Skotijas neatkarības atbalstītāju pozīcijas nostiprinās (15)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Mēnesi pirms Skotijas neatkarības referenduma, kas notiks 18.septembrī, aptaujas liecina, ka neatkarības atbalstītājiem izdevies nedaudz nostiprināt savas pozīcijas un Apvienotās Karalistes vienotības saglabāšanas atbalstītāju pārsvars sarucis par diviem procentpunktiem.

Saskaņā ar aptauju, kuru veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums ICM un kuras rezultāti publicēti pirmdien, par Lielbritānijas vienotības saglabāšanu grasās balsot 55% skotu, kamēr atdalīšanos atbalsta 45% respondentu.

Aptaujā arī konstatēts, ka 64% skotu ir pārliecināti par neatkarīgās Skotijas atkārtotu uzņemšanu Eiropas Savienībā (ES), kamēr tikai 15% uzskata, ka tā varētu nonākt izolācijā.

Tajā pašā laikā to skotu skaits, kas atbalsta dalību ES, sarūk. Tikai 50% aptaujāto uzskata, ka Skotijai arī turpmāk jābūt ES sastāvā, kamēr 31% respondentu uzskata, ka klubu vajadzētu pamest. Tas liecina, ka eiroskeptiskie noskaņojumi Skotijā ir strauji pieņēmušies spēkā.

Apgalvojums, ka Skotijai pēc neatkarības pasludināšanas būs no jauna formāli jālūdz uzņemšana ES, rēķinoties ar iespējamo neprognozējamo un nogurdinošo sarunu procesu, ir viens no Lielbritānijas vienotības atbalstītāju kampaņas galvenajiem argumentiem.

Viņi arī norāda, ka Skotija zaudēs tās privilēģijas un izņēmuma tiesības, kuras ES sev ir izcīnījusi Lielbritānija.

Taču neatkarības atbalstītāji ICM aptaujas rezultātus interpretē kā apliecinājumu tam, ka skoti šos brīdinājumus uztver «tikai kā vēl vienu šausmu stāstu».

Tikmēr neatkarības pretinieki piesauc gan ekspertus, gan Eiropas Komisijas (EK) līderus, gan Spānijas premjerministru, kas visi norādījuši, ka Skotijai pēc Apvienotās Karalistes pamešanas no jauna būs jāiziet iestāšanās process ES.

Nākamnedēļ gaidāmas televīzijas debates, kurās Skotijas premjerministrs un Skotu neatkarības partijas (SNP) līderis Alekss Salmonds otrreiz tiksies aci pret aci ar kampaņas «Labāk kopā» vadītāju Elisteru Dārlingu.

Kampaņas gaisotne kļūst arvien nokaitētāka, un neatkarības atbalstītājiem par labu nenāk arī neskaidrā atbilde uz jautājumu, vai pēc neatkarības pasludināšanas Skotija joprojām varēs izmantot britu mārciņu.

Gan pie varas esošie toriji, gan opozīcijā esošie leiboristi brīdinājuši, ka nepiekritīs kopīgas valūtas saglabāšanai, ja skoti nobalsos par atdalīšanos no Lielbritānijas. Taču Salmonds apgalvo, ka lietos britu mārciņu neatkarīgi no Londonas piekrišanas.

Pat ja SNP neizdosies referendumā uzvarēt, Edinburga noteikti izmantos nelielo balsu starpību, lai pieprasītu no Londonas vēl plašāku autonomiju.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu