Interneta melnais caurums jeb Kas ir «dārkvebs»? (26)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Don Hankins, CC BY-SA 2.0

Tā dēvētais tumšais tīkls jeb «dārkvebs» ir daļa no globāla paralēlā tīmekļa, un tā lietošanai ir nepieciešama īpaša programmatūra vai autorizācija. Kad un ja jums izdodas tajā iekļūt, «dārkvebs» neko daudz neatšķiras no «parastā interneta» - tajā ir dažādas vietnes, kas piedāvā dažādu informāciju un pakalpojumus. Tiesa gan, ar noslieci uz «tumšo pusi».

Tīmekļa vietne «The Conversation» mēģinājusi noskaidrot, kas tieši ir «dārkvebs» un kas tajā notiek.

«Dārkveba» galvenā īpašība, kas to atšķir no tradicionālā interneta, ir apstāklis, ka tīmekļa vietnes tajā mēdz būt rūpīgi noslēptas un tās nav iespējams atrast ar tradicionālo interneta meklēšanas sistēmu starpniecību. «Dārkveba» vietnēs iespējams iekļūt vien tad, ja jums ir zināma precīza vietnes adrese. Un, ja jums ir viss pārējais attiecīgais aprīkojumus un informācija, protams.

Slēptajā tīmeklī arī darbojas dažādas tirdzniecības platformas, kas tiek dēvētas arī pār «tumšajiem tirgiem», kuros galvenokārt tiek pārdotas tādas nelegālas preces kā, piemēram, narkotikas un nereģistrēti ieroči. Norēķini šajos tirgos parasti tiek veikti ar virtuālo valūtu «Bitcoin».

«Dārkveba» eksperti noskaidrojuši, ka tajā pastāv pat kolektīvās finansēšanas platforma pasūtījuma slepkavu noalgošanai.

Ņemot vērā pagrīdes tīkla gandrīz pilnīgo anonimitāti, to izvēlas cilvēki un cilvēku grupas, kas nevēlas, lai viņu tiešsaistes aktivitātes var kļūt zināmas valstu valdībām un tiesībsargājošajām institūcijām.

No vienas puses, «dārkvebu» izmanto ziņotāji un slepenas informācijas nopludinātāji, kas slepeno tīmekli izmanto, lai anonīmi sazinātos ar žurnālistiem.

Tomēr no otras puses, «dārkvebu» krietni vairāk izmanto organizētās noziedzības pasaules pārstāvji, teroristu grupējumi un pat pedofili, kas savas «darīšanas» vēlas paturēt slepenībā.

Došanās «tumsā»

Ir vairāki veidi, kā piekļūt «dārkvebam», ieskaitot programmas «Tor», «Freenet» un «I2P». No šīm vispopulārākā ir «Tor», kas daļēji ir skaidrojams ar to, ka šī programma ir ļoti vienkārša lietošanā un to iespējams lejupielādēt kopā ar īpaši konfigurētu interneta pārlūkprogrammu, kas ļauj uzreiz sākt «anonīmu sērfošanu» internetā.

Rīks «Tor» piedāvā anonimitāti un konfidencialitāti nodrošinot informācijas apmaiņu ar tā dēvēto «Tor» releju starpniecību – tas ir īpaši pielāgotu datoru tīkls, kas nodrošina šifrētas informācijas apriti.

Savukārt tradicionālo interneta adrešu vietā «Tor» izmanto tā dēvētās sīpola adreses, kas vēl vairāk palīdz jaukt pēdas.

Tomēr ir kļūdaini domāt, ka «Tor» garantē pilnīgu anonimitāti. Ja tiek piekļūts kādai interneta vietnei, joprojām potenciāli ir iespējams uzzināt kaut kādu informāciju par lapas apmeklētāju, jo notiek informācijas apmaiņa, piemēram, paliek lietotājvārdu vai e-pasta adrešu «pēdas».

Ja kāds tumšā tīmekļa lietotājs vēlas palikt pilnīgi anonīms, viņam ir jāizmanto papildu tehnoloģijas un pakalpojumi, lai pilnībā noslēptu savu identitāti.

Virtuālā valūta «Bitcoin», kas ir galvenais maksāšanas līdzeklis «dārkvebā», arī palīdz tīkla lietotājiem slēpt pēdas. Tiek piedāvāti dažādi pakalpojumi, kas ļauj pilnībā noslēpt ar virtuālo valūtu veiktos darījumus.

Ekspertu aplēses liecina, ka, piemēram, narkotiku tirdzniecības darījumu apjoms «darkvebā» gadā veido aptuveni 100 miljonus dolāru.

Cik tumšs ir «tumšais tīkls»?

«Tor» tehnoloģijas izstrādātāji un galvenie lietotāji ir cilvēki un organizācijas, kas vēlas nodrošināt savu anonimitāti tīklā. Piemēram, arī pazīstamais klasificētās informācijas nopludinātājs Edvards Snoudens izmantoja šo tehnoloģiju saziņai ar žurnālistiem.

Tomēr ir skaidrs, ka «pēdu slēpšana» daudz svarīgāka ir cilvēkiem, kas nodarbojas ar nelikumīgām un noziedzīgām darbībām.

Tāpat «dārkvebā» sastopami arī krāpnieki, tāpēc šobrīd nav līdz galam skaidrs, cik tieši vienkārši vai sarežģīti ir tur iegādāties ieročus, narkotikas, viltotus dokumentus vai noalgot hakerus, piemēram. Tomēr šaubu nav, ka šādi pakalpojumi tiešām tiek piedāvāti un tos ir iespējams nopirkt.

Lai arī «tumšais tīkls» būtiski sarežģī un apgrūtina tiesībsargājošo institūciju darbību, arī varas iestādes nesnauž – nelegālie darboni regulāri tiek saukti pie atbildības un viņu kriminālie rūpali tiek sagrauti.

Lai arī cik tumšs būtu «tumšais tīkls», pastāv iespējas, ka jūs atradīs arī pilnīgā tumsā!

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu