Gatavojamies skolai! Cik patiesībā «maksā» pirmklasnieks? (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Teju, teju atkal zvanīs skolas zvans, aicinot visus Latvijas skolniekus sēsties skolas solā. Tieši tāpēc «Apollo» sarunājās ar topošā pirmklasnieka mammu Kristīni, lai noskaidrotu, cik tad patiesībā «izmaksā» bērna sagatavošana skolas gaitām.

Kristīnes dēls septembrī uzsāks mācības O.Kalpaka Rīgas Tautu daiļamatu pamatskolā, kur mācījušies un mācības turpinās arī viņas lielie bērni – dēls un meita. Tas ir arīdzan viens no iemesliem, kāpēc priekšroka dota šai mācību iestādei. Tur mācījušies ne tikai Kristīnes bērni, bet arīdzan viņas māsas un nu jau arī māsas bērnu bērni. Kā svarīgāko iemeslu Kristīne min kvalitāti. Skolas direktore esot uzstādījusi augstu latiņu, kuru arīdzan noturot. Ne velti pirms dažiem gadiem viņa saņēmusi Triju Zvaigžņu ordeni. «Cepuri nost!» saka Kristīne.

Pirmās nepieciešamības preces

Skolai viss jau pārsvarā esot sagādāts. Lielāko izdevumu daļu veido kancelejas preces – par tām samaksāti 42 eiro. Tā kā skola ir ar mākslas novirzienu, tad kancelejas piederumi bija nedaudz specifiskāki nekā «parasto» skolu skolniekiem.

Iegādāts ir zīmēšanas papīrs, krāsainais kartons, aplikāciju papīrs, krāsainie zīmuļi, guaša krāsas, plastilīns, palete krāsu jaukšanai, divi otu komplekti, dzēšgumija, līmes zīmulis, PVA līme, trauciņš otu skalošanai, šķēres, lineāls, penālis, zīmuļu asināmais, pildspalvas, parastie zīmuļi, burtnīcu vāciņi un pašas burtnīcas, kuras pirmklasniekiem ir specifiskas, proti, ar lielākām rūtiņām un atstarpēm starp līnijām.

«Vēl būs jāsamaksā kādi 2 eiro par dienasgrāmatu, 5 eiro par kasti, kur salikt gleznošanas piederumus, aptuveni 3 eiro par mapi un 9 eiro par maisiņu maiņas apaviem, maisiņu sporta tērpam un sporta krekliņu ar skolas logo,» viņa atklāj.

Tā kā skola dod visas mācību grāmatas, un bija jānopērk tikai viena līniju burtnīca svešvalodai otrajam mācību pusgadam, tad no obligātajām lietām, kas jāiegādājas, tas arī ir viss. Kristīne vēl piebilst, ka nav pirkusi ne pašas dārgākās preces, ne arī lētākās. Viņai svarīga ir arīdzan kvalitāte.

«Smagā artilērija»

Tālāk nāk jau «smagā artilērija», proti, apģērbs un apavi. Svarīgākā lieta ir sporta apavi ar neslīdošu zoli. Kristīne paredz, ka tos varēs iegādāties aptuveni par 10 eiro. «Kopējās izmaksas varētu būt no 75 līdz 80 eiro. Tas ir ar nosacījumi, ka nav jāpērk skolas soma, jo tā ir dāvināta, un nav jāpērk svētku tērps, jo tas palicis «mantojumā» no brāļa,» viņa rēķina.

Ja vajadzētu pirkt arī skolas somu, tad izmaksas krietni vien pieaugtu. «Normāla skolas soma, kas balsta muguru, latos maksāja no 25 līdz 30. Bet tas bija to vērts - lielie bērni nēsāja četrus gadus,» Kristīne atceras.

Arī runājot par somas iegādi, viņai svarīga ir kvalitāte, nevis tikai cena: «Lētākais būs īstermiņa risinājums. Reiz nopirku lētāku mugursomu, kas «neizvilka» pat vienu mācību gadu.»

Šodien skolnieks «izmaksā» lētāk nekā pirms 10 gadiem

Kristīne, atceroties laiku, kad lielie bērni sāka iet skolā, secina, ka toreiz viss izmaksāja krietni vien dārgāk. «Tajā laikā pašiem bija jāpērk visas mācību grāmatas un darba burtnīcas,» viņa atceras. Toreiz nebija arī brīvpusdienas, kā arī sabiedriskā transporta mēnešbiļete bija jāpērk par pilnu cenu. Šobrīd bērniem līdz 4.klasei ir brīvpusdienas, bet visiem skolniekiem sabiedriskais transports ir bez maksas.

«Tad viss bija jāgādā «no nulles». Tagad ļoti daudz lietu ir saglabājušās no lielā dēla. Arī draudzeņu starpā mēs maināmies gan ar drēbēm, gan lietām, tāpēc izmaksas krietni vien samazinās,» Kristīne atklāj.

Turklāt mūsdienās esot tik daudz iespēju iegādāties preces internetā. «Vēl nesen iegādājos botas ar atlaidi. Iepriekšējo 20 eiro vietā tās man izmaksāja vien 6 eiro. Rīgas veikalos par 6 eiro es nevienus normālus apavus nenopirkšu. Turklāt esmu droša arī par kvalitāti, kas ir uzreiz redzama, jo apavi nāk no Anglijas, nevis Ķīnas,» viņa stāsta.

Uz jautājumu par to, vai Rīgā viegli iespējams atrast visas skolai nepieciešamās lietas, Kristīne atbild, ka 85% preču esot iegādājusies vienā grāmatnīcā «vienā piegājienā». «Ar savu iepriekšējo pieredzi es zinu, kurā grāmatnīcā es visu varēšu atrast,» viņa piebilst.

Pirms 10 gadiem situācija gan esot bijusi pavisam citādāka: «Naudas bija maz, tad arī katru mēnesi atlikām, lai varētu skolai visu nopirkt. Braucām uz Viļņas tirgu. Toreiz tas atmaksājās – biļetes turp un atpakaļ, visas preces, arī apģērbs. Tas bija lētāk, nekā visu pirkt Rīgā.»

Citām mammām, kas savas atvases skolas gaitām gatavo pirmo reizi, Kristīne iesaka nepaļauties tikai uz saviem spēkiem, bet lūgt padomu jau pieredzējušām mammām vai skolotājām. «Bez pieredzes ir grūti saprast, cik labas ir šīs vai tās ūdenskrāsas,» viņa dalās pārdomās. «Tiešām nav vērts ieguldīt nezinot un nopirkt kaķi maisā!»

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu