10 saprātīgi padomi, kā <i>ielīst</i> svētku kleitā (30)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ik gadu, tuvojoties Ziemassvētku un Jaungada pasākumiem, populāri kļūst ieteikumi, kā ātri samazināt ķermeņa masu, «ielīst kleitā», kurā gribētos, respektīvi, tiek meklēti veidu, kā ātri notušēt līdz šim «sarūpēto». Vēlmju realizācija, protams, atkarīga no izvēlētā sapņu drēbju izmēra, tomēr nāksies apbēdināt, sakot, ka 2 nedēļu badam paliekošas jēgas nebūs. Lai gan Ziemassvētkus mēdz saukt par brīnumu laiku, brīnumlīdzekļu joprojām nav, ir tikai veselīgu ikdienas ieradumu kopums, kuri pārsvarā tad arī dod pozitīvus rezultātus.

Viesiem, kuri cerēja uz brīnumlīdzekļiem, būs jāsamierinās ar domu, ka brīnumtablete līdz šim nav izgudrota, bet ir arī labā ziņa - dažas pārbaudītas likumsakarības starp ēšanas ieradumiem, dzīvesveidu un lieko svaru, kurus ievērojot, tava lieliskā vakarkleita svētkos var izskatīties nevainojami.

«Figura Fit»

Regulāras ēdienreizes

Mēs vielmaiņu paātrinām ne tikai sportojot, bet arī regulāri ēdot, vismaz 4 – 5 ēdienreizes dienā. Lai arī cik tas apnicīgi neizklausītos, jāēd nelielām porcijām ik pēc 3 – 4 stundām. Dienā var būt 3 nelielas ēdienreizes un divas uzkodas. Pēdējā ēdienreize ne vēlāk kā 3 stundas pirms gulētiešanas.

2 – 3 litri šķidrums dienā

Ūdens, tējas, dārzeņi un nedaudz augļu var dot ieguldījumu ikdienas uzņemtajā šķidruma daudzumā. Ja aukstajos mēnešos nepatīk dzert ūdeni, to var daļēji aizstāt ar nesaldinātām tējām. Cilvēkam bez īpašas fiziskās aktivitātes iesakāmi 35 ml ūdens uz ķermeņa masas kilogramu. Piemēram, ja svars ir 70 kg, tad 2,5 litri ir normāls ikdienā uzņemtā šķidruma daudzums. Bieži gadās, ka apēdam daudz vairāk tikai šķidruma deficīta un nepamanītu slāpju dēļ. Piemēram, ēd daudz sulīgu augļu, jo īpaši vakaros.

Cukurs, piesātinātie tauki un piparkūkas

Svētku laiks pārsvarā ir arī saldumu laiks, Ziemassvētki ir piparkūku laiks. Ja mērķis ir samazināt ķermeņa masu, tad būtu jāatsakās no ēdieniem, kas viegli spējīgi dot tauku rezerves, ieskaitot piparkūkas. Ja pērk gatavas piparkūkas vai to mīklu, tad ir iespēja izlasīt arī sastāvu, kas pamatā ietver dedzinātu cukuru, sviestu, margarīnu vai kādu atsevišķu augu eļļu (piem., rapšu vai palmu), kviešu miltus, olas un garšvielu maisījumu. Ja ir nopietna vēlme samazināt ķermeņa masu, no piparkūkā ķermeņa masai nekaitīgs būtu tikai garšvielu maisījums. Ir jāizvērtē sava ikdienas fiziskā aktivitāte. Ja lielāko dienas daļu pavadām pie datora un pēc darba «sēžam kustībā» (mašīnā vai sabiedriskajā transportā), visticamāk apēsto saldumu enerģiju neizdosies iztērēt, bet gan uzkrāt kā rezervi ķermeņa tauku vaidā. Ja ir vēlme pēc kaut kā salda, labāk apēst kādu augli, nevis piparkūkas, cepumus, kūkas, šokolādi, zefīrus, īrisus un citus produktus.

Dzīvnieku izcelsmes tauki

Ja ir izveidojies ķermeņa masas uzkrājums, tad ir jāizvērtē gan uzņemtā cukura, gan piesātināto tauku daudzums. Jāpārskata, vai ikdienas ēdienkartē nedominē dzīvnieku izcelsmes tauki, kā trekni sieri (piem., krievijas, holandes, kamambērs, brī u.tml.), salds, skābs krējums, sviests, biezpiena sieriņi, trekna gaļa, pastētes, desas, cīsiņi u.tml. Šie produkti dod lielu enerģijas daudzumu un atkal, ja nespējam to iztērēt, tad varam iegūt rezerves enerģiju ķermeņa tauku veidā. Jāpievērš uzmanība piena tauku daudzumam ikdienā. Ja ēdam sieru, tad līdz 10% tauku satura, krējumu var aizstāt ar Grieķu jogurtu, sviestu un pastētes ar pašgatavotu hummusu. Hummusu var gatavot gan no turku zirņiem, gan dzeltenajiem zirņiem, gan pupiņām pēc izvēles.

Funkcionāls ēdiens

«Neēdam» tukšu enerģiju. Ja ēdam ogļhidrātus, tad ar šķiedrvielām, attiecīgi - dārzeņus, augļus, pilngraudus, nevis saldumus, baltos rīsus un baltu vai pelēku maizi, tādejādi nodrošinot ilgāku sāta sajūtu un mazāku uzņemtās enerģijas daudzumu. Ja ikdiena neiznāk fiziski aktīva, var gadīties, ka graudaugi nemaz nav nepieciešami. Jāseko līdzi uzņemtajam olbaltumvielu daudzumam, bet pretēji ogļhidrātiem, jāizvērtē vai olbaltumvielu nav par maz. Normāli būtu uzņemt 1 g olbaltumvielu uz 1 kg ķermeņa masas dienā. Cilvēki bieži baidās no visa veida taukiem, taču zivju un augu izcelsmes tauki, kā rieksti, sēklas, avokado un kvalitatīvas augu eļļas ir pat iesakāmi un, tos patērējot saprātīgās devās, ķermeņa tauku uzkrājums neveidojās.

Jābeidz ēst ēšanas pēc!

Neēdam ēšanas pēc vai tikai tāpēc, ka mums ir ēdiens, vai kāds darbā pacienāja. Patiesībā mēs dzīvojam diezgan pārticīgi. Ēdiens ir visur un viegli pieejams. Mūsdienās saldumi un «ātrie ēdieni», kā trijstūrmaizītes, bulciņas, jau sagatavoti salāti u.tml. ir rokas stiepiena vai Mcdraiva attālumā. Citreiz aizmirstās vai ēdam, jo ir izsalkums, vai ēdam, jo vienkārši ēdiens ir. Kino + popkorns un gāzēts dzēriens, tikšanās ar draugiem kafejnīcā + pasta, kūciņa, latte, vīns. Problēma bieži rodas tad, ja ir sēdošs darbs un sēdošas brīvā laika aktivitātes. Ēdiens veido atmosfēru, taču bieži aizmirstās, ka nesen jau paēdām un tā vietā, lai ietu uz kafejnīcu un apēstu kādu desertu, varētu taču iet arī pastaigā. Paņemam kafiju vai tēju līdzņemšanai un ejam parunāt un papētīt savu pilsētu.

Mājās gatavots ēdiens

It kā ekonomējam laiku - kāpēc gatavot, ja kāds cits jau ir sagatavojis? Rezultātā sanāk apzagt sevi. Pašiem gatavojot ir iespēja izsekot līdzi pievienotajam tauku, sāls un cukura daudzumam ēdienā. Turklāt tērējam enerģiju ēdienu sagatavojot. Bieži cilvēki runā par to, ka viņu vecvecākiem nebija liekā svara problēmas, jo ēdiens bija «tīrāks». Tas gan nav atkarīgs tikai no tā, vecvecāki, visticamāk, paši izaudzēja, uzara, izravēja, pabaroja kādu un arī nokāva, lai paši apēstu. Pēc tam to visu vēl paši sagatavoja. Dzīvesveids bija citādāks, pārsvarā automašīna bija greznība, veikals bija tālu. Bija ritenis un kājas. Iznāca ne tikai uzņemt enerģiju, bet arī daudz tērēt, tādēļ varēja ēst arī enerģiskākus ēdienus.

Liekais ķermeņa svars veidojās gan no nepārdomātām ēdiena izvēlēm, gan no mazkustības, turklāt ne vienas dienas vai mēneša laikā. Ja uzkrātie kilogrami ir skaitāmi desmitos, tad jāsaprot, ka būs fundamentāli jāmaina dzīvesveids un brīnumlīdzekļu patiešām nav. Situāciju būtu jāmaina mēnešu un iepējams gada gaitā, taču labā ziņa ir tā, ka lēnāka pieeja dod arī paliekošu rezultātu.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu