Gandrīz puse dīzeļdegvielas Lietuvā tiek pirkta nelegāli (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Tikai seši no desmit Lietuvas autovadītājiem degvielu pērk oficiāli savas valsts benzīntankos, tikmēr pārējie meklē lētākas alternatīvas, liecina portāla «Autoplius» lasītāju aptauja, kurā piedalījušies vairāk nekā 7000 cilvēku. Saskaņā ar aptaujas rezultātiem nelegāli Lietuvā tiek iegādāta gandrīz puse dīzeļdegvielas.

Aptauja arī liecina, ka degvielas cenu pieauguma dēļ vairāk nekā pusei autovadītāju nāksies braukt mazāk. 18,3% respondentu drīzāk atteiktos no mazsvarīgiem pirkumiem, lai par ietaupītajiem līdzekļiem segtu augošās degvielas izmaksas, bet vairāk nekā ceturtā daļa aptaujas dalībnieku izteikušies, ka neatkarīgi no degvielas cenas brauks tikpat, cik agrāk.

Gandrīz piektā daļa autovadītāju mēdz apsvērt, vai nebūtu labāk nelielus attālumus pieveikt kājām vai ar divriteni, 11,5% degvielas cenu pieauguma apstākļos plāno apvienoties ar kolēģiem, kaimiņiem vai draugiem, braucot uz darbu vai laukiem vienā automobilī, bet gandrīz desmitā daļa taupīs degvielas naudu, no diviem ģimenei piederošajiem automobiļiem izmantojot tikai vienu.

Tikai 53,8% autovadītāju, kuri izmanto dīzeļdegvielu, to iegādājas legālos Lietuvas benzīntankos. Vairāk nekā desmitā daļa aptaujāto to pērk nelegāli no kravas automašīnu šoferiem. 16,9% respondentu cenšas nopirkt baltkrievu degvielu, bet pārējie 18,3% lieto lauksaimniecības tehnikai paredzēto dīzeļdegvielu vai meklē citas iespējas.

Krietni biežāk benzīntankos iegriežas tie autovadītāji, kas savos transportlīdzekļos izmanto benzīnu. 75% no viņiem sacījuši, ka to pērk degvielas uzpildes stacijās, 17,2% meklē baltkrievu benzīnu, bet 6,7% cenšas tikt pie lētākas degvielas citā neoficiālā ceļā.

Kā norāda izdevuma «Autoplius.lt» vadītājs Viktors Daukšs, nelegāli pirktā dīzeļdegviela litrā ir vienu līdz pusotru litu (20-30 santīmus) lētāka. 42% aptaujāto atzinuši, ka gada laikā nobrauc vairāk nekā 16 000 kilometru, tātad, pērkot degvielu nelegāli, viņi gadā ietaupa vidējo mēnešalgu, viņš spriedis.

Salīdzinot šos datus ar līdzīgu aptauju, kas veikta pirms gada, izrādījies, ka dīzeļdegvielu legālajos benzīntankos pērk par piekto daļu mazāk respondentu nekā pērn un benzīnu - par desmito daļu mazāk.

Vairāk nekā ceturtā daļa šoferu mēnesī par degvielu izdod 200 līdz 300 litu (41 līdz 61 latu), gandrīz trešā daļa - 500 litu (102 latus) un 11,7% - 500 līdz 1000 litu (102-204 latus).

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu