Vanags: Pēc piecdesmit gadiem Latvija varētu būt islāma valsts (481)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Briselē Lieldienu gaidīšanas laiks izvērties traģisks, daudzus uztrauc, kas notiek pasaulē? Uz šādu un arī citiem jautājumiem šorīt raidījumā «Rīta Panorāma» atbildēja Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskaps Jānis Vanags. 

«Es domāju, ka tas ir komplekss un sarežģīts process, tur daudz ko var novērot. Viena lieta, kas attiecas konkrēti uz tā dēvēto «Daesh» jeb «Islāma valsti», tur notiek vienas valsts veidošana. Kalifāts ir ar vienu mērķi, ka tam jāpārņem visa pasaule,» sacīja Vanags.

«Tāpēc Kalifs nedrīkst būt mierā ar saviem kaimiņiem. Tam ir pienākums karot un karš arī šobrīd notiek . Ne tik daudz klasiskā sadursmē, kā terora veidā. Tā bez šaubām ir arī civilizāciju sadursme, kas ne vienmēr izpaužas varbūt terora veidā, bet ienākot lielai cilvēku masai no absolūti citas vērtību sistēmas, no pilnīgi citas attīstības pakāpes, bez kaut kāda adoptācijas laika. Tas protams izraisa arī sadursmes,» pauda Vanags.

Uz repliku, ka tieši reformācija būtiski mainījusi kristīgo pasauli un tas, ka tā nav notikusi islāma pasaulē ir iemesls, kādēļ tā ir tik ļoti atšķirīga, Vanags atbildēja: «Tie musulmaņi, kas nāk no Ziemeļāfrikas vai Tuvajiem austrumiem un spētu būt eiropieši, viņiem tiešām ir jāpiedzīvo nopietna reformācija. Tie, kas ienākuši pamazām un adoptējušies pamazām, garākā periodā vairākās paaudzēs, viņi ir kļuvuši vairāk par eiropiešiem, lai gan mēs redzam, ka tieši no viņu vidus nāk arī tā radikalizēšanās.»

Vaicāts, vai kristīgā pasaule ir apdraudēta? Vanags sacīja: «Tas, kas notiek Tuvajos austrumos, Ziemeļāfrikā, šur tur citur, ir skaidri aprakstāms kā genocīds, kas tiek šobrīd veikts pret kristiešiem, tā kā kristieši ir apdraudēti. Vai kristīgā pasaule ir apdraudēta, man būtu jautājums, ko mēs saprotam ar kristīgo pasauli. Ja mēs saprotam Rietumeiropu, Ziemeļameriku tad tā lielā mērā ir postmodernā pasaule un es domāju, ka visvairāk tieši pret to ir vērsta islāma ideoloģija, uzskatot, ka tā ir pilnīgi aplama dzīves sistēma, kuru vajadzētu sagraut un iznīcināt.»

Viņš norādīja, ka cilvēks ir tāda būtne, kurā mostas reliģiskā vajadzības un tas ir skaidri pierādījies padomju laikā, kad visas reliģijas tika nīdētas: «Ja mums nebūs skaidras savas reliģiskās identitātes sabiedrībā, tad es domāju Klimoviča kungam (Roberts Klimovičs – aut.) ir liela taisnība, ka cilvēki, kas meklēs, mūsu bērni, mūsu jaunieši viņi atradīs to, kas sevi visskaļāk pieteiks un pēc piecdesmit gadiem tiešām Latvija varētu būt islāma valsts.»

Jau vēstīts, ka Briselē otrdien sarīkotajos divos sprādzienos lidostā un vienā sprādzienā metro stacijā tika nogalināts 31 cilvēks, neskaitot teroristus pašnāvniekus, un apmēram 300 tika ievainoti. Atbildību par šo uzbrukumu uzņēmās džihādistu grupējums «Islāma valsts».

Komentāri (481)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu