Krievijas drošības dienesti savulaik novērojuši Tamerlanu Carnajevu (53)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:AFP/Scanpix

Krievijas drošības dienesti savulaik novērojuši par Bostonas terorakta sarīkošanu aizdomās turēto Tamerlanu Carnajevu, taču nav bijis iemesla viņu aizturēt, ziņu aģentūrai AFP pirmdien pavēstīja vārdā neminēts informācijas avots.

Jau ziņots, ka ASV izmeklētāji aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu tur divus čečenu imigrantus - brāļus Džoharu un Tamerlanu Carnajevus. 26 gadus vecais Tamerlans naktī uz piektdienu zaudēja dzīvību policijas operācijas gaitā. Jaunākais brālis Džohars policijas operācijā tika ievainots un šobrīd atrodas apcietinājumā.

Tamerlans Carnajevs 2011.gada nogalē ieradies Dagestānā, kur viņš jau agrāk bija dzīvojis, un tur uzkavējies piecus mēnešus un 13 dienas, liecina aģentūras AFP rīcībā esošā informācija.

«Drošības dienestu uzmanības lokā Tamerlans [savas viesošanās laikā Dagestānā] nokļuva četras reizes,» pavēstīja informācijas avots. «Viņi novēroja citu jaunu vīrieti, kurš tika turēts aizdomās par saistību ar islāmistu nemierniekiem, un Tamerlans tika redzēts kopā ar viņu.»

«Taču tad tas jaunais cilvēks pazuda no drošības dienestu redzes loka, un arī Tamerlans vairs netika manīts,» skaidroja avots. «Pērnajā jūnijā viņš aizbrauca no Dagestānas. Netika atrasts nekas tāds, lai viņu varētu aizturēt vai uzrādīt viņam apsūdzības.»

Tā kā bija zināms, ka Tamerlans bija ieradies no ASV, Krievija vērsusies ASV Federālajā izmeklēšanas birojā (FIB), lai iegūtu plašāku informāciju par Tamerlanu. Krievijas drošības dienesti pie FIB vērsušies 2011.gada nogalē, kā arī 2012.gada novembrī - dažus mēnešus pēc Tamerlana aizbraukšanas no Dagestānas.

FIB piektdien apstiprināja, ka no kādas valsts ticis saņemts lūgums sniegt informāciju par Tamerlanu. Šāds lūgums ticis izteikts laikā, kad viņš «grasījās izbraukt no Savienotajām Valstīm, lai dotos uz kādu šīs valsts reģionu, lai pievienotos vārdā neminētiem pagrīdes grupējumiem».

LETA jau ziņoja, ka Ziemeļkaukāza islāmistu nemiernieki nolieguši, ka viņiem būtu jelkāda saistība ar Bostonas maratona teroraktiem, kuru sarīkošanā tiek vainoti brāļi Carnajevi.

Pie Bostonas maratona finiša līnijas 15.aprīļa pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet aptuveni 180 tika ievainoti.

Komentāri (53)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu