Cimdars: pamats vēlēšanām ir un būs balsošana iecirknī

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kā galvenais nobalsošanas veids vēlēšanās un tautas nobalsošanās ir un tuvākajā laikā paliks balsošana iecirknī, šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars. 

«Pamatbalsošana bija, ir un tuvākajā laikā saglabāsies balsošana iecirknī komisijas klātbūtnē un novērotāja klātbūtnē. Tā nav Latvijas specifika, tā ir visās valstīs, tai skaitā arī Igaunijā,» sacīja CVK vadītājs. 

Šodien sarunā ar valsts pirmo personu skarts arī jautājums par kompleksu risinājumu pilsoņu nobalsošanas iespējām. Kā šādas iespējas papildus balsošanai iecirknī tiek izskatītas iespējas nobalsot ar nobīdi laikā un nobīdi gan laikā, gan telpā. Cimdars sacīja, ka atbalsta iespējas ieviešanu nobalsot internetā.

Pēc CVK vadītāja teiktā, neklātienes balsojums dos papildus iespēju nobalsot pilsoņiem, bet tai pievienosies arī riski, kurus nepieciešams akceptēt. Vienlaikus jādiskutē, vai dot iespēju vēlēt ar internetbankas autorizāciju vai elektronisko parakstu, kuram, ekspertu vērtējumā, ir daudz augstāka uzticamība. Tāpat viņš norādīja, ka patlaban pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās dotais trīs dienu laiks iepriekšējai nobalsošanai ir pārāk īss un būtu jāpagarina.
 
Cimdars atturējās prognozēt, kad Latvijā vēlēšanās būs iespējams nobalsot elektroniski, jo tas ir valsts mēroga, nevis CKV projekts. Problēmas varētu radīt arī augstās elektroniskās balsošanas izmaksas, kas sākotnēji lēstas divu miljonu latu apmērā, bet tagad aplēses samazinātas. 
 
Prezidenta preses dienestā aģentūru LETA informēja, ka tikšanās laikā tika pārrunāti šobrīd aktuālie vēlēšanu, tautas nobalsošanu, referendumu un parakstu vākšanas kārtības procedūras jautājumi. Tai skaitā, spriests par valdības koalīcijas vienošanos par turpmāku vēlētāju reģistra izmantošanu arī Saeimas vēlēšanās un referendumos, elektroniskās balsošanas sistēmas ieviešanas nepieciešamību, kā arī iespēju palielināt vēlēšanu apgabalu skaitu Latvijā.
 
CVK vadītājs informēja par nepieciešamību izveidot parlamenta darba grupu, kuras redzeslokā būtu visi aktuālie vēlēšanu un tautas nobalsošanu procesa izmaiņu jautājumi, vienlaikus rodot papildus iespējas nobalsot tiem pilsoņiem, kuri konkrētajā dienā un konkrētajā iecirknī nevarēs ierasties. Šai situācijā labs risinājums būs elektroniskās vēlēšanu sistēmas ieviešana, kura savā būtībā pieļauj attālinātu balsošanu pirms noteiktā datuma, uzturot konkrētās personas balsojumu kā depozītu līdz vēlēšanu dienas beigām un tikai tad, ja vēlēšanu dienā konkrētā personas neierodas iecirknī, elektroniskais balsojums tiek ieskaitīts. 
 
Bērziņš, vērtējot elektroniskās balsošanas ieviešanas nepieciešamību, viennozīmīgi atzina, ka tas būs ieguvums, pirmkārt, jau vēlētājiem. Tādēļ uz to, pēc valsts pirmās personas domām, nepieciešams virzīties bez kavēšanās.
 
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu