Zinātnieki paredz ekstremālas klimata izmaiņas jau drīz (248)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: woodleywonderworks, CC BY-SA 2.0

Pieci miljardi pasaules iedzīvotāju uz savas ādas izjutīs ekstremālas klimata izmaiņas, turklāt iepriekš vēl nepieredzētas pārmaiņas notiks laikā līdz 2050.gadam, liecina zinātnieku pētījums, kura secinājumi publicēti žurnālā «Nature».

Havaju salu universitātes pētnieki, komentējot jaunākos pētījumus, atzinuši, ka to rezultāti ir šokējoši, proti – klimats pasaulē vienas paaudzes laikā mainīsies līdz nepazīšanai.

Zinātnieki pētījuši datus par laika izmaiņām pēdējo 150 gadu laikā, turklāt izmantota informācija, kas iegūta dažādās vietās pasaulē.

Šajā gadījumā pētnieki norāda uz cilvēka radītiem apstākļiem, kuru dēļ klimata izmaiņas būs ļoti būtiskas. «Rezultāti ir pārsteidzoši. Neatkarīgi no tā, kā notiks izmaiņas, tās gaidāmas drīz,» sacīja viens no pētījuma autoriem Kamilo Mora.

Mora skaidro, ka klimata izmaiņas būs tik krasas, ka šādos apstākļos cilvēkiem un citām dzīvām būtnēm būs teju neiespējami dzīvot.

Zinātnieki norāda, ka gaisa temperatūras paaugstināšanās dēļ daudzi reģioni pasaulē būs neapdzīvoti.

Piemēram, ja oglekļa dioksīda emisija netiks ierobežota, klimats uz planētas būs mainījies līdz 2047.gadam. Savukārt – ja siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisija tiks ierobežota, pārmaiņas gaidāmas ap 2069.gadu.

Tādās ASV pilsētās kā Ņujorka un Losandželosa nebūs iespējams dzīvot ap 2047.gadu, bet Londonā – ap 2056.gadu.

Pētnieki uzsver, ka klimata izmaiņu dēļ pasaulē arvien pieaugs pārtikas un ūdens deficīts, strauji izplatīsies infekciju slimības, izcelsies konflikti un ekonomiskas problēmas.

Komentāri (248)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu