«Rail Baltica» būs labs stimuls Latvijas attīstībai, uzskata iedzīvotāji (20)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: M.RICHI, CC BY-NC 2.0

Vairums – 85% aptaujāto – atbalsta «Rail Baltica» projektu, uzskatot, ka tas būs labs stimuls Latvijas un tās ekonomikas attīstībai un dos papildinājumu valsts budžetā, portālu «Apollo» informēja sabiedrisko attiecību speciāliste Rita Voronkova.

Latvijā atbalstītāju skaits ir līdzīgs kaimiņvalstī aptaujāto iedzīvotāju atbalstam, kur šo projektu atbalsta 84%. Latvijas iedzīvotāji ir kļuvuši arī jūtami informētāki par jaunbūvējamā Eiropas sliežu platuma dzelzceļa projektu «Rail Baltica»: par to jau zina 81% aptaujāto iedzīvotāju.

Par to liecina šogad jūnijā sabiedriskās domas un tirgus izpētes uzņēmuma «Academia» veiktās Latvijas iedzīvotāju aptaujas dati, kad tika aptaujāts 1001 respondents vecumā no 18 līdz 65 gadiem, lai noskaidrotu Latvijas iedzīvotāju informētību, attieksmi un noskaņu par «Rail Baltica» projekta realizēšanu.

Vairums (85 %) aptaujāto respondentu atbalsta projekta izveidi. Augstākais atbalsts projektam ir Kurzemes reģionā (92%), arī Zemgalē un Vidzemē atbalsts ir augsts un līdzīgs (attiecīgi 88% un 87%).

Interesanti, ka, salīdzinot ar līdzīgu aptauju, kuru 2014. gada nogalē Igaunijā veica uzņēmums «Faktum & Ariko», aptaujājot 1027 Igaunijas iedzīvotājus, atklājās, ka 84% no Igaunijas iedzīvotājiem, kuri ir informēti par jaunbūvējamo Eiropas sliežu platuma dzelzceļa projektu «Rail Baltica», atbalstīja to.

Galvenais iemesls, kas Latvijas iedzīvotājiem liek atbalstīt «Rail Baltica», pusgada laikā ir saglabājies nemainīgs: respondenti uzskata, ka tas būs labs atbalsts Latvijas un tās ekonomikas attīstībai un dos papildinājumu valsts budžetā. Jaunajā pētījumā tiek minēti arī citi ieguvumi no šī projekta: investīciju ieplūde, uzlabosies sadarbība un satiksme starp Baltijas un Eiropas valstīm, integrācija Eiropā, ātrāka ceļošana-pārvietošanās starp Baltijas valstīm un uz Eiropas valstīm. Latvijas iedzīvotājiem vēl būtiski šķiet, ka «Rail Baltica» rezultātā tiks sakārtota un attīstīta infrastruktūra, ka uz Latviju brauks vairāk tūristu, ka tas ir moderns, jauns, mūsdienīgs projekts, kurš attīstīs eksportu un tranzītu un dos jaunas darba vietas.

79% atzīst, ka «Rail Baltica» projekta ietekme uz Latvijas ekonomiku būs pozitīva.

Līdzīgus ieguvumus no «Rail Baltica» pērn veiktajā aptaujā minējuši arī igauņi.

Salīdzinot jaunākos aptaujas datus ar līdzīgu aptauju, kas Latvijā tika veikta 2014. gada nogalē, redzams, ka Latvijas iedzīvotāju informētība par «Rail Baltica» projektu pusgada laikā ir jūtami augusi: ja 2014. gada nogalē 59% aptaujāto atzina, ka zina par šo projektu, tad šogad pirms Jāņiem jau 81% respondentu atzina, ka ir labi informēti un ir dzirdējuši par «Rail Baltica».

Visinformētākie iedzīvotāji mīt Zemgalē (90% aptaujāto) un Vidzemē (86%). Informētības līmenis ir audzis par 22 procentpunktiem, salīdzinot ar iepriekšējā pētījuma datiem.

Nosaucot trīs galvenos iemeslus, kā «Rail Baltica» ietekmēs aptaujāto ikdienu, tiek minēts, ka viņi biežāk ceļos, būs ērtāka un ātrāka pārvietošanās. Tādus pašus iemeslus aptaujātie minēja 2014. gada aptaujā, tikai pēc pusgada šī pārliecība ir augusi par vidēji četriem procentpunktiem.

Turklāt mazinās skeptiķu un pret projektu negatīvi noskaņoto respondentu skaits: vien 27% aptaujāto domā, ka tas ir dārgs projekts un nav perspektīvs un kuri domā, ka «Rail Baltica» būs negatīva ietekme uz apkārtējo vidi un satiksmi.

Jau ziņots, ka «Rail Baltica» projekts paredz jaunas 1435 mm jeb Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas izbūvi Baltijas valstīs, lai ar ātru un videi draudzīgu dzelzceļa transporta satiksmi savienotu metropoles Tallinu - Rīgu - Kauņu - Varšavu – Berlīni.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu