Šmits: Valdības atbalsts šprotu ražotājiem mazinās spriedzi nozarē (19)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šodien valdībā panāktais atbalsts šprotu ražotājiem mazinās spriedzi un ļaus uzņēmējiem domāt par nākotni, šodien medijiem sacīja Latvijas Zivrūpnieku asociācijas prezidents Didzis Šmits.

Šīs dienas valdības lēmumu Šmits vērtēja pozitīvi, atzīstot, ka «valsts ir apbrīnojami ātri rīkojusies šī jautājuma risināšanā».

Viņš atgādināja, ka konservētu zivju ražotāji katru gadu Krievijā pārdod preces ap 100 miljonu eiro vērtībā, valstī nodokļos nomaksājot pāris desmitus miljonu eiro. «Valstij ir svarīgi saglabāt šo nozari, un valdība to dara. Mēs neprasām subsīdijas, bet gan laiku, lai sakārtotu uzņēmējdarbību, pēc tam nodokļus samaksāsim,» sacīja Šmits.

Pēc zivrūpnieku pārstāvja teiktā, valdības sniegtie atbalsta instrumenti nozarei nebūt nenozīmē, ka visi uzņēmēji tos izmantos. «Būtiski, ka ir šādi instrumenti, ko lietot noteiktā brīdī,» piebilda Šmits.

Eksperts arī atzina, ka nozare jau labu laiku ir domājusi par eksporta tirgu diversifikāciju, uz ko arī soli pa solim iets. Rezultātā šprotu eksports uz Krieviju pēdējā laikā sarucis no 90% līdz 50%. «Ir grūti prasīt, lai uzņēmums pārstāj ražot pieprasītu un peļņu nesošu produktu, lai pievērstos jaunam produktam. Daudzi to dara paralēli. Tagad būs vairāk laika, lai strādātu otrā virzienā,» atzina Latvijas Zivrūpnieku asociācijas prezidents.

Kā ziņots, zivju pārstrādes uzņēmumi, kuri Krievijas noteiktā embargo dēļ cietīs zaudējumus nerealizētās produkcijas dēļ, var rēķināties ar iesākto Eiropas Savienības zivsaimniecības fonda projektu pagarinājumiem, kā arī nodokļu brīvdienām, paredz valdības akceptētais informatīvais ziņojums «Par pasākumiem saistībā ar Krievijas aizliegumu sagatavotu un konservētu zivju produktu importam no Latvijas».

Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretāre Dace Lucaua žurnālistiem stāstīja, ka valdība atbalstīja pasākumu virkni, kam vajadzētu palīdzēt zivrūpniekiem pārvarēt grūtības. «Paredzētas nodokļu brīvdienas, kredītu garantijas, atbalsts tiem uzņēmumiem, kas nevarēs saglabāt darbvietas, būs pasākumi, kas attiecas uz Eiropas Savienības fondiem, ārējo tirgu meklēšanu utt.,» informēja Lucaua.

Plānots, ka valdībā tiks iesniegts to uzņēmumu saraksts, kuriem nepieciešamas nodokļu brīvdienas. Ja valdība to akceptēs, Valsts ieņēmumu dienests tās piešķirs. Tiks arī vērtēta uzņēmumu eksporta proporcija uz Krieviju un Krievijas sankciju ietekme uz uzņēmumu. Tas galvenokārt attieksies uz zivju konservu ražotājiem.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu