Krievijas politoloģe: Kremli neinteresē nekontrolēta agresija (85)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Kam vistiešāk bija domāta Krievijas prezidenta Vladimira Putina asā kritika par lidmašīnas notriekšanu virs Turcijas – Sīrijas robežas? Uz šo un citiem jautājumiem intervijā krievu raidījumam «Piektais stāvs» atbild neatkarīga Krievijas politoloģe Marija Lipmana un Augstākās ekonomikas skolas profesors Marks Urnovs. Šī saruna publicēta «BBCRussian.com». 

Pēc Marka Urnova domām galvenokārt šī kritika domāta tieši Turcijai. «Es domāju, ka šī nav Putina pati asākā reakcija, kādu varēja sagaidīt. Domē ir ļaudis ar daudz lielāku temperamentu,» viņš piebilda.

Pēc viņa domām turki ar savu rīcību pierāda savu augsto suverenitāti. Tomēr situācijā, kad cīņā ar teroristiem iesaistījusies arī Turcija, bez šāda incidenta varēts iztikt.

«Turcija ietekmē arī Azerbaidžānu, ar kuru Krievijai ir normālas attiecības. Kā rīkosies Azerbaidžāna šajā situācijā, arī nav īsti skaidrs,» norāda Urnovs. «Šeit var rasties ļoti daudz slikta, nerunājot jau par situāciju naftas un gāzes tirgū. Vai notiks eskalācija, tagad grūti pateikt,» viņš sacīja.

Komentējot Turcijas diplomātisko reakciju uz šo incidentu, Urnovs norāda, ka tā esot zemiska. «Nogalināt sabiedroto – pēc manām domām ir pretīgi,» viņš piebilda. Kāds Turcijas speciālists Urnovam norādījis, ka gadījumā, ja Turcija ir izlēmusi kaut ko izdarīt, tad arī izdarīs. Tāda esot turku specifika.

Marija Lipmana savukārt norāda, ka līdzīga veida incidenti jau bijuši oktobrī. Toreiz Krievijas aizsardzības ministrs esot atvainojies par notikušo. Atvainošanās esot it kā pieņemta, tomēr jau tad Turcijas prezidents esot norādījis uz to, ka būtu gatavs saraut attiecības ar Krieviju.

«Domāju, ka sekas būs diplomātiskajā sfērā un visticamāk arī ekonomiskajā. Es ceru, ka šeit netiks pārkāptas kādas asas robežas, jo Turcija ir NATO sastāvā un to visi atceras,» norādīja Lipmana.

Pēc Lipmanas domām Kremli neinteresē nekontrolēta agresija. «Šobrīd Kremlis visai efektīvi kontrolē kopējo noskaņojumu,» viņa norāda, sakot, ka šobrīd televīzijas propaganda nav agresīvāka par to, kāda tā bijusi 2014. gadā Krimas pievienošanas laikā. «Redzams, ka negatīvā attieksme pret Eiropu un mazākā mērā pret ASV ir mazinājusies,» uzskata Lipmana.

Pēc Lipmanas domām Kremlis lieliski prot regulēt un kontrolēt sabiedrībā valdošo agresiju.

«Jāvērš uzmanība, ka Putins savā skarbajā reakcijā tomēr runāja par to, ka sekas būs nevis NATO, bet Turcijai, abu valstu attiecībām,» beigās norādīja Lipmana.

Komentāri (85)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu