Āboltiņa uzskata, ka ar Lembergu saistītie jautājumi risināmi «tiesiskā veidā» (72)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Aivara Lemberga lieta atrodas tiesvedībā jau ļoti ilgu laiku un gribētos, lai tā arī tiktu atrisināta tiesiskā veidā, aģentūrai LETA sacīja Saeimas priekšsēdētāja un «Vienotības» līdere Solvita Āboltiņa.

Viņa pauda viedokli, ka, jebkuru jautājumu mēģinot atrisināt ar revolucionāru pārliecību, tiek nodarīts kaitējums tiesiskumam. Saeimas priekšsēdētāja arī sacīja, ka jautājumi, kurus mēģina risināt ar lozungiem, «diemžēl ar lozungiem nav risināmi».

Taujāta, vai patlaban jautājums par Lemberga atstādināšanu no Ventspils mēra amata tiek šādi risināts, Āboltiņa norādīja, ka vēlētos atsaukties uz profesionāliem cilvēkiem, kuri teikuši, ka šis solis nepiedāvā risinājumu situācijā, kad tiek ignorēts tiesiskums un tiesiski pieņemtie lēmumi.

Komentējot «Vienotības» Jaunatnes organizācijas izplatīto paziņojumu, kurā teikts, ka «Vienotības» neskaidrā pozīcija jautājumā par Lemberga atrašanos Ventspils domē ir nepieņemama vairāku iemeslu dēļ, Āboltiņa uzsvēra, ka no Jaunatnes organizācijas neesot saņēmusi kritiku, bet gan tikai ierosinājumu skatīt šo jautājumu partijas valdes sēdē. Pēc viņas teiktā, šis jautājums neesot valdes sēdes darba kārtībā, taču šādā sanāksmē tiek pārrunāta aktuālā politiskā situācija, tāpēc, iespējams, tas tiks pārrunāts.

Tikmēr arī «Vienotības» Kandavas nodaļas biedri un atbalstītāji piekrīt politiskās partijas «Vienotība» Jaunatnes organizācijas un vairuma partijas biedru kritikai, kurā tiek norādīta partijas vadības kūtrā rīcība attiecībā uz «Lemberga visatļautību un klajo ņirgāšanos gan par Sprūdžu, gan sabiedrību kopumā», teikts nodaļas vēstulē valdei, partijas biedriem un vadībai.

Kandavas nodaļas pārstāvji norāda, ka partijas vadība ir daudz vairāk pieredzējusi gan likumdošanā, gan politikā un pašvaldību jautājumos, tāpēc būtu pašsaprotami, ja tā atbalstītu Sprūdžu un palīdzētu neskaidro jautājumu risināšanā. Vēstulē arī tiek lūgts partijas līderus nenorobežoties, bet paust skaidru nostāju šajā jautājumā.

Savukārt Reformu partija (RP) piektdien, kad Ventspils domes deputāti ārkārtas sēdē nekonstatēja izmaiņas Lemberga ieņemamajā amatā, pauda viedokli, ka esot jāuzdod jautājumi par domes darbību kopumā.

Tomēr šodien pēc koalīcijas padomes sēdes RP frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovkis (RP), taujāts, vai varētu diskutēt par iespēju rosināt Ventspils domes atlaišanu, žurnālistiem sacīja, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram ir tiesības pieprasīt domes atlaišanu un, kad viņš pieņems lēmumu izmantot šādas tiesības, tad tas tiks apspriests.

Izvairīgi bija arī citi koalīcijas partneri. Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs sacīja, ka rosināt domes atlaišanu ir ministra tiesības un, ja viņš šādas tiesības izmanto, tad viņam šis lēmums ir jāargumentē. Taujāts, vai šis varētu būt gaidījums, kad šādas tiesības varētu izmantot, Bērziņš atbildējis, ka patlaban partijas rīcībā neesot neviena dokumentālā materiālā, kuru varētu apspriest kā pamatu šāda lēmuma pieņemšanai.

Savukārt premjera pienākumu izpildītāja labklājības ministre Ilze Viņķele (V) žurnālistiem sacīja, ka var paust tikai savu viedokli, jo «Vienotības» valde un frakcija šo jautājumu nav skatījusi. Viņķele norādīja, ka šajā gadījumā jautājums ir par to, vai ir konstatējama prettiesiska rīcība.

Kā ziņots, «Latvijas Vēstnesī» publicēts Sprūdža rīkojums par Lemberga atstādināšanu no domes priekšsēdētāja amata pienākumu izpildes.

Savukārt Lembergs norāda, ka Sprūdža rīkojums esot nevis par viņa atstādināšanu no amata, bet gan no amata pienākumu izpildes.

Premjers Valdis Dombrovskis iepriekš norādījis, ka viņam Sprūdža rīcība rada mulsumu, savukārt Āboltiņa to cita starpā raksturoja kā puicisku.

Komentāri (72)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu