Eksperts mierina: nākamais degvielas cenu kāpums būs nebūtisks

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Lai arī uz ielām auto joprojām netrūkst, augstās degvielas cenas atsauksies patēriņa apjomos un varētu saglabāties pērnā gada tendence, kad nopirkto degvielas litru daudzums samazinās, bet izdevumi pieaug. Vienlaikus tālāks degvielas cenu kāpums ir iespējams, bet ne būtisks, turklāt īslaicīgs, biznesa portālam «Nozare.lv» prognozēja AS «SEB banka» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Kā ziņots, šopēcpusdien par santīmu pieaugušas 95. un 98.markas degvielas cenas. Latvijas lielākā degvielas mazumtirgotāja «Latvija Statoil» degvielas uzpildes stacijās 95.markas benzīns maksā 1,029 latus (vēl no rīta maksāja 1,019 latus), bet 98.markas degviela - 1,059 latus litrā (no rīta maksāja 1,049 latus). Šis ir jauns degvielas cenu rekords Latvijā.

Gašpuitis norāda, ka pārvietošanās izmaksu kāpums, visticamāk, tiek kompensēts citu tēriņu ierobežojumos. Pašreizējais naftas cenu kāpums esot radījis nopietnus draudus pasaules ekonomikai, tādēļ sagaidāms, ka pie šī jautājuma risināšanas tuvākajā laikā tiks nopietni strādāts.

Saūda Arābija jau esot paziņojusi, ka palielina ieguves apjomus, lai apturētu cenas pieauguma tendenci. Tādēļ tālāks degvielas cenu kāpums esot iespējams, bet ne būtisks, turklāt īslaicīgs. Tuvākajos mēnešos to noteiks Irānas un Rietumvalstu sarunas un tas, vai ES sankcijas pret Irānu stāsies spēkā. Visdrīzāk, ka Irāna nepieļaušot šo sankciju stāšanos spēkā. Uz to laiku varētu būt rasts risinājums arī Sīrijas jautājumā.

«Tādēļ varētu sagaidīt, ka gada vidū pastāvošā ģeopolitiskā ietekme uz laiku noplaks, ļaujot naftas un attiecīgi degvielas cenām normalizēties, tas ir, paslīdēt zem lata. Tomēr, ja konflikts tiks risināts militārā ceļā, par realitāti kļūs jauni degvielas cenu rekordi un, iespējams, arī recesija,» uzsver eksperts.

Kā ziņots, «Latvija Statoil» Degvielas kategorijas vadītājs Kaspars Skrābāns biznesa portālam «Nozare.lv» uzsvēra, ka kārtējais cenu kāpums skaidrojams ar degvielas cenu kāpumu pasaulē. Turklāt «Latvija Statoil» kādu laiku cenu nav kāpinājusi, lai netiktu pārkāpta viena lata robeža, cerot, ka situācija pasaules tirgos uzlabosies, taču tā neesot noticis.

Patlaban cena atbilstot iepirkuma reālajai cenai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu