Ušakova uzvaras «recepte» ar Krievijas piegaršu (429)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kāpēc «Saskaņas centram» un tā līderim Nilam Ušakovam izdevās uzvarēt pašvaldību vēlēšanās Rīgā? Uz šo jautājumu mēģināja rast atbildi Latvijas Televīzijas raidījums «De facto».

Kā norāda raidījums, Ušakovs bauda jūsmīgu Latvijas krievvalodīgo mediju atbalstu, vienlaikus, caur pašvaldības uzņēmumiem, arī tos finansējot. Tiesa, kritiķi, norāda, ja viņš gulēs tikai uz esošajiem lauriem un kā politiķis neaugs, viņš drīz vien pazudīs.

«Nevar runāt, ka šie mediji mūs atbalsta. Viņi raksta par to, kas interesē viņu auditoriju. Un bieži vien tas pārklājas ar mūsu vēlētājiem,» raidījumam saka Ušakovs.

Tiesa, krievu medijiem Ušakovu ir vērts mīlēt ne tikai par to, ka viņš ir krievs. Rīgas pašvaldības uzņēmumi dāsnāk nekā citos medijos šeit izvieto savas reklāmas. Pērn, piemēram, TV5 ticis pie 119 000 latu, Pirmais Baltijas kanāls – pie apmēram 100 000, bet «Vesti Segodnia» – apmēram pie 93 000 latu, kas avīzei varētu būt ceturtā daļa no visiem gada reklāmas ieņēmumiem.

Ušakovs vienmēr iebildis, ka Rīgas uzņēmumi sniedz pakalpojumus rīdziniekiem, tāpēc arī reklamējas, tiesa, šis arguments īsti neiztur kritiku, jo tajā pašā laikā latviešu medijiem netiek pat puse šādas naudas.

Pirms vēlēšanām «de facto» arī veica eksperimentu, cenšoties avīzē «Vesti Segodnia» izvietot, lūk, šādu izdomātu reklāmu. Tās teksts: «Ko noklusē Ušakovs? Desmit iemesli, kāpēc jūs pārstāsiet viņam uzticēties. Jau drīzumā jūs uzzināsiet to pirmie.»

Lai arī reklāmas izvietošana avīzei solīja vismaz 2000 latu ieņēmumus, pēc maketa ieraudzīšanas laikraksts to publicēt atteicās, sakot, ka tā nolēmusi vadība.

Līdzīgā veidā, var uzskatīt, «nopirkts» arī satiksmes darbinieku arodbiedrības LABA atbalsts. Ik gadu arodbiedrība saņem vairākus simtus tūkstošus no uzņēmuma «Rīgas satiksme». Atdarot saņemtos labumus, arodbiedrība, piemēram, piedalās «Saskaņas centra» politikā pret valdību.

Par to, kā Ušakova vadībā Rīgā pēdējos četros gados ir saimniekots, daudz neiebilst pat asākie «Saskaņas» kritiķi, taču gan Jānis Jurkāns, gan arī profesors Ojārs Skudra saredz kādu citu bīstamu tendenci. «Saskaņas centra» ideoloģiskā politika Latvijā nostiprina krievvalodīgo kopienu, nevis virza to uz saplūšanu ar latviešiem. Un šāda politika ļoti saskan ar kaimiņvalsts Krievijas vēlmēm.

Krievijas polittehnoloģijas mafijai netic arī Jurkāns, taču pat neatkarīgi no tā, ir vai nav tā, un cik liela ir tās vara, viņš norāda, ka attīstība notikusi ačgārni. Ja pirms 20 gadiem visi domāja, ka kara veterāni nomirs, un 9.maija slavināšanas apsīks, tad tagad tā vēršas plašumā.

Un šeit zīmīgs ir kāds fragments no tikko klajā nākušās žurnālista Leonīda Jēkabsona grāmatas «Īstais Nils Ušakovs», kurā publicēta mēra korespondence.

2008.gada augustā, Ušakovs, būdams Saeimas deputāts, adresētā vēstulē Pleskavas apgabala gubernatoram un Krievijas vēstniekam Latvijā, rakstījis šādi:

«Gribu izteikt Jums patiesu pateicību par iespēju piedalīties nometnē Piemiņas sardze, ko jūs devāt 11 krievvalodīgajiem skolēniem un studentiem. (..) Krievvalodīgajai jaunatnei mūsdienu Latvijā sevišķi svarīgi nostiprināt savus sakarus ar savu Dzimteni Krieviju un saglabāt pareizu izpratni par Lielā Tēvijas kara notikumiem.»

Komentāri (429)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu