Pašvaldības nākamgad varētu saņemt 81% no IIN

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Pašvaldības nākamgad varētu saņemt 81% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumiem, bet 19% nonāks valsts budžetā, šodien tikšanās laikā konceptuāli vienojās valdība un pašvaldības. Šim variantam gan vēl būs jāsaņem aizdevēju akcepts.

Pašlaik pašvaldības saņem 82% no IIN ieņēmumiem, bet valdība vēlas šo daļu samazināt, «lai pašvaldības solidāri ar valsti uzņemtos budžeta konsolidācijas pasākumus». Budžeta tapšanas gaitā tika spriests, ka pašvaldību daļa IIN varētu tikt samazināta līdz pat 77%.

Pēc ilgām un sarežģītām sarunām puses vairākkārt mainīja savas pozīcijas un piedāvāja sev vēlamos kompromisus. Valdības sākotnējais piedāvājums paredzēja pašvaldībām nākamgad vēl vairāk samazināt IIN daļu, bet pašvaldības to vēlējās palielināt līdz 84%.

Šodien apspriestais un balsojumā vairākuma atbalstu guvušais variants paredz sarunās ar aizdevējiem virzīt pozīciju par IIN sadalījumu 81% pret 19%, pašvaldībām vienlaikus no 1.janvāra pārņemot sociālā tīkla pasākumu finansēšanu, apmaksājot garantēto minimālo ienākumu un dzīvokļa pabalstus.

Ja vienošanās ar aizdevējiem netiks panākta, IIN sadalījums nākamgad varētu būt 80% pašvaldībām un 20% valsts budžetā. Sarunās ar aizdevējiem šodien piedalīsies arī Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji.

LETA jau ziņoja, ka valdība šodien turpinās darbu pie 2012.gada valsts budžeta sagatavošanas. Šodien pēcpusdienā sasaukta ārkārtas valdības sēde par budžetu, pēc kuras plānotas noslēguma sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu