Intelektuālā loģika pret astro-loģiku: Račs paredzējis «Latvijas dzelzceļa» vadības maiņu (18)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nauris Garkaklis/ Apollo

«Es domāju, ka mums paveiksies,» lūgts prognozēt Latvijā gaidāmos notikumus nākošajā gadā, saka pieredzējušais astrologs Andris Račs. Portāls «Apollo» Raču aicināja uz nelielu sarunu par astroloģiju un tās nozīmi viņa grāmatas «Mana mīlestības astroloģija» atvēršanas svētkos, kas pirmdien norisinājās «Birojnīcā». 

Kas ir astroloģija un, kāda ir tās nozīme cilvēka dzīvē?

Tas ir brīnišķīgs instruments ar ko mēs varam nolasīt smalkas lietas. Vienkārši joprojām nevaru beigt brīnīties, ka tas tā ir. Vai katram ir jāiepazīst astroloģija? Es domāju, ka nē. Tāpat kā katram nav jāspēlē klavieres vai jāveido filmas, bet noskatīties filmu vai koncertu... Saprast, ka mēs esam smalki un neesam tikai ķermenis vai prāts... Tā ir brīnišķīga pieredze.

Vai jūs ar astroloģijas palīdzību mēģināt ielūkoties nākotnē, prognozēt, kas varētu notikt? Vai Latvijā ir gaidāmi kādi būtiski notikumi?

Es domāju, ka mēs piedzīvojam cikliski līdzīgu laiku 80. gadu beigām. Konkrēti ar šo migrācijas jautājumu, par kuru es jau izteicos iepriekš, pirms tas bija, bet es nebiju domājis, ka tā būs šāda veida. Man likās, ka tā ir vairāk Austrumu nevis Dienvidu migrācija, kas toreiz bija, un toreiz interesantā veidā nāca iekšā ļoti liels daudzums cilvēku. Gribēja turpināt attīstīt ražošanu, metro un HES. Kaut kā latviešu tauta toreiz sāka protestēt. Savā ziņā tas eskalēja notikumus, kurus mēs zinām. Protams, vēsture nevar atkārtoties burtiski, bet mani, piemēram, neizbrīna diezgan lielais iebildumu daudzums. Es tajā neredzu (kaut ko) mietpilsonisku utt. Par politiku pašu varbūt nē, bet prognostiski, man liekas, ka mums būs labāk nekā pesimisti uztraucas, bet, lai tas notiktu, ir jāveic kaut kāda darbība. Nevar tā sēdēt un gaidīt. Ja mēs sēdētu, būtu hesi, metro. Varbūt, tas būtu labi vai no demogrāfijas mēs būtu toreiz palikuši mazākumā. Šoreiz tas tā nedraud. Mana prognoze ir, ka mums kaut kā paveiksies. Es nezinu, katrs var izsecināt, kā viņš grib. (Smejas) Un runājot par ekonomiku, man nav argumentu, kāpēc tā būs, bet man liekas, ka mēs neiesim uz mīnusiem, lai gan visas sankcijas to visādā veidā veicina. Tajā visā ir kaut kāds mūsu Sprīdīša fenomens.

Tad jūs sakāt, ka zvaigznes mums nākošajā gadā sola kaut ko labu?

Es teikšu, ka tās nevar neko ļoti labu solīt. Es teikšu - labi būs tādā veidā, ka: «Paldies Dievam!» Tas arī ir labi, ja tauta novērtē, kā varētu būt un, ka īstenībā ir tīri nekas.

Kā astroloģija var palīdzēt?

Ir rīki, kurus katrs uz sevi astroloģiski var notestēt un tādā veidā diezgan precīzi noteikt savu konstitūciju. Tāpat kā var aiziet pie ārsta un noteikt, kas tu esi. Pilnu diagnozi. Tā arī astroloģiski. Ko tālāk ar to darīt, ir cilvēka paša izvēle. Vienkārši intereses pēc apskatās, vai viņš saprot, ka mazliet jākoriģē dzīve, vai, kas ir ticamāk, ka nekas nav jākoriģē, ka viss notiek atbilstoši tam, kā ir jābūt. Iegūt lielāku mieru. Es domāju, ka tā ekstra astroloģijā ir, tāpat kā līdzīgā disciplīnā, kad tu nevis uzzini kaut ko jaunu, bet, ka tu iegūsti mieru, jo viss notiek tā, kā tam jābūt, ka viss ir harmonijā.

Es domāju, ka ikvienam cilvēkam pat savā ziņā ir pienākums zināt, kas viņš ir, ko viņam vajag un, kā to izdarīt.

Vai zvaigznes nekad nemelo?

Kāda jēga viņām melot? Visas problēmas ir mūsos, astrologos, interpretators. Vai nu nezināšanas, vai godkāres, vai kādas nepietiekamas pieredzes dēļ kļūdās jau visi, bet tā, ka zvaigznes melotu, es absolūti nevaru tajā nekādu loģiku... ja es teikšu, ka es zinu, nozīmē, ka es uzsvēršu savu baigo gudrību, bet es neuzsveru savu gudrību, bet es teikšu, ka bieži nākas atzīt, ka mūsu loģika...

Es pateikšu piemēru. Burtiski pirms stundas bija kliente no «Latvijas dzelzceļa». Viņa bija pie manis pirms kāda gada. Es biju teicis, neiedziļinoties konkrētos uzvārdos, ka vadība mainīsies. Viņa teica: «Tas nevar būt, viss ir droši.» Viņa man atstāstīja, ko es teicu, jo es (informāciju par klientiem) neturu galvā. Viņa man saka: «Bet jūs teicāt, ka tur ir kaut kāda migla un nesaprotamas lietas un vadība mainīsies.» Tātad loģika bieži ir pret astra loģiku. Dzīve nav tik loģiska un paredzama, kā mēs ar savu intelektu iedomājamies.

Vai nav tā, ka cilvēki mēdz izmantot astroloģiju, lai mēģinātu sevi pasargāt?

Cilvēks izmanto jebko, atbilstoši savai attīstības pakāpei. Dabīgi, ka būs, kas astroloģiju izmantos absolūti savtīgi. Jautājums ir par rēķinu. Visur vienmēr pienāk rēķini. Augstākas apziņas cilvēks to saprot, un viņš neizmanto smalkas lietas primitīvu vajadzību apmierināšanai, bet tā apziņa jau vienā dienā nerodas. Attīstīts cilvēks redz plašāk un acumirklīgu labumu vārdā neies riskēt ar ilgtermiņa karmu. Tāpēc tā ir ētika, ka tu saproti – ja ļoti vajag, tad tu vari izmantot. Neviens nekad nevarēs ilgi izmantot astroloģiju savtīgiem nolūkiem. Providence beigs palīdzēt. Tas vienkārši tā ir. Jebkurš domājošs astrologs to saprot. Ir diezgan viegli iegūt ātru slavu ar smagām sekām. (Smejas) Tāpēc tie, kas mēģina domāt par sevi, par savu nākotni, par saviem bērniem, par to, kas viņiem būs jāmaksā... Es stāstu par to, ka arī astrologiem ir apziņa. Viņi mēģina būt godīgi, vismaz vairums, kurus es pazīstu personiski.

Atskatoties uz laiku, kas pagājis, kopš nodarbojaties ar astroloģiju, kas ir mainījies cilvēku attieksmē un interesē par šo nozari?

Ļoti ir mainījies. Un tās izmaiņas ir daudz vairāk pozitīvas nekā degradējošas. Ir nesalīdzināmi būtiski mainījusies izpratne par to, kas tas ir un, ko ar to var darīt. Domājams, vismaz Latvijā ir būtiski pieaudzis izglītības līmenis un arī kvantitāte, protams, būtiski mainījusies uz augšu. Alternatīvas, izvēles iespējas, dažādi astrologi, dažādi piedāvājumi. Konkurencei ir gan plusi, gan mīnusi. Garīgos jautājumos konkurence, piemēram, mūzikā, liek cilvēkiem dziedāt šlāgerus, lai nopelnītu. Tā kā tas ir arī mīnuss, protams, bet kā jau visur. Šī lētā pop – astroloģija jau nav iznīdējama, jo būs pieprasījums. (Smejas)

Kas raksturo pop – astroloģiju?

Tā ir par zodiaka zīmēm.

Tie ir horoskopi, kurus cilvēki katru dienu lasa avīzē?

Tos lasīt nav tas labākais stils, bet, arī Latvijas radio 2 klausās un, ja tas palīdz cilvēkam uzlabot noskaņojumu, tad viņi neslēdz klasiku. (Smejas)

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu