Nolemj izsludināt ārkārtas situāciju Daugavpils novadā un Daugavpilī; evakuēt varēs piespiedu kārtā (40)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Evija Trifanova/LETA

Krīzes vadības padomes sēdē šodien nolemts izsludināt ārkārtas situāciju Daugavpilī un Daugavpils novadā, žurnālistus pēc sēdes informēja premjerministrs Valdis Dombrovskis (V).

Šāds lēmums pieņemts, lai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests varētu īstenot iedzīvotāju piespiedu evakuēšanu gadījumā, ja tas ir nepieciešams. Dombrovskis norādīja, ka gadījumā, ja situācija pasliktināsies, glābšanas dienests būs tiesīgs iedzīvotājus evakuēt piespiedu kārtā, jo pretējā gadījumā visus izglābt nebūs iespējams, īpaši ņemot vērā, ka patlaban daudzi atsakās pamest savu dzīvesvietu.

Par ārkārtas situācijas izsludināšanu Daugavpilī un Daugavpils novadā saistībā ar plūdiem šodien lems arī valdības ārkārtas sēdē. Premjers pavēstīja, ka uz sēdi tiks virzīts arī jautājums par kompensācijām fiziskām personām saistībā ar plūdu radītajiem zaudējumiem.

Pārējos novados, kurus skāruši pavasara plūdi, ārkārtas situāciju nav nepieciešams izsludināt, jo tur situācijas normalizēšanai var izmantot spēkā esošo likumdošanu, piemēram, Civilās aizsardzības likumu.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) žurnālistiem atklāja, ka maksimālais ūdens līmenis Daugavā gaidāms tuvāko pāris stundu laikā. Kritiskā atzīme ir astoņi metri. Ja dambis ūdeni nenoturēs, applūdīs Daugavpils pilsēta.

Par iedzīvotāju piespiedu evakuāciju lems Daugavpils novada Civilās aizsardzības komisija. Pēc pašreizējām aplēsēm, varētu tikt evakuēti vairāki simti cilvēku. Patlaban ūdens līmeņa celšanās nav tik strauja, un iedzīvotāju evakuācija vēl nav nepieciešama.

Daugavpils domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova žurnālistiem atzina, ka ārkārtas situācijas izsludināšana dod drošības sajūtu. Lai gan viņa pauda, ka situācija nekļūs tik kritiska, ka applūst var arī pats Daugavpils centrs, tomēr viņa atzina, ka ir jābūt gataviem jebkurai situācijai.

Savukārt Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska uzsvēra, ka svarīgākais jautājums ir par cilvēku dzīvībām, īpaši ņemot vērā, ka novadā 154 cilvēki ir parakstījušies par atteikšanos no evakuācijas. Gadījumā, ja aizsargdambis nenoturēsies pret ūdens spēku, desmit minūšu laikā var applūst daudz māju.

Kā ziņots, sasniedzot 7,88 metru atzīmi, šorīt ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils par gandrīz metru pārsniedzis kritisko septiņu metru atzīmi. Mežciemā sācis applūst dārzkopības kooperatīvs, 23 kooperatīva pastāvīgajiem iedzīvotājiem piedāvāts evakuēties. Evakuēti vismaz astoņi cilvēki. Kooperatīva teritorijā apsekotas visas būves, vairāki cilvēki atteikušies no evakuācijas, iepriekš informēja Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts.

Komentāri (40)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu