Krievijas embargo Latvijas zivīm var atstāt ietekmi uz iedzīvotājiem un bezdarbu (81)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Krievijas noteiktais importa aizliegums Latvijas zivīm un to produktiem neapšaubāmi varētu atstāt vistiešāko ietekmi uz Latvijas iedzīvotājiem un bezdarba līmeni, šodien žurnālistiem preses konferencē sacīja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Inese Kalvāne.

Viņa stāstīja, ka zivsaimniecības nozarē Latvijā strādā vairāki tūkstoši cilvēku, tomēr šobrīd vēl nav vērojams ļoti liels šīs nozares bezdarbnieku pieplūdums. Tāpat pieprasījuma kritums pēc šīs nozares produktiem atstās ietekmi uz nodarbinātību.

Kalvāne uzsvēra, ka NVA šiem cilvēkiem ir gatava ne tikai sniegt konsultatīvu atbalstu, bet arī sniegt visus nepieciešamos pakalpojumus kvalifikācijas uzlabošanai.

Viņa arī piebilda, ka vēl jāvērtē, cik ilgs laiks ir nepieciešams šīs problēmas risināšanai, iespējams, ja tas būs nepieciešams, aģentūra piedāvās arī kādus subsidētās nodarbinātības pakalpojumus.

Kā aģentūrai LETA atzina Kalvāne, zivsaimniecībā strādājošo kļūšana par bezdarbniekiem varētu radīt «sniega bumbas» efektu, jo, samazinoties šo cilvēku pirktspējai, darbu varētu zaudēt arī tie, kuri viņiem sniedz dažādus pakalpojumus.

Viņa arī uzsvēra, ka šajā gadījumā netiek runāts par ekonomikas attīstības centriem, bet gan par piejūras teritoriju, un šis apstāklis būs jāņem vērā, sniedzot atbalstu šiem bez darba palikušajiem cilvēkiem.

Jau ziņots, ka maijā un jūnija pirmajās dienās būtiski palielinājies tādu bezdarbnieku skaits, kuru pēdējā profesija saistīta ar zivju apstrādi un pārstrādi, aģentūra LETA noskaidroja NVA.

Šogad līdz 4.jūnijam NVA kopumā reģistrēti 816 bezdarbnieki, kuru darba attiecības izbeigušās šogad un kuru profesija saistīta ar zivju apstrādi un pārstrādi.

LETA jau ziņoja, ka 10.jūnijā Krievijas valūtas vērtības krišanās un piemēroto sankciju rezultātā Engures novada Smārdes zivju pārstrādes uzņēmums SIA «A3» paziņoja, ka apturējis darbību un atlaisti visi darbinieki. Kā aģentūru LETA informēja SIA «A3» valdes loceklis Ivars Amoliņš, pēdējā laikā kopumā atlaisti arī ap 70 darbinieku, kas bija iesaistīti zivju pārstrādē.

Savukārt 8.jūnijā Latvijas Televīzija vēstīja, ka apturēta ražošana Liepājas zivju pārstrādes uzņēmumā «Kolumbija» un no vairāk nekā 300 uzņēmuma darbiniekiem atlaisti 225.

Jau ziņots, ka Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests «Rosseļhoznadzor» trešdien paziņojis, ka no ceturtdienas, 4.jūnija, aizliedz zivju un zivju produkcijas importu no Latvijas un Igaunijas.

«Ierobežojumus nosakām no 4.jūnija,» paziņojis šā dienesta vadītājs Sergejs Dankverts. «Līdz dienas beigām nosūtīsim vēstniecībām visus materiālus, tostarp pārskatu par šo valstu uzņēmumu inspekcijas rezultātiem.» Pēc viņa teiktā, aizliegums attiecas uz to zivju pārstrādes uzņēmumu produkciju, kas iekļauti piegādātāju sarakstā ar abu valstu veterināro dienestu garantiju.

Komentāri (81)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu