CVK skaidro, kāpēc notikusi aizķeršanās ar rezultātu publicēšanu; Cimdars nedomā par atkāpšanos (109)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Renāte Briede/LETA

Aizķeršanās ar pašvaldību vēlēšanu rezultātu publicēšanu ir saistīta ar vēlmi apkopot jau vēlēšanu naktī informāciju par grozītajām vēlēšanu zīmēm – plusiem un svītrojumiem par kandidātiem, aģentūrai BNS svētdien sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars.

«Rezultātus mēs savā serverī saņēmām raiti, tikai pēdējais posms ar nodošanu publiskajā telpā aizkavējās. Bet 2009.gadā tikai pirmdien ap pusdienas laiku sākām dot informāciju par plusiem un svītrojumiem, bet šogad jau šīs dienas laikā zināsim arī galīgos rezultātus, kas nekad nav bijis tik ātri,» aģentūrai BNS svētdien pavēstīja Cimdars.

Informācija par vēlēšanu rezultātiem lielajās pilsētās CVK mājaslapā bija pieejama lielākoties tikai svētdienas rītā. Daudzi par to pauda neizpratni, jo iepriekš tika uzsvērts, ka daudzos iecirkņos balsis tiks skaitītas elektroniski.

«Atvainojos par aizķeršanos ar rezultātu nodošanu publiskajā telpā, bet vēl pirms dažiem gadiem mediji apzvanīja novadus, jo centrāli šādas informācijas nebija,» viņš piebilda.

Balsu skaitīšanu vēlēšanās dala divos posmos – par nodotajiem sarakstiem un kandidātiem. Aizķeršanos radīja posms, kad sistēmā pakāpeniski sāka ienākt dati arī par kandidātiem. Problēmas nebūtu bijušas, ja visi iecirkņi informāciju par mainītajām zīmēm būtu nodevuši vienlaicīgi. Tāpēc uz laiku datu publicēšana tika apturēta.

«Vienā kolonnā redzu kopīgo zīmju skaitu partijai, blakus kolonna, kurā ieraksts par plusiem un svītrojumiem, kad to saskaitījis iecirknis. Radās neizpratne, kāpēc tas nesakrīt ar kopējo zīmju skaitu,» teica Cimdars.

Cimdars atzina, ka pietrūcis «resursu uz visiem virzieniem». Kritiku saņem Finanšu ministrija, kas nav atvēlējusi papildu finansējumu.

«Ja nebūtu bijusi tik nožēlojama situācija ar resursiem, viss būtu noticis daudz raitāk,» paskaidroja CVK vadītājs.

Cimdars uzskata, ka darbs ir padarīts labi, un nedomā par atkāpšanos, jo aizķērusies rezultātu publicēšana, jo būtiskāk ir nodrošināt leģitīmas vēlēšanas.

«Diemžēl tāda ir dzīves realitāte, ka ir ļoti daudz ļaužu, kuri nav apmierināti ar to, kas notiek visapkārt un dzīvē. Kad pamana, ka kāds paklupis, labprāt stājas rindā un mēģina nosodīt. Darbs ir padarīts, un vēlēšanu iecirkņi ir labi pastrādājuši. Bija aizķeršanās ar informācijas publiskošanu, bet pragmatiskai sabiedrībai daudz svarīgāk ir leģitīmi noteikts rezultāts pašvaldības vadīšanai. Skatīsimies, kas ir svarīgāk – pragmatisks darbs vai informācijas sniegšanas ātrums uz sacensībām,» norādīja Cimdars.

Vēlēšanas notika 119 pašvaldībās, tostarp 110 novada domēs un deviņās republikas pilsētās.

Komentāri (109)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu