Zaķis iestājas pret jebkādu piekāpšanos krievvalodīgo prasībām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jebkāda veida piekāpšanās krievvalodīgo prasībām, piemēram, atļauja iesniegt iesniegumus pašvaldībās krievu valodā vai brīvdienu piešķiršana pareizticīgo ziemassvētkos, attālinātu sabiedrību no saliedēšanās, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda partijas «Vienotība» Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis.

Pēc Zaķa domām, piekāpšanās šādos jautājumos attālinātu iedzīvotājus no «vēlmes kļūt par patriotiem», turklāt šādu prasību izpilde tikai radītu jaunas prasības. «Tad pēc katra izgāzta referenduma būtu vēlme dabūt konfekti. Tā nebūs,» uzsvēra politiķis.

«Vienotības» frakcijas vadītājs atzina, ka referendums devis iespēju Latvijas tautai saliedēties, un tāda sajūta, īpaši ārzemju latviešiem, ka viņi ir vajadzīgi dzimtenei, sen nav bijusi baudīta.

Tomēr tagad pēc referenduma veicama virkne nopietnu darbu, norādīja Zaķis. Pēc viņa domām, būtu jātiek pilnībā skaidrībā par referendumu organizēšanu, piemēram, par kādiem jautājumiem tos nekad nevarēs rīkot un vai patlaban ir adekvāts noteiktais slieksnis referenduma ierosināšanai.

Tāpat esot jāvērtē, kas notiks ar referendumu finansēšanu, jo tā nevarot būt, ka katrs politiskais spēks izmatos šādu ieroci un par to būs jātērē valsts nauda. «Jādomā, kā panākt, lai mērķis noskaidrot sabiedrības viedokli nepārvēršas par politisko batāliju ieroci,» uzsvēra Zaķis.

«Vienotības» politiķis norādīja, ka tagad būtu strauji jāķeras klāt pie vienotā sabiedriskā elektroniskā medija dibināšanas, jo pat komercmedijos par referendumu viedoklis skaidrots ārkārtīgi mērķtiecīgi un efektīvi, bet valsts mediji ieņēmuši «savdabīgu pozīciju». «Acīmredzot tur kaut kā trūka,» pauda deputāts.

Zaķis akcentēja, ka tuvākajā laikā valsts austrumu reģionā, ne tikai Latgalē, jāveic ļoti konkrēti darbi mazāk attīstīto teritoriju stāvokļa uzlabošanai. Jāuzlabo infrastruktūra, jāveicina jaunu darbavietu veidošanās un jārada precīzi mērķētas programmas tautsaimniecības attīstībai, piemēram, iepirkumu kooperācijai.

«Šāda veida priekšlikumi tiks apkopoti un īsā laikā būs virkne konkrētu priekšlikumu, kurus varēs ieviest,» norādīja politiķis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu