Bērns pirmo reizi dodas uz skolu! Mammas pieredzes stāsts (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Dēla pašsajūta uzsākot skolas gaitas ir svarīgāka par jaunām drēbēm vai mugursomu, sarunā par bērna sagatavošanu pirmajai skolas dienai portālam «Apollo» atzīst rīdziniece Tamāra.

Izvērtēt, lai nepirktu lieki

Tamārai izdevies pirmās skolas dienas apģērbu sakombinēt tā, lai puisēns izskatītos svinīgi, neiztērējot milzum daudz naudas: «Mums bija krekliņš, šlipsīte. Piepirku klāt bikses. Vēl jāatrod kurpes.»

Būtisks finansiālais atvieglojums esot tas, ka nav jāpērk grāmatas. Pretējā gadījumā bērna sagatavošana skolai izmaksātu krietni vien dārgāk.

«Vecāku sapulcē mums iedeva A4 lapu ar lietām, kas jānopērk. Neesmu vēl visu sapirkusi, bet domāju, ka tam varētu aiziet trīsdesmit, varbūt četrdesmit eiro. Tas atkarīgs no tā, ko cilvēks meklē. Domāju, ka ir jāizvērtē, lai nepirktu lieki. Paskatīties, kas jau ir,» iesaka Tamāra.

Tamāras gadījumā atkritusi arī skolas somas iegāde, jo to atdevusi draudzene, kurai bērni jau paaugušies. «Ja viss jānopērk no nulles, tad tas ir dārgi. Tur nav ko liegties, bet, ja ir soma, kuru atdevuši draugi, tad izmantojam. Tas ir atkarīgs no cilvēka, cik ļoti uz to iespringst. Es neiespringstu. Ja mēs varam iztikt bez liekiem tēriņiem, ko varam pēc tam iztērēt ceļojumā, tad triviālām lietām netērēšu dubultā tikai tāpēc, lai būtu jauns. Soma ir funkcionāla, nekas nav saplīsis un izskatās gandrīz kā jauna.»

Jo mazāka skola, jo labāk

Lūgta pastāstīt par skolas izvēli, Tamāra saka: «Pirmkārt, skatījos no visiem iespējamiem variantiem, kas ir vistuvāk mājām. Otrkārt, izvēlējos no tām skolām, kas ir vismazākā - pamatskolu, nevis vidusskolu.»

Vaicāta, kāpēc tieši šāda izvēle, Tamāra saka: «Es pati esmu gājusi mākslas pamatskolā, kas bija maza. Man likās, ka tā ir mīļa, droša vide.»

Pēc sievietes domām, mazākā skolā bērnam ir vieglāk apgūt visas telpas. «Starp divām skolām, no kurām izvēlējos, viena bija vidusskola, kurā bijuši gadījumi ar vieglo narkotiku tirgošanu. Uz pamatskolu tas tik lielā mērā, manuprāt, neattiecas, ka varētu būt problēma ar narkotiku tirgotājiem. To es arī ņēmu vērā,» stāsta Tamāra.

Izvēloties skolu, ņemta vērā arī mācību programma: «Labi, ka varēja izvēlēties klasisko vai programmu ar matemātikas, dabas zinātņu un tehnoloģiju ievirzi. Dēlu pierakstīju uz to, jo manuprāt, tas dod daudzpusīgāku izglītību.»

«Nevaru izvēlēties vislabāko skolu Rīgā, uztaisīt analīzi. Zinu, ka cilvēki tā dara un ved bērnus cauri visai pilsētai, jo izvēlētā skola ir vislabākā. No reāli pieejamiem variantiem gribēju izvēlēties, domājot uz priekšu, kādas būs dēla iespējas, jo par dzejnieku vai mākslinieku var kļūt vienmēr, bet zināšanām un pamatam, ko dod izglītība ar eksaktiem priekšmetiem, ir pievienotā vērtība,» pārliecināta Tamāra.

Tēriņi samazinās

Runājot par izmaksām, pēc Tamāras domām, apmeklējot skolu, tēriņi zināmā mērā pat samazinās: «Bērnudārzā bija jāmaksā par ēdināšanu. Skolā valsts nodrošina ēdināšanu līdz ceturtajai klasei. Tāpat pulciņi būs par brīvu. Līdz ar to, plānoju līdzekļus, lai varu samaksāt par baseinu vai citām papildu lietām, kuras ejot dārziņā viņš nevarēja darīt, jo tas izmaksāja dārgi. Ir sajūta, ka ejot skolā, izmaksas samazinās.»

Vaicāta par dēla sajūtām saistībā ar pirmo skolas dienu, Tamāra saka, ka puika apmeklējis sagatavošanās nodarbības, kuras organizējusi skola, un tās raisījušas lielu interesi: «Nav tā, ka viņš baidās. Viņš ir ļoti komunikabls. Viņam patīk, ka būs pulciņi, patīk veidošana, sports. Patīk, ka ir kaut kādi noteikumi, ka ir jāsēž un, pirms kaut ko saki, jāpaceļ roka.»

Par skolas gaitu uzsākšanu runāts arī mājās: «Ir reizes, kad viņš pajautā pats. Es speciāli neuzbāžos. Ja dabiski izveidojas saruna, tad par to runājam. Ja nē, tad runāsim, kad viss sāksies, jo viss notiks pamazām. Kā zināms, vislabāk uztveram informāciju brīdī, kad mūs tas interesē.»

Pirmajā vietā bērna pašsajūta

Tomēr vissvarīgākais Tamārai šķiet tas, kā viņas bērns skolā jutīsies: «Varbūt laika gaitā viņam būs vajadzīgas kādas konkrētas lietas, lai viņš justos iederīgs. Daudz dzirdu par to, kā tas ir, kad bērni skatās cits uz citu un jau ātri saprot, cik labi esi ģērbies. Kad radīsies draudzības, sāksies skola, tas būs vēl vairāk un nopietnāk. Par praktiskām lietām – tas nav nekas traģisks.»

Uz jautājumu par to, kas būtu svarīgākais, kas jāņem vērā, «uzsākot» skolas gaitas kopā ar pirmklasnieku, Tamāra atbild īsi, taču trāpīgi: «Bērna psiholoģiskais komforts – sekot līdzi tam, kas notiek. Sākot jau ar pirmo dienu.»

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu