Valdība otrdien tomēr skatīs jautājumu par Čalovska izdošanu (100)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai gan Reformu partija (RP) šodien rosināja atlikt skatīt jautājumu par kibernoziegumos ASV apsūdzētā Latvijas pilsoņa Denisa Čalovska izdošanu ASV, tomēr koalīcija minēto priekšlikumu neatbalstīja, un šis jautājums rīt tiks skatīts valdības sēdē.

Atbilstoši Tieslietu ministrijas (TM) ierosinājumam jautājums ir iekļauts rītdienas Ministru kabineta darba kārtībā un tiks izskatīts, šodien pēc Koalīcijas sadarbības padomes sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

RP lūdza TM vēlreiz vērsties pie ASV, lai saņemtu nepārprotamu apstiprinājumu tam, ka Čalovska notiesāšanas gadījumā viņš sodu varēs izciest Latvijā. Pašlaik Ārlietu ministrijai neesot pārliecības, ka saņemtais teksts no ASV garantē soda izciešanu Latvijā, sacīja RP līderis jeb valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters.

Savukārt tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) norādīja, ka šis ir gadījums, kad tiesībpolitiskie jautājumi tiek sajaukti ar iekšpolitiskiem jautājumiem. Ideja rakstīt vēl vienu vēstuli ASV gan politiski, gan juridiski nav nopietna. Atbilde no ASV ir sniegta, un to ir iespējams analizēt un pieņemt lēmumu.

Bordāns domā, ka rīt tiks pieņemts valdības galīgais lēmums saistībā ar Čalovska izdošanu ASV.

Demiters norādīja, ka RP argumenti nav mainījušies un partijas ministri rīt balsos pret Čalovska izdošanu. Savukārt tieslietu ministrs sacīja, ka vēl vairāk atskaņot dažādus viedokļus nav nepieciešams, jo tie ir diezgan daudz izskanējuši.

Premjers pauda, ka piekrīt tieslietu ministra teiktajam un ka no «Vienotības» puses šis jautājums netiek politizēts. Rīt tiks uzklausīti TM un ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera argumenti, un tad būs iespējams pieņemt lēmumu. Neatkarīgais deputāts Viktors Valainis norādīja, ka lēmuma pieņemšanu atstāj satiksmes ministra Anrija Matīsa rokās - viņš pieņems lēmumu pēc ziņotāju uzklausīšanas.

Vaicāts, kāpēc Čalovska advokāti nav uzaicināti šī jautājuma skatīšanā, Dombrovskis atbildēja, ka Valsts kancelejai uzdots izvērtēt, kādi bijuši precedenti un kārtība līdzīgās izdošanas lietās.

Neatkarīgie deputāti kopā ar «Vienotību» atbild par Satiksmes ministriju.

Kā ziņots, Čalovskis pēc ASV tiesībsargājošo iestāžu lūguma īstenotas speciālas operācijas laikā tika aizturēts savā dzīvesvietā Imantā pagājušā gada 4.decembrī. Lai jauno vīrieti pārsteigtu nesagatavotu, likumsargi viņa dzīvesvietā iekļuva, pa trosēm nolaižoties no daudzstāvu mājas jumta. Vēlāk tiesa Čalovskim kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu, kurā viņš atrodas joprojām.

ASV federālie prokurori izvirzījuši apsūdzības trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem - Krievijas pilsonim Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Paunesku un Latvijas iedzīvotājam Čalovskim, kurš esot pazīstamas arī ar iesauku «Miami».

ASV tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka trīs aizturētie vīrieši ir atbildīgi par datorvīrusa «Gozi Virus» radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

Saskaņā ar ASV krimināltiesību normām, par vienu no apsūdzības pantiem Čalovskim var draudēt pat 67 gadu cietumsods, kamēr Latvijā maksimālais brīvības atņemšanas soda termiņš, ko vispār kādam cilvēkam var piespriest, ir 20 gadi, lai gan par sevišķi smagu noziegumu, piemēram, par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, var piespriest arī mūža ieslodzījumu. Par mantiskiem noziegumiem gan Latvijas Krimināllikumā tik bargi sodi nav paredzēti.

Iepriekš kritisku nostāju pret Čalovska izdošanu pauda RP. Pilnīgi skaidrs, ka katram noziedzniekam ir jāsaņem sods, un tas attiecas arī uz Denisu Čalovski, ja viņš ir pārkāpis likumu, taču valstij ir jārūpējas par to, lai tās pilsoņu pamattiesības tiktu ievērotas arī noziedzīga nodarījuma izvērtēšanas stadijā, un valstij ir jābūt spējīgai pašai spriest tiesu par savu pilsoņu pastrādātajiem nodarījumiem, uzskata ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP).

Savukārt Dombrovskis iepriekš norādījis: «Zināmā mērā mani pārsteidz tas, ka šis jautājums tiek politizēts, ka atsevišķām partijām ir skaidrs viedoklis, pirms viņi vispār ir uzklausījuši ģenerālprokuroru un citu kompetento personu viedokļus.»

Komentāri (100)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu