14 gadus veca meitene un viņas mamma pārsteigta par svētkos piedzīvoto (512)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Skolēnu dziesmu un deju svētki ir izskanējuši, taču cilvēki turpina dalīties emocijās par aizvadīto svētku nedēļu. Lielākajai daļai svētku dalībnieku šī nedēļa paliks atmiņā ar skaisto kopā būšanu dziesmā un dejā un brīnišķīgu emociju gammas dāvinājumu svētku skatītājiem. Tomēr ne visiem dalībniekiem nule izskanējušie XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki paliks labā atmiņā.

TVNET uzklausīja kādas mammas stāstu, ka viņas 14 gadus vecā meita pagājušo nedēļu pavadījusi, cīnoties ar sliktu dūšu un asarām. Viņai nav bijusi pieņemama ēdināšana, piemēram, pusdienās bijis jāiztiek ar divām maizītēm, bet vakariņas ar zupu un otro ēdienu pasniegtas gandrīz pusnaktī.

Meitenes mamma sarunā ar portālu TVNET sacīja, ka Dziesmu svētku laikā no savas meitas dzirdējusi tik daudz sūdzību un kritikas, ka viņa ir šokā par Dziesmu svētku organizāciju. Vienīgos labos vārdus meitene veltījusi svētku ieskaņas koncertam pagājušajā svētdienā Pēterbaznīcā. Saistībā ar to bijusi gan atbilstoša organizācija, gan ēdināšana.

Savukārt gandrīz visā pārējā laikā meitene saskārusies ar nepilnvērtīgu un neatbilstošu ēdināšanu un dienas režīmu.

Piemēram, bērni modināti pulksten četros no rīta, jo jau pulksten piecos, pussešos vajadzēja brokastot.

Savukārt pusdienās katram bērnam pasniegtas tikai divas sviestmaizes.

Katram bērnam izdalīta viena paciņa, kurā bijušas divas maizītes, gurķis, persiks un mazā sulas paciņa. Ar to bija jāiztiek līdz pat vakariņām, kas bijušas dažādos laikos - no pulksten 21 līdz pat 23 vakarā. Tad bērni baroti ar «kārtīgiem» ēdieniem - zupu un kartupeļiem.

Vakariņu porcijas bijušas normāla lieluma un varējis dabūt arī papildu porcijas, bet pusdienās katram bijis jāsamierinās ar divām maizītēm. Otru porciju nevienam nedeva, lai kā daži bērni gribēja.

Turklāt dažiem bērniem pusdienu paciņās ieliktās maizītes bijušas sapelējušas un gurķis - sapuvis.

Kādai meitenei pēc to ēšanas pat kļuvis slikti un viņa devusies nevis uz mēģinājumu, bet gan gulēt.

Lai gan papildus organizatoru nodrošinātajām maltītēm bērniem bija iespējas iegādāties arī tirgotāju piedāvāto ēdienu, tas visbiežāk bijis ļoti dārgs. Daļa bērnu nevarēja atļauties ēst dārgos našķus, ko piedāvāja Mežaparka estrādē un citviet.

Slikta dūša un vēdersāpes

Mamma uzskata, ka meitas aprakstītais dienas un ēdināšanas režīms neesot nedz veselīgs, nedz bērnam atbilstošs un tieši tāpēc meitene svētku laikā sūdzējusies par vēdersāpēm un sliktu dūšu. Pirmās dienas medmāsa devusi viņai medikamentus, kas pašsajūtu uzlabojuši, bet pēc tam teikusi, ka bez vecāku piekrišanas zāles vairs nepienākas.

Arī no pedagogiem meitene dzirdējusi nepatīkamas replikas, piemēram, ka viņai jāārstē nervi, nevis vajadzīgas zāles pret vēdersāpēm.

Mamma neizprot, kāpēc bērniem pa dienu nedeva normālas pusdienas un viņiem bija jāstaigā pustukšiem vēderiem.

Viņa uzskata, ka būtu daudz atbilstošāk, ja ar zupu un otro ēdienu bērnus barotu pa dienu, bet vakarā viņiem izsniegtu dažas sviestmaizes. Tas būtu bijis daudz labāk nekā iepriekšējā nedēļā izdzīvotais režīms.

Mamma ir arī nemierā, ka bērnu miegam bijušas paredzētas tikai četras stundas - piemēram, pulksten 23 bērni devušies vakariņās, ap pusnakti - gultās, bet jau pulksten četros no rīta modināti, lai dotos brokastot. Dažkārt bērniem miegam atlika vēl mazāk laika, jo skolotājas esot ļāvušas trokšņot vēl vairākas stundas pēc pusnakts.

Jāiztiek bez ūdens

Arī ar higiēnas normu ievērošanu bērniem bijušas problēmas. Piemēram, siltā ūdens pieticis tikai dažiem, bet pārējiem bijis jāmazgājas aukstā ūdenī. Lai tiktu dušās, bijis jāgaida ļoti ilgs laiks. Īpaši traki bijis kādu dienu, kad arī aukstais ūdens pēkšņi pārstājis tecēt.

Tā kā pa krānu vairs netecēja pat aukstais ūdens, dažas dziedātājas palika ar neizskalotu šampūnu matos.

Labi, ka skolēniem līdzi bija dzeramais ūdens. Ar to tad mazgāti gan mati, gan zobi.

Nespēdama izturēt šādu režīmu, meitene bieži zvanījusi uz mājām un raudājusi.

Mammai nav pieņemami izskanējušie vērtējumi, ka svētku dalībnieki, kuri gandrīz vai pilnībā noģība, ir nīkuļi.

Mammasprāt, drīzāk bērnu veselības problēmas un pārdzīvojumi saistāmi ar slikto organizāciju un nejēdzībām.

«Varbūt dejotājus ēdināja citādāk, bet mēs, vairāku koristu un pūtēju mammas, esam šokā par bērnu piedzīvoto un stāstīto,» viņa rezumēja un piebilda, ka, pēc meitas stāstītā, koristiem koncertu mēģinājumos neļāva nedz sēdēt, nedz padzerties. Iespējams, tieši tāpēc daudz bērnu noģība.

Turklāt meitene stāstījusi, ka noģībušo skaits viņasprāt bijis krietni lielāks, nekā ziņots.

Cita dalībniece apmierināta ar visu

Savukārt kāda cita Dziesmu un deju svētku dalībniece (19 gadus veca), kas dejoja tautas dejas, sarunā ar portālu TVNET sacīja, ka aizvadītie svētki ļoti patikuši. Ēdināšana un slodze bijusi normālā līmenī - dejotāji visu laiku esot jutušies paēduši un nepārslogoti.

Viņi katru dienu nodrošināti ar siltām pusdienām, un arī ūdens visu laiku bijis pietiekamā apjomā.

Protams, arī viņiem bijis jāceļas ļoti agri un dažkārt pie miera varēja doties tikai vēlu vakaros, bet tā neesot bijusi problēma.

Mums dažas neērtības nesagādāja lielas problēmas, jo visi gribējām piedalīties Dziesmu un deju svētkos.

Tā kā šī neesot bijusi pirmā reize, kad meitene piedalījās Dziesmu un deju svētkos, viņa jau iepriekš zinājusi, kas sagaidāms.

Vienīgi skumīgi, ka meitenes pārstāvētais deju kolektīvs nepiedalījās svētku gājienā.

Aptuveni trijos naktī viņi saņēma ziņu, ka gājiens atcelts, un tāpēc devās gulēt ar domu, ka gājienā nepiedalīsies. Svētdienas rītā viņi pamodās pārāk vēlu, lai pagūtu uz gājienu, ko varēja redzēt TV ekrānos. Tas bijis ļoti skumji.

Daudz bērnu neizturēja

Atgādināsim, ka Mežaparka estrādē tika pārtraukts svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, jo mazākie bērni nespēja izturēt slodzi un sāka ģībt. Pēc tam tika atcelts svētku gājiens, bet daudz dalībnieku tajā piedalījās brīvprātīgi.

Svētku laikā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā nogādāti 156 svētku dalībnieki, no kuriem slimnīcā tika hospitalizēti desmit bērni. Gandrīz puse jeb 71 dalībnieks slimnīcā nonāca saspringtākajās dienās - 11. un 12.jūlijā, kad notika dziesmu svētku gala koncerts un tā ģenerālmēģinājums, kā arī dziesmu un deju svētku gājiens.

Slimnīcā nogādātajiem pacientiem pārsvarā konstatēta dehidratācija un trauksmes stāvoklis.

Medicīniskas indikācijas, lai saņemtu palīdzību, bija salīdzinoši nelielai pacientu daļai, un vairumā gadījumu no 11.jūlija vakarā ievestajiem pacientiem konstatēts trauksmes stāvoklis, kas neprasīja atrašanos stacionārā. Tomēr ņemot vērā, ka daudzi bērni ieradušies no reģioniem un viņiem nebija iespējas atgūties mājas apstākļos, tika pieņemts lēmums viņus nogādāt slimnīcā.

Patlaban visi slimnīcā nonākušie svētku dalībnieki no ārstniecības iestādes ir izrakstīti.

Ministre pieļauj demisiju

TVNET jau ziņoja, ka izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile vēl nav pieņēmusi lēmumu, vai demisionēt XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises dēļ. Seilei par šo jautājumu plānotas sarunas ar Ministru prezidenti.

Rīgā no 6.jūlija līdz 12.jūlijam norisinājās XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, kuros piedalījās 37 890 dalībnieki.

TVNET pauž cerību, ka svētku dalībnieki savās atmiņās saglabās skaistākos svētku mirkļus un visas nebūšanas atbildīgās amatpersonas turpmākajos gados centīsies novērst, lai tās nebojātu svētku prieku.

Komentāri (512)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu