Vēl nedēļu būs iespēja iepazīt Rīgas galvenās ielas vēsturi (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Aptaujātie rīdzinieki un Rīgas viesi atzinuši, ka uz Brīvības ielas izvietoto skatlogu ekspozīcijas rada viņos interesi par Rīgas vēsturi un vēlmi uzzināt savas dzīvesvietas neparastākos vēstures faktus. Iedzīvotāji atzīst, ka skatlogos izvietotās ekspozīcijas ir patīkams atsvaidzinājums komerciālo skatlogu pārpildītajās ielās, jo to atšķirīgais izskats un vēstījums liek uz mirkli apstāties un atrauties no ikdienas steigas, kāda nereti sastopama uz pilsētas galvenās ielas. 

Iedzīvotāji atzīst, ka skatlogu ekspozīcija sniedz informāciju par tām Rīgas vērtībām, kuras līdz šim neesot zinājuši. «Mēs ikdienā nepievēršam uzmanību lietām, kuras ir aizgājušas,» stāsta Lidija, kura sevi sauc par Brīvības ielas iedzīvotāju jau vairāk nekā 40 gadu. «Tas, ka kādreiz Rīga, pateicoties Rīgas modēm, bija visas Padomju Savienības modes centrs, to zina tikai retais.» Arī uzrunātā latviešu modele Māra atzīst, ka tieši žurnāls «Rīgas Modes» ir piemērs no kura daudz varētu mācīties pašmāju modes pārstāvji.

Jautājot skatītājiem pie ekspozīcijas, kas vēsta par Floras bērēm, tikai retais ir dzirdējis par Rīgas koka arhitektūras piemēru – kafejnīcu Flora, ko tik dedzīgi aizstāvēja rīdzinieki 80.tajos gados. «Meklējām internetā,» skaidro vidusskolas topošais absolvents Jurģis. «Taču diemžēl informācija par leģendāro kafejnīcu un aizstāvjiem, kuri cīnījušies par Rīgas koka arhitektūru, interneta dzīlēs nav pieejama gandrīz nemaz. Par labiem piemēriem būtu jārunā vairāk,» teic Jurģis.

Aptaujātie rīdzinieki atzinuši, ka viņu simpātijas ieguvuši skatlogi, kurā apskatāms Uļjanas Semjonovas Maskavas olimpiskais lācis, kā arī skatlogs, kurā eksponēta sadzīviski aina no aizgājušā laika kafejnīcā Flora.

Par projektu «Skatlogi uz Brīvības ielu»

Maijā rīdziniekus un Rīgas viesus priecēs unikāla ekspozīcija astoņos Brīvības ielas skatlogos. Projekta «Skatlogi uz Brīvības ielu» laikā astoņi ierastie veikalu, kafejnīcu un uzņēmumu skatlogi uz mēnesi tiks padarīti par savstarpēji saistošām, vēsturi reflektējošām mākslas formām. Skatlogi atspoguļos Brīvības ielas vēsturi laika posmā no 1914. gada līdz mūsdienām, atgādinot garāmgājējiem, cik dažādi ir bijuši vēsturiskie Brīvības ielas nosaukumi un kādas politiskās varas ir spēlējušās ar Rīgas galveno ielu.

Projektu realizē «Ideju institūts» sadarbībā ar mākslinieci Annu Heinrihsoni un tekstu autoru Vilni Vēju.

Ekspozīcijas sākums un beigas meklējamas Latvijas Pasta filiāles «Sakta» un kafejnīcas «Coffee Inn» skatlogos. Virzoties tālāk pa Brīvības ielu līdz pat Stūra mājai vai no Stūra mājas uz Brīvības pieminekļa pusi, ikviens garāmgājējs varēs aplūkot kā «atdzims» vairāki nostalģijas un vēstures atspulga vēstījumi.

Ekspozīcijas izvietotas:

Latvijas Pasta centrs «Sakta», Brīvības bulvāris 32

Veikals «Elkor tehnika», Brīvības bulvāris 21

SMP Bank, Elizabetes iela 57

Interjera studija «Casa Nostra», Brīvības iela 46

Kafejnīca «Burbuļnīca», Brīvības iela 37

SIA «Rīgas nami», Brīvības iela 49/53

«Outlet Bazaar», Brīvības iela 72

Kafejnīca «Coffee Inn», Brīvības 76

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas projekta «Skatlogi uz Brīvības ielu» tapušās ekspozīcijas būs apskatāmas vēl 2014.gada jūnija pirmajā nedēļā. Projekts tapis tematiskās līnijas «Brīvības iela» ietvaros, kurā jau pašlaik Elizabetes un Brīvības ielas krustcelēs ir skatāma mākslinieka Aigara Bikšes instalācija «Pieminekļu kari», bet no 1.maija apmeklētājiem durvis vērusi viena no vērienīgākajām Rīga 2014 ekspozīcijām «Stūra māja. Lieta Nr. 1914/2014» Brīvības un Stabu ielas stūrī, kas būs skatāma līdz 19.oktobrim.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu