Deputāti neapstiprina Ratnieku AIP sastāvā (89)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Parlamenta deputāti ceturtdien balsojumā Augstākās izglītības padomes (AIP) sastāvā neapstiprināja studentu pārstāvi, Latvijas Studentu apvienības (LSA) vadītāju Edvardu Ratnieku.

Tikmēr, neraugoties uz izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa paustajiem iebildumiem, deputāti šodien AIP apstiprināja augstskolu rektoru virzīto līdzšinējo padomes vadītāju Jāni Vētru.

Par Ratnieku balsoja 37 deputāti, bet pret bija 46 tautas kalpi. Pieci deputāti atturējās. Par Vētru nobalsoja 71 deputāts, 16 bija pret, bet četri deputāti balsojumā atturējās.

Kā ziņo LETA, par Ratnieku balsoja 37 deputāti no «Vienotības», nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un neatkarīgajiem deputātiem un pret balsoja 46 apvienības «Saskaņas centrs», Reformu partijas deputāti un viens «Vienotības» deputāts. Atturējās pieci «Vienotības» deputāti, bet nebalsoja daži ZZS deputāti un atsevišķi neatkarīgie deputāti.

Ratnieks šodien žurnālistiem norādīja, ka viņu nepārsteidz šāds Saeimas lēmums un tas apliecina, ka viņš, kā LSA virzīts pārstāvis, ir neērts kandidāts politiķiem. Ja ir šādi iebildumi, tas apliecina, ka studentus pārstāvošā organizācija virzās pareizā virzienā - atbalstot diskusijas par izmaiņām augstākās izglītības sfērā, prasot konkrētu reformu plānu no izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa un iestājoties par bezmaksas augstākās izglītības ieviešanu.

Ķīlis apsveic ar ievēlēšanu padomes sastāvā jaunos kandidātus un pauž gandarījumu, ka jaunajā AIP nav ievēlēts LSA pārstāvis Edvards Ratnieks, kurš tā vietā, lai pārstāvētu studentu intereses, līdz šim drīzāk pārstāvēja atsevišķus rektorus un nedefinētas politiskas intereses.

«Šī ir skaidra norāde, ka studentiem jāmeklē cits līderis, kurš pārstāvētu visus studentus un būtu ieinteresēts un atvērts augstākās izglītības vides uzlabošanai,» norāda ministrs.

Vienlaikus ministrs pauž nožēlu par iepriekšējās AIP locekļu, tostarp Vētras, pārvēlēšanu padomes jaunajā sastāvā, neskatoties uz to, ka ministrija bija sagatavojis plašu argumentāciju par padomes neizdarībām.

Janvārī gaidāmie audita rezultāti AIP veiktajam Studiju programmu izvērtējuma projektam var parādīt padomes iepriekšējo sastāvu pavisam netīkamā gaismā, un ministrs cer, ka deputātiem savs balsojums nebūs jānožēlo.

Izglītības un zinātnes ministrija rūpīgi sekos līdzi AIP darbam, lai tā pildītu likumā noteiktās funkcijas.

LSA vērtēs, kā rīkoties jautājumā par sava kandidāta deleģēšanu AIP, piebilda Ratnieks.

Saeima ceturtdien AIP sastāvā apstiprināja 11 no 12 virzītajiem kandidātiem.

Padomē arī apstiprināti Juris Ekmanis, Andris Teikmanis, Ineta Tamane, Aigars Rostovskis, Jānis Rozenblats, Tatjana Volkova, Vilnis Rantiņš, Ilze Trapenciere un Juris Zaķis.

Deputāti par katru AIP locekļa kandidātu balsoja atsevišķi.

Saskaņā ar Augstskolu likumu kandidātus Saeimā virza Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

AIP pilnvaru laiks ir četri gadi, un 12 locekļu sastāvā pēc izglītības un zinātnes ministra ierosinājuma to apstiprina Saeima.

Padomē ir pa vienam deleģētam pārstāvim no Latvijas Zinātņu akadēmijas, Mākslas augstskolu asociācijas, Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas, Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Koledžu asociācijas, Rektoru padomes, Latvijas Augstskolu profesoru asociācijas, Darba devēju konfederācijas, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības, LSA pārstāvis, kā arī pašvaldību un citu juridisko un fizisko personu dibināto augstskolu deleģēts pārstāvis.

LETA atgādina, ka Izglītības un zinātnes ministrija iebilst pret atkārtoti virzīto AIP locekļu kandidatūrām un norāda, ka padome ir tikai daļēji pildījusi Augstskolu likumā noteiktos uzdevumus un funkcijas.

Atsevišķi politiskie spēki iepriekš pauda skeptisku nostāju pret Ratnieka un Vētras kandidatūru.

Komentāri (89)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu