Putins par Latviju un Igauniju: ar kaunpilno «nepilsoņu» statusu samierināties nedrīkst

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Krievija ļoti izlēmīgi pieprasīs Latvijai un Igaunijai izpildīt starptautisko organizāciju rekomendācijas attiecībā uz nacionālo minoritāšu tiesību ievērošanu, savā priekšvēlēšanu rakstā par ārpolitiku, kas pirmdien publicēts avīzē «Moskovskije novosti», uzsvēris Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins.

Publikācijā Putins raksta, ka viens no faktoriem, kas nosaka cieņu pret valsti, ir tas, kā tā spēj aizsargāt savu pilsoņu un tautiešu tiesības ārzemēs. Krievijas valdības vadītājs norādījis, ka «ir svarīgi nekad neaizmirst par ārzemēs dzīvojošo miljoniem tautiešu interesēm», kā arī to Krievijas pilsoņu interesēm, kuri dodas aiz savas valsts robežām atpūtā vai komandējumā.

«Mēs pēc iespējas izlēmīgi centīsimies panākt, lai Latvijas un Igaunijas varas iestādes izpildītu autoritatīvo starptautisko organizāciju daudzās rekomendācijas attiecībā uz nacionālo minoritāšu vispāratzīto tiesību ievērošanu. Ar kaunpilnā «nepilsoņu» statusa pastāvēšanu samierināties nedrīkst,» sacīts Putina rakstā.

Un kā lai samierinās ar to, ka katram sestajam Latvijas iedzīvotājam un katram trīspadsmitajam Igaunijas iedzīvotājam kā «nepilsonim» nav pamata politiskās, vēlēšanu un sociālekonomiskās tiesības, «iespējas brīvi izmantot krievu valodu», raksta Krievijas premjers.

Kā piemēru Putins min šomēnes Latvijā notikušo referendumu par krievu valodas statusu, kurš esot starptautiskajai sabiedrībai kārtējo reizi nodemonstrējis «problēmas asumu».

«Referendumā taču atkal neļāva piedalīties vairāk nekā 300 tūkstošiem «nepilsoņu». Un nekā nav attaisnojama Latvijas Centrālās vēlēšanu komisijas atteikšanās piešķirt Krievijas Sabiedriskās palātas delegācijai novērotāju statusu referendumā. Bet starptautiskās organizācijas, kuras ir atbildīgas par plašu demokrātijas standartu ievērošanu, ir gluži kā ūdeni mutē ieņēmušas,» sacīts Krievijas premjera publikācijā.

Svētdien Krievijā notiks prezidenta vēlēšanas, pēc kurām Putins iecerējis atgriezties prezidenta amatā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu