Akmens laikmeta diēta (26)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

1975. gadā gastroenterologs Volters Vogtlīns laida klajā grāmatu «Stone Age Diet: Based on In-depth Studies of Human Ecology and the Diet of Man», kurā apgalvoja, ka cilvēki ir gaļēdāji, un paleolītiskas diētas ievērošana ar maksimālu olbaltumvielu saturu un minimālu ogļhidrātu saturu spēj novērst kuņģa-zarnu trakta problēmas, raksta [s:48519]

80-jos gados zinātnieki S.Bids Ītons un Melvins Koners nonāca pie secinājuma, ka no ģenētikas skatpunkta, 40 tūkstošu gadu laikā mūsu organisms nav mainījies, un tam ir jāuzņem anaoģiski produkti, kas Akmens laikmetā, proti – gaļu, zivis, svaigus augļus un dārzeņus. Tiesa, dietologi pieļāva vājpienu, pilngraudu maizi, neattīrītus rīsus, kartupeļus mundierī, lai gan visus šos produktus nevar nosaukt par alu cilvēka ikdienas uzturu.

Vēl pēc 10 gadiem zinātnieks un dietologs Lorens Kordeins uzrakstīja grāmatu «Paleo diēta» - šodien tieši viņu uzskata par vēlā Paleolīta laikmeta filosofijas uztura galveno seju.

Pēc diētas sekotāju uzskata, nepieciešams izslēgt no uztura veselu produktu rindu, īpaši pienu un graudaugus. Tādējādi paleo diēta – nav diēta ierastajā nozīmē, bet gan dzīvesveids, kuru jūs pieņemat pilnībā, vai paejat tam garām.

Ko drīkst:

Diētas pamatā – dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas, proti – gaļa. Lai cik ļoti par savu taisnību necīnītos veģetārieši, tieši dzīvnieki, nevis augu proteīni, paātrina metabolismu, tātad, arī svara zudumu.

Turklāt olbaltumvielas ir piesātinātākas, kā tauki un ogļhidrāti, par cik pārstrādājas daudz lēnāk.

2008. gadā Karolīnas universitātes (Zviedrija) pētnieki novadīja eksperimentu: grupai no sievietēm un vīriešiem tika piedāvāta akmens laikmeta ēdienkarte. Trīs nedēļu ilgās paleo diētas laikā kopējais kaloriju patēriņš samazinājās par 35%, asinsspiediens nokritās līdz 5%, par 72% samazinājās trombu rašanās risks.

Savā grāmatā Kordeins iesaka ēst ik pēc piecām stundām, proti trīsreiz dienā: jo organismam nepieciešams ne mazāk par trim stundām olbaltumvielu sagremošanai. Papildus divas stundas atvēlētas zemādas tauku sadedzināšanai. Vienlaikus ir pieļaujamas vieglas dārzeņu uzkodas.

Ko drīkst:

  1. Liesa gaļa un putnu gaļa. Nekādu pusfabrikātu , bekona un tauku.
  2. Medījumi
  3. Zivis un jūras veltes
  4. Olas (ne vairāk par diviem dzeltenumiem dienā)
  5. Sēnes
  6. Necepti rieksti un sēklas, tostarp mandeļu un kokosa milti
  7. Ogas, augļi un dārzeņi (bez cietes un ne konservētie), garšvielas
  8. Augu eļļas: olīveļļa, linu, kokosa, avokado, zemesriekstu un Makadāmijas rieksta eļļa.

Ko kategoriski nedrīkst:

Nekādu graudaugu. Vienkāršie ogļhidrāti – ātrākais veids kā atvadīties ar slaido augumu vai arī to neiegūt nekad. Miltu produkti un maize ātri apstrādājas un izraisa izsalkuma sajūtu. Paleo izslēdz pat neapstrādātus graudaugus.

Nekādu pākšaugu. Visi pākšaugi (toskait arahiss) «bagātināti» ar antinutrientiem (antibarojošām vielām). To vidū ir inhibatori, lektīns, fosfāti, kas traucē vitamīniem un minerāļiem piesātināt mūsu organismu.

Nē piena produktiem. Lielākai daļai pieaugušo gremošanas sistēma ar grūtībām panes piena cukuru laktozi un piena olbaltumvielu kazeīnu. Turklāt abi palielina insulīna līmeni asinīs. Ierasto pienu aizstās mandeļu un kokosrieksta piens.

Nē dārzeņiem, kas bagāti ar cieti. Kartupeļi, batātes, tapioka, jamss paaugstina cukura līmeni asinīs augstā glikētiskā indeksa dēļ.

Cukura aizliegums. Un ne tikai. Sakiet nē visiem saldumiem, toskait šokolādei, limonādei, saldējumam.

Sālij – nē! Gatavojot ēdienu, atsakieties no sāls. Kā Kā arī pirktajām mērcēm, konservētiem dārzeņiem un sāļajiem riekstiņiem.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu