LDz nosauc vilciena avārijas Naujenes pagastā iemeslu [+video]

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

Patlaban izdevies noskaidrot, ka vilciena avārijas Naujenes pagastā iemesls ir bijušas bojātas sliedes, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja VAS «Latvijas Dzelzceļš» (LDz) pārstāvis Māris Ozols.

Tomēr patlaban pateikt, vai tas ir bijis sliedes defekts vai nolietojums, neesot iespējams, un to noteikšot pilna tehniskā ekspertīze, kuru veiks Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs.

Ozols uzsvēra, ka posmā, kur notikusi avārija, ikdienā ir intensīva dzelzceļa satiksme.

Vilciena avārijas rezultātā vidē noplūdis ap 150 tonnām bīstamo vielu un bojāti aptuveni 250 metri sliežu ceļa.

Kā aģentūru LETA informēja Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts, no bojātās 120 tonnu cisternas ir noplūdis gandrīz viss tajā esošais pagaidām nenoskaidrota sastāva tehniskais šķīdinātājs. Vēl noplūdusi arī aptuveni puse tās satura no kādas 60 tonnu cisternas ar naftas minerālo smērvielu. Nelielas sūces bijušas arī vēl vairākās no sliedēm noskrējušajās cisternās, taču sūces izdevies aizdrīvēt. Līdz ar to no šīm cisternām vidē noplūdušais vielu daudzums ir nebūtisks.

Avārijas vietā ir bojāti arī aptuveni 250 metri sliežu ceļa - sliedes vietām ir saliektas un saplaisājušas, bet betona gulšņi - salūzuši. Patlaban ir demontēti aptuveni 100 metri sliežu ceļa. Sliežu ceļš gandrīz ir atbrīvots arī no avarējušajām cisternām, no sliedēm vēl atlicis novilkt četras piecas cisternas. Darbi turpinās.

Rīt atbildīgie Daugavpils novada domes darbinieki ieplānojuši tikties ar Daugavpils reģionālās vides pārvaldes speciālistiem, lai izstrādātu plānu, pēc kura tiks nodrošināts vides monitorings.

VAS «Latvijas Dzelzceļš» apņēmusies ne vien novērst negadījuma sekas, tajā skaitā izvest piesārņoto grunti un atvest vietā tīru, bet arī kompensēt privātpersonām radītos zaudējumus un nodrošināt vides monitoringu, teica Aizbalts.

Lai ierobežotu noplūdušo vielu izplatību vidē, ir izveidots aizsargdambis, kurš ierobežojis aptuveni 4000 kvadrātmetru lielu teritoriju, kā arī aizbērti tuvumā esošie drenāžas grāvji. Glābšanas darbus atvieglojis tas, ka avārijas vietai tuvumā nav nedz upju, nedz grāvju, pa kuriem piesārņojums varētu noplūst ievērojamos attālumos. Situāciju atvieglojis arī tas, ka negadījuma brīdī ir bijis bezvējš.

Tikmēr internetā publiskots aculiecinieka nofilmēs video, kurā redzama vilciena avārijas vieta Daugavpils novada Naujenes pagastā, kur no sliedēm nogāja un apgāzās 16 kravas vilciena cisternas, kā rezultātā no tām noplūda aptuveni 180 tonnas kaitīgo vielu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu