Vai ūdens var kaitēt? Cik bieži ieteicams mazgāties? (34)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Senāk latviešiem bija pieņemts pirtī iet reizi nedēļā - sestdienās. Tagad dušā mazgājamies no rīta un vakarā, dažreiz pat biežāk. 

Speciālisti uzskata, ka ir normāli, ja dušā ejam divas reizes dienā, no rīta un vakarā, karstā laikā, pastiprināti svīstot, arī biežāk - pēc fiziskām aktivitātēm vai pēc darba, vēloties iet uz teātri vai kādu citu pasākumu, mēdzam noskaloties dušā. Kopā skaitot bieži sanāk dušā mazgāties vairāk nekā tikai divas reizes dienā. Vai tas ir pareizi?

Zināms, ka ūdens sausina ādu, dažreiz no biežas mazgāšanās āda var iekaist, tāpēc speciālisti iesaka ādu pēc mazgāšanās iesmērēt ar krēmu, ķermeņa losjonu vai eļļu.

Ja mēs tikai noskalojamies ūdenī, nebūtu vieta satraukumam par kādām problēmām, jāuzmanās, ja katrā mazgāšanās reizē izmantojam ziepes vai dušas želeju. Katram individuāli jāizvēlas mazgāšanas līdzekļus savam ādas tipam un, ja dušā skalojamies vairākas reizes dienā, jāapdomā, cik bieži un kādus mazgājamos līdzekļus lietojam.

Izvēloties ķermeņa higiēnas līdzekļus, uzmanīgi iepazīsties ar mazgājamo līdzekļu sastāvu. Speciālisti īpaši iesaka uzmanīties, ja mazgājamais līdzeklis satur ķīmiskas smaržvielas un krāsvielas.

Īntīmās zonas higiēna!

Daži ginekologi uzskata, ka intīmās zonas apmazgāšanai pietiek vien ar ūdeni, bet lielākoties sievietes vēlas papildus tīrības sajūtu un izmanto ziepes, želejas un citus mazgājamos līdzekļus no plašā piedāvājuma klāsta.

Tomēr ginekologi ir vienprātīgi, ka intīmās zonas mazgāšanai nevajag lietot ziepes vai citus līdzekļus, ko lieto ķermenim. To spēcīgais ķīmiskais sastāvs izjauc dabisko mikrofloru, iznīcinot labdabīgās baktērijas, kam ir aizsargājošas funkcijas.

Maksti un mazās kaunuma lūpas klāj gļotāda, kurai vienmēr jābūt mitrai. Makstij piemīt pašaizsargājošas, attīrošas īpašības — lai tās varētu funkcionēt, ir nepieciešams noteikts skābes līmenis un mikrovide, kurā atrodas labdabīgās baktērijas, kas likvidē nevēlamos mikroorganismus.

Tos iznīcinot, var rasties pastiprināti izdalījumi, nieze un pat apsārtums, ļaunākajā gadījumā var rasties infekcija.

Intīmai mazgāšanai jāizmanto speciāli līdzekļi, kuru pH saturs ir atbilstošs tieši šīs zonas mikroflorai. Tie ne tikai saudzīgi kopj, bet arī palīdz atjaunot zaudēto mikroklimata līdzsvaru.

Tieši tas ir iemesls, kāpēc intīmajai higiēnai tautas medicīnā iesaka izmantot skābpiena produktus, to sastāvā esošās baktērijas ir identiskas vairākām maksts vidē dzīvojošajām.

Situācijās, kad nav iespējams apmazgāties, var izmantot mitrās salvetes, bet noteikti tās nedrīkst izmantot ikdienā.

Komentāri (34)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu