Bērziņš: Jautājums par Čalovska lietu šobrīd ir pārlieku politizēts (405)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nacionālā apvienība (NA) diskutēs par kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska izdošanas lietu un, iespējams, vērtēs, kā šajā situācijā rīkojusies tieslietu ministra Jāņa Bordāna (NA) vadītā ministrija, aģentūrai BNS sacīja NA līdzpriekšsēdētājs un bijušais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš.

Viņš sacīja, ka NA vispirms organizēs ekspertu diskusiju un tikai pēc tās varēs izdarīt kādus secinājumus.

«Ir nepieciešama kvalitatīva tiesību ekspertu diskusija. Tad, iespējams, ir jāvērtē, ja no Tieslietu ministrijas ir bijušas kādas kļūdas. Es šobrīd nezinu, vai tādas ir bijušas,» aģentūrai BNS sacīja Bērziņš.

Viņš atzina, ka Čalovska lietā NA nav bijis vienots viedoklis, kas bija redzams arī valdības sēdē, kad notika balsojums. Par Čalovska izdošanu ASV iestājās Bordāns, bet kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (NA) atturējās.

«Jāatzīst, ka arī Nacionālajai apvienībai Čalovska lietā ir bijuši dažādi viedokļi. Mums nav bijusi kopīga diskusija, bet dažādie viedokļi ir reducējušies. Bordāna kungs Čalovska izdošanu [valdības sēdē] atbalstīja, bet Jaunzeme-Grendes kundze atturējās, bet mēs noteikti par to diskutēsim un par pamatu ņemsim tiesībzinātnieku un cilvēktiesību, starptautisko tiesību ekspertu viedokļus. Šeit ir jāskatās plašāk, šādas situācijas Latvijā varētu arī atkārtoties. Jautājums ir, cik tālu valsts var aizstāvēt savus pilsoņus un kuros gadījumos ir pienākums viņus izdot,» sprieda bijušais tieslietu ministrs.

«Saskaņas centra» (SC) pārstāvja Andreja Elksniņa aicinājumu NA atsaukt no amata Bordānu, Bērziņš vērtē kā mēģinājumu destabilizēt situāciju.

«Elksniņa kungs, izmantojot situāciju, droši vien savās un «Saskaņas centra» interesēs, mēģina destabilizēt situāciju kopumā. Man pašam šķiet, ka jautājums par Čalovska lietu šobrīd ir pārlieku politizēts. Ir nepieciešama diskusija tiesību ekspertu vidū, jo, kā mēs redzam, ekspertu viedokļi attiecībā uz valsts tiesībām izdot savu pilsoni,» sacīja Bērziņš.

Valdība lēma izdot Čalovski septiņiem ministriem balsojot par, pieciem pret, bet viens atturējās. Pēc otrdienas valdības lēmuma Čalovska advokāti vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), kas noteica pagaidu noregulējumu, liekot apturēt Čalovska izdošanas procesu ASV, kamēr nav ECT sprieduma.

Elksniņš uzskata, ka tiesas izdotais pagaidu noregulējums liecina par to, ka tieslietu ministra amatā atrodas nepareizais cilvēks. Viņš uzskata, ka NA pienākums ir Bordānu atsaukt no amata.

«Notikumi saistībā ar Denisa Čalovska izdošanu ASV liecina par to, ka tieslietu ministra amatā pašlaik atrodas nepareizais cilvēks un Nacionālās apvienības pienākums, ja tai rūp Latvijas pilsoņu likteņi, būtu atsaukt Jāni Bordānu no šī amata,» paziņojumā medijiem norādījis Elksniņš.

SC deputāts uzskata, ka ECT lēmums ir nopietns signāls, ka Latvijā ignorē ECT normas.

«Tikai divas dienas pēc Ministru kabineta lēmuma izdot Čalovski ASV Eiropas Cilvēktiesību tiesa ierosināja lietu Čalovskis pret Latviju un noteica aizliegumu izdot Čalovski ASV. Šī ir pirmā šāda rakstura lieta, pirmais pagaidu aizliegums ko Latvija ir saņēmusi no ECT. Un tas ir nopietns signāls Latvijai kā valstij, kurā tiek ignorētas Eiropas Cilvēktiesību konvencijas normas,» uzskata Elksniņš, kurš pēc profesijas ir advokāts.

ASV Čalovski apsūdz par to, ka viņš ar datorvīrusu «Gozi» inficējis vairāk nekā vienu miljonu datoru pasaulē. Izmantojot radīto vīrusu, iegūta informācija, kas ļāvusi ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem latu.

Komentāri (405)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu