Degvielas tirgū varētu ienākt jauns spēlētājs (24)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ņemot vērā loģistikas apsvērumus, Latvijā drīzumā vajadzētu ienākt jaunam spēlētājam - «Mažeiķu naftas» īpašniekam, kam būtu interesanti degvielu Latvijā tirgot ne tikai vairumā, bet arī mazumtirdzniecībā, intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» prognozē degvielas tirgotāja «Virši-A» valdes priekšsēdis Jānis Riekstiņš.

Kā skaidro uzņēmējs, Mažeiķu naftas rūpnīca, kura patlaban pieder «Orlen», nevar Latvijā tirgot degvielu tikai vairumā.

Uz jautājumu, vai tad sagaidāma «Orlen» drīza ienākšana Latvijā, Riekstiņš norāda, ka situācija varētu atrisināties savādāk. «Tas varētu notikt tad, kad kāda no Krievijas valsts naftas kompānijām nopirks Mažeiķu naftas rūpnīcu. Pamatā Mažeiķu naftas rūpnīca ir uzcelta un piemērota Krievijas naftas apstrādei, jo, kā zināms, nafta ir dažāda. Tādā rūpnīcā pārstrādāt no citurienes ņemtu naftu ir sarežģīti,» uzsver uzņēmējs.

«Ja krievi nopirktu «Mažeiķu naftu», tad varētu būt dažādi scenāriji, jo «Lukoil» jau ir šeit Latvijā pārstāvēts, un šo ķēdi varētu nopirkt «Mažeiķu naftas» pircējs, lai gan attīstības variantu ir ļoti daudz,» uzsver eksperts.

Kā ziņots, AS «Virši-A» ir lielākais pašmāju degvielas tirgotājs pēc pārdotās degvielas apjoma ar pilna servisa degvielas uzpildes staciju tīklu visā Latvijā. Kompānija darbojas kopš 1995.gada.

«Virši-A» neauditētā peļņa pērn sasniegusi 775 000 latu, kas ir par 14% jeb 110 000 latu vairāk nekā 2011.gadā. «Virši-A» apgrozījums 2012.gadā, salīdzinot ar 2011.gadu, pieaudzis par 9,8 miljoniem latu, sasniedzot 70,6 miljonus latu.

Degvielas tirgotāja SIA «Orlen Latvija» (iepriekšējais nosaukums - SIA »«Mažeiķu nafta» tirdzniecības nams») apgrozījums 2012.gadā sasniedzis 488,48 miljonus latu. Kā uzsvērts vadības ziņojumā, šogad uzņēmums plāno turpināt attīstīt tirdzniecības sistēmu, piegādājot naftas produktus iespējami tuvāk patērētājiem, vienlaikus piedāvājot iespēju transportēt naftas produktus līdz klienta glabātuvēm. Kompānija plāno nodrošināt «Orlen Lietuva» naftas produktu cenu politiku, kas veicinātu gala patērētāja sadarbību tieši ar «Orlen Latvija», nevis izmantojot starpniekus - vairumtirgotājus.

«Orlen Latvija» ir Lietuvas kompānijas »«Mazeikiu Naftos» prekybos namai» meitasuzņēmums, dibināts 2003.gada 17.jūlijā. »«Mazeikiu Naftos» prekybos namai» ir tirdzniecības organizācija, kuras 100% akciju pieder Lietuvas koncernam «Orlen Lietuva» (iepriekšējais nosaukums - «Mažeiķu nafta»). 2006.gadā «Mažeiķu nafta» tika pārdota Polijas naftas kompānijai «PKN Orlen».

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu