Pēc pašvaldību vēlēšanām Saeimu pametīs trīs deputāti (23)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēc pašvaldību vēlēšanām Saeimā mainīsies trīs deputāti, jo divi no pašreizējiem parlamentāriešiem tika ievēlēti pašvaldībās, kā arī deputāta mandātu plāno nolikt izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

Deputāts Jānis Lāčplēsis, kas darbojas «Vienotības» Saeimas frakcijā, saskaņā ar provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem tika ievēlēts Daugavpils domē. Saeimas vēlēšanās Latgales apgabalā nākamā aiz Lāčplēša bija Daugavpils psihoneiroloģiskās slimnīcas vadītāja Sarmīte Ķikuste, kura gan aģentūrai LETA norādīja, ka solījusi slimnīcas kolektīvām palikt savā amatā, līdz ar to viņa neplāno kļūt par parlamenta deputāti.

Līdz ar to deputāta vietu varētu ieņemt «Vienotības» pārstāve Līvija Plavinska, kura arī pagaidām šo jautājumu vēl apdomā. Plavinska aģentūrai LETA sacīja, ka lēmumu pieņems šīs nedēļas laikā.

Daugavpils domē ievēlēts tika «Saskaņas centra» (SC) Saeimas frakcijas deputāts Dmitrijs Rodionovs. Saeimas vēlēšanās Latgales apgabalā SC sarakstā nākamais bija Oļegs Hļebņikovs, kurš saskaņā ar provizoriskajiem pašvaldību vēlēšanu rezultātiem tika ievēlēts Preiļu novadā. Līdz ar to SC frakcijā Radionova vietā varētu darboties Sergejs Fjodorovs.

Izglītības un zinātnes ministrs un Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (RP) aģentūrai LETA apliecināja, ka šodien parakstīs iesniegumu par to, ka noliek deputāta mandātu. Iepriekš Domrovskis sacīja, ka par deputāta mandāta nolikšanu lems pēc pašvaldību vēlēšanām, jo Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis (RP) piedalījās vēlēšanās Rīgā.

Saskaņā ar vēlēšanu rezultātiem nākamā sarakstā pēc balsu skaita ir Daina Kazāka (RP), taču, tā kā viņa jau ir deputāte, tad tiesības kļūt par deputātu Dombrovska vietā pienākas Ķirsim. Viņš aģentūrai LETA apliecināja, ka ir piekritis ieņemt deputāta amatu. Viņš pieļāva iespēju, ka par parlamentārieti oficiāli varētu kļūt ceturtdienas, 6.jūnija, Saeimas plenārsēdē.

Ja Saeimas deputāts tiek ievēlēts pašvaldību vēlēšanās, viņš zaudē parlamenta deputāta mandātu.

Saeimas Prezidijs šodien pieņēma Dombrovska iesniegumu un nolēma sazināties ar Centrālo vēlēšanu komisiju, lai noskaidrotu, kuram iepriekšējo vēlēšanu kandidātam pienākas ieņemt deputāta vietu pēc Dombrovska.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli Saeimas Prezidijs uzaicina mandātu nolikušā deputāta vietā iestāties Saeimas sastāvā nākamo kandidātu un paziņo par to Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai. Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pārbauda vēlēšanu materiālus un par pārbaudes rezultātiem ziņo Saeimai, kas pēc tam lemj par minētā kandidāta deputāta pilnvaru apstiprināšanu.

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu