcijas avotu, iespējams, būs par vēlu, un to nevarēs atrast nekad.

Vācijas valdības pārstāvji gan ir optimistiski noskaņoti un apgalvo, ka sliktākais jau ir aiz muguras, tomēr atzīst, ka trauksmi pagaidām atcelt nevar. Ar šādu paziņojumu otrdien nācis klajā Vācijas veselības aizsardzības ministrs Daniels Bārs. Trešdien viņš nāca klajā ar vēl optimistiskāku prognozi, paziņojot, ka saslimušo skaits «būtiski samazinās».

Arī Roberta Koha institūta pārstāvji apstiprina, ka inficēto skaits nepieaug tik strauji, taču otrdien vien fiksēti 94 jauni saslimšanas gadījumi. Tomēr prognozēt - vai šāda tendence turpināsies, nevar.

Tikmēr citu valstu eksperti asi kritizē Vāciju par pārāk lēnu reaģēšanu, nosaucot to par izmeklēšanas «izgāšanu». Kāds amerikāņu speciālists paziņojis: «Ja pie mums būtu 200 saslimšanas gadījumi, piecu dienu laikā atklātu visus iemeslus.» Vācijas kolēģu darbības viņš novērtēja kā «nepieņemamas», bet izmeklēšanas gaitu nodēvēja par «katastrofu».

Pēc ārvalstu ekspertu domām, tikko epidēmija bija sākusies, vajadzēja ievākt maksimāli daudz ziņu par pašiem pacientiem. Savukārt tagad, kad aizdomīgie dārzeņi gandrīz pazuduši no veikalu plauktiem, atrast infekcijas avotu ir arvien sarežģītāk.

Tāpat Vācijas valdības pārstāvjus lamā par pāragru secinājumu un pārsteidzīgu prognožu izvirzīšanu. Tas radījis papildus grūtības fermeriem, kuri ik dienu piedzīvo ievērojamus zaudējumus. Kā piemēru eksperti min Spānijas gurķu gadījumu.

Lai gan visu šo laiku baktērija «plosījās» Eiropā, viens saslimušais reģistrēts arī ASV.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu