Ūdenslīdējs stāsta par šausmām, ko piedzīvojis «Costa Concordia» zemūdens labirintos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Haoss un šausmas, kas valda avarējušā, daļēji nogrimušā kuģa «Costa Concordia» iekšienē, šokē ūdenslīdējus, kas turp spiesti nolaisties katru dienu bojā gājušo mirstīgo atlieku meklējumos, raksta «The Australian».

Ūdenslīdējs Fabio Paoleti medijam pastāstījis, ka tas ir ļaunākais, ko viņš savā mūžā redzējis.

«Biedējoša ir katra reize, kad nolaižos kuģa dzīlēs, jo nezināmais biedē,» stāsta 43 gadus vecais Paoleti, kurš savā profesijā nereti saskaras ar zemūdens šausmām, kad no ūdens nākas vilkt ārā līķus sadalīšanās stadijā. Tomēr ūdenslīdējs norāda, ka nekad viņa praksē nav nācies sastapties ar tik gigantiska kuģa vraku.

«Ir grūti un nogurdinoši pārvietoties starp atlūzām. Redzamība svārstās no 80 līdz 100 centimetriem, un mums jāpārbauda absolūti viss - peldoši galdauti, cilvēku drēbes-, lai pārliecinātos, ka zem tiem nav kāda līķa.»

Drošības apsvērumu dēļ nirēji nolaižas kuģī pāros, riskējot tapt iesprostotiem. Meklētāji spiesti pārvietoties zigzaga veidā, lai būtu droši, ka neviens centimetrs netiek izlaists.

«Katru reizi nolaižamies uz 50 minūtēm ar trīs skābekļa baloniem un pa ceļam vienu vai divus atstājam - gadījumā, ja izbeidzas skābeklis. Ja neesam atpakaļ nozīmētajā laikā, mūs dodas meklēt,» stāsta ūdenslīdējs.

Viens no lielākajiem riskiem ūdenslīdējiem esot iepīties elektrības vados , kas peld ūdenī, tāpēc viens no ekipējuma nozīmīgākajiem priekšmetiem ir šķēres. «Ir ļoti maz laika, lai atbrīvotu sevi no vadiem, nepārgriežot virvi, kas savieno ar izeju, lai varētu atrast ceļu atpakaļ zemūdens labirintā,» stāsta Paoleti.

Kaut arī oficiāli turpinās pārējo 17 pazudušo pasažieru meklēšana, Paoleti uzskata, ka nav cerību, ka kāds vēl ir dzīvs.

Ja kāds sauktu pēc palīdzības, mēs to dzirdētu, saka ūdenslīdējs.

Paoleti uzsver, ka galvenais meklēšanas operācijas laikā zem ūdens, ir nekrist panikā, jo tas var būt nāvējoši. «Panika liek darīt lietas, ko parasti cilvēks nedarītu, tāpēc ir grūti atrast ceļu atpakaļ,» stāsta Paoleti.

Kaut arī ūdenslīdēju rīcībā ir psihologs, Paoleti saka, ka viņa pakalpojumus vēl nav izmantojis.

«Kad atgriežos mājās, esmu tik noguris, ka nerādās pat murgi,» saka ūdenslīdējs.

Atmosfēra kuģa tilpnēs esot spokaina un dažkārt pat sirreāla - Paoleti redzējis vīna pudeli, kas neskarta peldējusi ūdenī starp kuģa atlūzām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu