Pēc «Latvijas Gāzes» sadalīšanas mainīsies gāzes cena (83)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BodHack, CC BY-NC 2.0

Pēc AS «Latvijas Gāzes» (LG) sadalīšanas gāzes cena kritīsies, nevis celsies, šorīt LNT raidījumā «900 sekundes» teica ekonomikas ministres Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Jau šobrīd ir izteikts piedāvājums lielākajam dabasgāzes patērētājam Latvijā, elektrouzņēmumam «Latvenergo» iegādāties sašķidrināto gāzi no Lietuvas par zemāku cenu nekā to piedāvā LG, skaidroja ministre.

Viņasprāt, alternatīvai gāzes piegādei ir divi aspekti: drošība un cena. No drošības viedokļa būtu svarīgi alternatīvi gāzes piegādes ceļi, lai nebūtu kā Ukrainas gadījumā, kad valstij atslēdz gāzes plūsmu.

Savukārt cenas veidošanā svarīgs aspekts ir konkurence. Ja ir vairāki tirgus dalībnieki, tad ir spiediens uz konkurenci un cena krītas, skaidroja Reizniece-Ozola.

Viņasprāt, Krievijas kompānija «Gazprom» izmanto monopola situāciju Latvijā, un «mēs visu šo laiku pārmaksājam». Kā piemēru viņa minēja Valmieras stikla šķiedras rūpnīcu, kuras ražotnē Valmierā pie līdzvērtīgiem patēriņa apjomiem gāze tiek iepirkta par 28% dārgāk nekā līdzīgā uzņēmuma ražotnē Vācijā.

Salīdzinot ar elektrības tirgu, kad tās atvēršanas gadījumā šogad 1.janvārī cena mājsaimniecībām paaugstinājās, ministre skaidroja, ka līdz tam valsts subsidēja elektrības cenu, taču gāzes piegādes gadījumā nav tāda situācija.

Jau rakstīts, ka 14.oktobrī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lēma virzīt uz Saeimu pirmajā lasījumā apstiprināt grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz sadalīt LG. Saeima grozījumus Enerģētikas likumā pirmajā lasījumā skatīs nākamnedēļ, 22.oktobrī.

AS «Latvenergo» šogad varētu iepirkt pirmo sašķidrinātās gāzes testa partiju no Lietuvas, kas būs iespējams, pateicoties Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes 10.septembrī apstiprinātajiem dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumiem. Tos gan LG ir apstrīdējusi tiesā.

AS «Latvenergo» gaida atbildi no LG par iespēju no šī gada decembra no Lietuvas piegādāto dabasgāzi transportēt pa LG infrastruktūru. Kaimiņvalstu gāzes tirgotāji pauž interesi uzglabāt gāzi Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (PGK), taču LG šādu priekšlikumu ir atteikusi. Savukārt LG vadītājs Aigars Kalvītis iepriekš uzsvēra, ka gāzes koncerns nav atteicis Lietuvas kompānijām uzglabāt gāzi Inčukalna PGK, jo Lietuva nav izteikusi šādu piedāvājumu.

Kalvītis arī vairākkārt ir apgalvojis ka pēc LG sadalīšanas gāzes cena kāps.

Līdz 2017.gada 3.aprīlim vertikāli integrētajam uzņēmumam «Latvijas Gāze» ir pienākums izveidot divus juridiski neatkarīgus uzņēmumus - viens pildīs pārvades sistēmas operatora un uzglabāšanas sistēmas operatora pienākumus, otrs īstenos dabasgāzes sadales sistēmas operatora un tirgotāja funkcijas, paredz šā gada 15.septembrī valdībā atbalstītie grozījumi Enerģētikas likumā. Par minētajiem grozījumiem vēl būs jālemj Saeimā.

Komentāri (83)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu