Politoloģe: Ja vēlas ilglaicīgu valdību, Vējonim jāuzņemas atbildība tās veidošanā (47)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Šis ir īstākais brīdis, lai Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzņemtos lielāku iniciatīvu un atbildību jaunās valdības veidošanā, pašam publiski paužot, kāda veida valdības modelis, viņaprāt, būtu rīcībspējīgs, uzskata politoloģe Iveta Kažoka.

Kažoka aģentūrai LETA norādīja, ka, viņasprāt, jaunajā valdībā Ministru prezidentam būtu jāpiešķir lielāka nozīme - valdības vadītājs ne tikai koordinētu darbu, bet arī izvirzītu prioritātes, par ko atbildētu visa valdība.

Līdz šim Vējonis parādīja, ka bēgļu krīzes gadījumā un partiju «savākšanā» šajā jautājumā viņš spēj raudzīties pāri partiju interesēm, līdz ar to šim būtu otrais izaicinājums, lai valdību veidotu, nebalstoties tikai partiju savstarpējās sarunās un valdības amatu dalīšanā, norādīja politoloģe.

Kažoka pauda, ka Latvijai visvairāk nepieciešams tāds Ministru prezidents, kas ir spējīgs veiksmīgi mijiedarboties ar ministrijām un vajadzības gadījumā «arī sist dūri pret galdu».

«Viens no iemesliem, kāpēc sāpīgākajās nozarēs nenotika pārmaiņas, bija neveiksmīga koalīcijas un ministriju komunikācija,» sacīja Kažoka, līdz ar to, viņasprāt, ir īpaši svarīgi valdības vadīšanu uzticēt personai, kura būs spējīga uzturēt partneru darbu.

Kažoka uzskata, ka, lai veidotu principiāli jaudīgāku valdību, varētu raudzīties arī plašāk par parlamentu. Viņasprāt, pie šī Saeimas sastāva būs grūti veidot jaudīgu un ilgstoši pastāvošu valdību, līdz ar to šajā situācijā tieši prezidentam būtu jāuzņemas lielāka atbildība Ministru prezidenta amata kandidāta virzīšanā.

«Ja Ministru prezidents būs ļoti sasaistīts ar kādu partiju un mēģinās īstenot partijas programmu valdības darbā, tad pārējās partijas var neparakstīties šādam sadarbības modelim un ne tik tālā nākotnē piedzīvot kārtējo valdības maiņu,» sacīja Kažoka.

«Ja vēlas ilglaicīgu un spēcīgu valdību, prezidentam jāuzņemas lielāka atbildība,» norādīja Kažoka, piebilstot, ka sliktākais, ko var darīt, ir atstāt visu partiju ziņā.

Kā ziņots, Straujuma šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni paziņoja par savu demisiju.

Jau vēstīts, ka pēdējā laikā politikas kuluāros aktīvi tika runāts par iespējamo valdības nomaiņu. Šīs runas aktualizējās pēc tam, kad Straujuma pieprasīja sava partijas biedra satiksmes ministra Anrija Matīsa (V) demisiju.

Straujuma valdības vadītāja amatā stājās 2014.gada 22.janvārī, aizstājot toreizējo Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V), kurš atkāpās pēc Zolitūdes traģēdijas. Lai gan Straujuma sākotnēji paziņoja, ka nekandidēs uz premjerministra amatu rudenī gaidāmajās vēlēšanās, savas domas viņa mainīja un pērn rudenī atkārtoti tika nominēta un apstiprināta šim amatam.

Komentāri (47)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu