Pašvaldības Latvijas simtgadei gatavo dažādus kultūras pasākumus (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas pašvaldības jau tagad sākušas nopietni gatavoties Latvijas simtgadei, lai ne tikai 2018.gadā, bet arī pirms tam piedāvātu bagātīgu kultūras programmu, tā šodien Latvijas kultūras darbinieku forumā apliecināja vairāku pilsētu vadītāji.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktora vietniece Baiba Šmite stāstīja, ka bez darba pie 2018.gada kultūras programmas pilsētā paredzēts īstenot arī paliekošākas lietas, piemēram, plānots pabeigt VEF Kultūras pils renovāciju, izveidot Roma Bēma mākslas telpu un Ziedoņa bibliotēku, kas iecerēta Rīgas Centrālās bibliotēkas filiālblibliotēkas «Zvirbulis» ēkā Lapu ielā.

Savukārt vērienīgs sarīkojums plānots 1.jūnijā, kad tiek svinēta Starptautiskā bērnu aizsardzības diena. Šajā dienā iecerēts Rīgu pārvērst par Latvijas bērnu galvaspilsētu, kurā bērniem tiks rīkotas atrakcijas un notiks lielkoncerts. Arī Rīgas svētku laikā 18.augustā būs īpaša svētku programma, bet nozīmīgākais pasākums būs 18.novembrī. Šajā dienā Valsts prezidenta svētku runa no Brīvības pieminekļa pakājes būs dzirdama arī tuvumā esošajos parkos un skvēros, kur iecerēts izvietot monitorus. Svētku svinēšanā iesaistīsies arī tradicionālais gaismas festivāls «Staro Rīga», kā arī būs svētku uguņošana, ko daudzi uzskata par svētku kulmināciju.

Savukārt Liepāja, gatavojoties svētkiem, programmu plāno veidot tā, lai iesaistītu iespējami vairāk cilvēku, sniedzot sajūtu, ka mēs paši esam Latvija, stāstīja Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija).

Liepājas muzejā iecerēts veidot izstādi, parādot, kā strādāja Kārļa Ulmaņa valdība, bet Liepājas teātris plāno parādīt valdības darbu tieši Liepājā. Liepājas teātris domā sadarboties arī ar Anglijas un Vācijas vēsturniekiem, lai parādītu, kā tā laika valdība izskatījās no sabiedroto puses. Svētkiem gatavojas arī Liepājas Simfoniskais orķestris.

Bauskas novada domes priekšsēdētājs Raitis Ābelnieks (VL-TB/LNNK) klāstīja, ka iecerēts realizēt projektu «100 ozoli». Tas nenozīmē, ka novadā tiks stāstīti 100 jauni ozoli, šis projekts paredz apzināt jau esošos ozolus un to stāstus, lai tādā veidā vēstītu par Latvijas vēsturi. Piemēram, viens no šādiem ozoliem ir ģenerāļa Krišjāņa Berķa stādītais ozols Īslīces pagastā.

Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija) minēja, ka jau nākamajā gadā Putras kalnā tiks organizētas putras vārīšanas sacensības, kā arī līdz 2018.gadam tiks rīkoti vēl citi pasākumi, bet 2018.gadam iecerēti dažādi sarīkojumi, tostarp īpašs operas koncerts, jauna ekspozīcija Valkas muzejā, bet Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs (V) klāstīja, ka saistībā ar gaidāmajiem valsts svētkiem paredzēts izcelt Brīvības cīņas, savukārt Vidzemes koncertzāle «Cēsis» gatavos Latvijas un Igaunijas komponistu skaņdarbu jauniestudējumus.

Rēzeknē 2017.gadā notiks Latgales kongresa simtgades svinības un mazākumtautību kongress. Jauniešiem tiek gatavota spēle «Jaunie Latgales sargi», plānots īstenot Eiropas militāro orķestru festivālu, bet Daugavpilī, Vienības laukumā, iecerēts izveidot pieminekli «Saules mūžu Latvijai», vēstīja Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Jānis Dukšinskis.

Jau ziņots, ka Latvijas simtgades svinēšana plānota piecu gadu garumā, no 2017. līdz 2021.gadam. Patlaban svētku radošajā padomē turpinās darbs pie simtgadei veltīto lielo notikumu definēšanas.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu