Svētkos ēd un dzer ar apdomu (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai pēc svētkiem pašsajūta neradītu raizes pārēšanās vai pārmērīgas alkohola lietošanas dēļ, ir tikai viens likums, kuru nepieciešams ievērot - ēst samērīgi, mazām porcijām un ar mēru lietot alkoholu, uzsver gastroenterologs Hosams Abu Meri.

Abu Meri jau ir savi novērojumi par latviešu svētku svinēšanas paražām. «Ja decembra beigās gastroenterologu vidū varam apspriesties, ka pacientu, šķiet, Jaunā gada sākumā būs mazāk, jo nav pilni pieraksti, tad jau pirmajās Jaungada dienās situācija krasi mainās. 30% līdz 40% Latvijas iedzīvotāju pēc svētkiem izjūt sūdzības kuņģa un zarnu trakta darbībā. Ilgstošas caurejas, gastrīta saasinājumi, vēdera pūšanās - tipiskākās sūdzības, kuras risinām pēc svētku ēšanas un dzeršanas izvirtībām,» atzīst speciālists.

Viņaprāt, viena no lielākajām kļūdām, plānojot svētku mielastu, ir tikai trekno un organismam neveselīgo ēdienu iekļaušana ēdienkartē. «Manā ārsta praksē ir gadījums, kad pārmērīgi ēdot lašmaizītes, cilvēks iedzīvojas pankreatītā. Tā ir slimība, kurai raksturīgas spēcīgas sāpes vēdera dobumā, caureja, vemšana, smaguma sajūta kuņģī,» skaidro Abu Meri.

Plānojot Jaungada svinību mielastu, speciālists iesaka galdā likt arī dārzeņus un augļus, ne tikai kalorijām piesātinātos ēdienus - visu cepto, štovēto, žāvēto, ar majonēzi bagātināto. Viņš aicina svētku mielastu baudīt lēni un nesteidzīgi, ēst mazām porcijām divu trīs stundu garumā. Tāpat gremošanas sistēmai var palīdzēt ar dabīgā minerālūdens palīdzību.

Ja pēcsvētku rītā tomēr par sevi liek manīt pārēšanās izraisītas vēdera sāpes, Abu Meri aicina pastiprināti dzert ūdeni, ieplānot fiziskas aktivitātes svaigā gaisā vai doties uz aptieku, lai iegādātos kādu no kuņģa un zarnu trakta darbības uzlabošanai paredzētajiem bezrecepšu medikamentiem.

Lai nākamajā dienā pēc alkohola lietošanas nemocītos ar smagām galvassāpēm un sliktu dūšu, narkologs Jānis Strazdiņš iesaka jau pie svētku galda skaitīt, cik glāzītes vēderā, un atcerēties alkohola sadegšanas ātrumu - viena deva stundā jeb apmēram 0,33 litri alus, 150 grami vīna, 30 grami stiprā alkoholiskā dzēriena.

«Ja nu svētku laikā vienalga sanācis iedzert tā pavairāk un rīts iesākas ar galvassāpēm un nelabu dūšu, labākais, ko šādā brīdī var darīt, - palīdzēt organismam aizskalot indes,» uzsver Strazdiņš. Ļoti labi šādā brīdī ir dažādi minerālūdeņi, kuru sastāvā ir daudz dabīgo bikarbonātu.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu