Kā mainīsies situācija pasaulē pēc Krievijas - Turcijas incidenta? (28)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Pēc tam, kad Turcija notrieca Krievijas kara lidmašīnu ir sākusies «necilvēcīga» krīze, kas rada bailes par karu, norādījis Lielbritānijas militārais eksperts sers Maikls Greidons. «Mail Online» apkopojis ekspertu viedokļus par to, kā situācija pēc šī incidenta varētu risināties tālāk. 

Krievijas prezidents Vladimirs Putins Turcijas rīcību asi nosodīja, sakot, kā tā «iedūrusi mugurā dunci» un ir «teroristu līdzdalībniece». Krievija tāpat brīdinājusi, ka kara lidmašīnas notriekšanai būs «nopietnas sekas».

Savukārt Maskavas vadošai militārais analītiķis Pāvels Felgenhauers norādījis, ka pēc šī incidenta karš «ir ļoti iespējams».

Putins ir pārtraucis militāros kontaktus ar Turciju cīņā pret «Islāma valsti» un Vidusjūrā izvieto karakuģus ar pretgaisa aizsardzības sistēmu. Šis bruņu kuģis iznīcināšot «visus mērķus, kas būs potenciāli bīstami» Krievijai Sīrijā.

Lielbritānija jau paziņojusi, ka atbalstīs Turciju gadījumā, ja Putins būs nolēmis uzbrukt. Savu atbalstu telefonsarunā ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu paudis arī ASV prezidents Baraks Obama.

Krievija noliedz, ka lidmašīna ielidojusi Turcijas gaisa telpā, bet NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sacījis, ka novērtējuma informācija liecina par pretējo.

Turcija norādījusi, ka lidmašīna tās gaisa telpā atradusies 17 sekundes par spīti brīdinājumiem.

Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls sacījis, ka ir nopietnas bažas par sekām, kādas varētu iestāties pēc šī incidenta.

Lielbritānija pastāv uz to, ka Turcijai bija tiesības izšaut, ja netika ņemti vērā brīdinājumi pamest tās gaisa teritoriju. Tomēr telefonsarunā ar Turcijas prezidentu, Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons aicinājis neuzsākt sarunas ar Putinu, lai izvairītos no situācijas eskalācijas.

Putins norādījis, ka viņa militārās vienības mērķējušas uz «Islāma valsts» kaujiniekiem virs Turcijas un Sīrijas robežas.

Tikmēr Lielbritānijas militārais eksperts sers Maikls Greidons norāda: «Biedējoši apzināties, ka Krievija bija tik stulba, lai pielidotu tik tuvu robežai vai pārkāptu to.» Viņš arī piebilda, ka šobrīd, vienas lidmašīnas notriekšana izraisījusi «necilvēcīgu diplomātisko problēmu».

Maskavas analītiķis Felgenhauers norādījis, ka Putinam ir «vai nu jāakceptē zonas, vai jāuzsāk karš ar Turciju, kurā uzvarēt būtu iespējams tikai ar kodolieročiem».

Lielbritānijas analītiķis Džastins Bronks paudis uzskatu, ka incidents ar kara lidmašīnas notriekšanu var novest pie kiberuzbrukumiem un paplašināt informācijas karu no Krievijas puses.

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu