Uztura speciāliste Ksenija par pavasara detoksu: «Nerij un kusties!» (59)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

[s:52698] Latvijas publiskajā telpā ir kas nebijis, jo runā par veselīga uztura un dzīvesveida aktualitātēm vidējam latvietim ne tai ierastākajā manierē, proti, tieši un konkrēti, savus vārdus pamatojot ar zinātniskiem faktiem, nevis runājot riņķī apkārt par to pašu veco labo neko. Tā kā pavasaris ir tas gadalaiks, kad ļaudis masveidā dzenas pakaļ dažādām veselības glābšanas kampaņām, tad portāls «Apollo» sadarbībā ar Kseniju piedāvā publiskajā telpā klejojošu mītu atspēkojošu rakstu sēriju, kurā skatīsim tādas populāras tēmas kā kampaņveidīgas detoksa kūres, uztura bagātinātāju un vitamīnu reibinošais klāsts aptieku plauktos, mistiskais skābju un sārmu līdzsvars, gadsimta slimība – celiakija u.c. 

Industrijas sadomātie «zvēriņi» – mistiskie toksīni

Detoksam ir viena oficiāla definīcija, kas ir attiecināma vairāk uz narkoloģiju, kad ir nepieciešams atindēt organismu no kādas narkotiskas substances, kas apdraud viņa dzīvību. Tās var būt narkotikas vai kādas vielas no ārējās vides, piemēram, inde no čūskas koduma.

Jēdziens – detokss – ir izplatījies medijos, sieviešu žurnālos un sociālajos medijos, un to izmanto kā mārketinga paņēmienu, lai pārdotu ideju par organisma attīrīšanos no toksīniem. Oficiālajā detoksa definīcijā ir definēti arī visi toksīni – tiem ir oficiāli nosaukumi, ķīmiskās formulas un pretindes, taču toksīni, kuri mums it kā dzīvo iekšā organismā un kurus ir jāizvada ārā ar sulu un citām kūrēm, definēti nav. Kad palūdz izplatītājiem nosaukt šos toksīnus, tad parastā atbilde ir neveikla pauze un apgalvojums, ka viņi ir! Definēti šie toksīni nav gluži vienkārša iemesla dēļ, proti, tie neeksistē!

Organismā ir izvadsistēmas, kuras organismu attīra. Šos procesus nodrošina aknas, nieres, plaušas un āda. Elpojot, svīstot un normāli darbojoties aknām, viss liekais tiek izvadīts. Ar visām vielām, ar kurām saskaramies, mijiedarbībā ar ārējo vidi, organisms galā tiek pats. Ar nosacījumu, protams, ka nav smagu orgānu saslimšanu.

«Veselam cilvēkam pilnīgi noteikti nekāds detokss nav vajadzīgs, jo organisms jau visu paveic pats,» uzsver Ksenija.

Detoksa kūru ABC

Vispopulārākie detoksi ir visu veidu sulas, smūtiji un «veselības dzērieni». Paši par sevi šie produkti lielākoties ir nekaitīgi. Ja cilvēks divas nedēļas pēc kārtas papildus ēdienreizēm uzņem kādu svaigi spiestu sulu, tad tas ir apsveicami, jo saņem kārtīgu minerālvielu un vitamīnu papilddevu, taču tas nav detokss. Ir aplami ticēt, ka svaigi spiesta sula izvadīs ārā kaut ko, kas ir mistiski piesārņojis mūsu organismu.

Latvijā tas vēl neesot tik aktuāli, taču ārzemēs ļoti daudz firmu pasniedz sevi kā detoksa sulu izplatītājus. «Latvijā esmu pagaidām redzējusi tikai pāris kompānijas, kas ar interneta starpniecību izplata un piegādā skaisti iepakotas sulas par dārgu naudu. Lieka naudas izmešana! Daudz labāk ir aiziet uz veikalu, nopirkt apelsīnu, burkānu un izspiest sulu mājās pašam.»

Vēl viens variants ir sulu kūres, atsakoties no pārtikas uzņemšanas. Ja šāda kūre notiek speciālista pavadībā ar konkrētu ārsta noteiktu mērķi, tad tas ir saprotams, taču tie ir specifiski gadījumi, un tas ir jāveic klīnikās.

Ja cilvēks pats uz savu galvu divas nedēļas pārtiek tikai no sulām, tad, pirmkārt, rodas neveselīgs svara zudums, kas pēc tam var atgriezties ar uzviju. Organisms atūdeņojas un sāk zust muskuļu masa. Otrkārt, tas ir uzturvielu iztrūkums, proti, dzerot tikai sulas, iztrūkst olbaltumvielas un veselīgās taukvielas.

Divas nedēļas dzīvojot pusbadā, palēninās vielmaiņa, jo organisms ieslēdz tādu kā taupības režīmu. Tāpēc pēc tam svars arī atgriežas.

Otrais izplatītākais veids ir dažādas zarnu attīrīšanas kūres, kuru laikā ar spiedienu izskalo zaru saturu. «Protams, ka pēc tam ir ārkārtīga viegluma sajūta, kas ir loģiski, jo ir zudusi fekālā masa. Taču tas nav veselīgi, jo zarnās ir mikroflora, kas organismam ir ļoti svarīga, jo tā nosaka organisma vispārējo veselības stāvokli. Turklāt var rasties plīsumi. Ir pat bijuši nāves gadījumi. Turklāt, ja šādai klizmai izmanto pārmērīgi karstu ūdeni, var apdedzināt gļotādu.»

Trešais detoksa variants ir dažādi uztura bagātinātāji. Ir tādi uztura bagātinātāji, kuri satur šķiedrvielas, un tie nebūt nav peļami. Ko dara sķiedrvielas? «Tas ir zarnu skrubis, kurš vienkārši formē fekālo masu un daudz efektīvāk iztīra mūsu zarnu traktu. Šādi uztura bagātinātāji nebūt nav peļami, taču lētākus par 15 eiro diezin vai atradīsiet,» stāsta Ksenija. Turpretī pārtikas klijas, atkarībā no tirdzniecības vietas, iespējams iegādāties par krietni vien mazāku naudu. Pievienojiet tās kefīram vai sulai un iegūsiet to pašu efektu. Process ir ļoti labs un ieteicams, taču nedrīkst ticēt, ka tas kaut ko detoksificē. Otra kategorija ir krietni vien mistiskāki uztura bagātinātāji, kuri sastāv no ntajām vielām, kuru efekts zinātniski nav pierādīts.

Tie paši vēži citā kulītē

Ja zinātnieki saka, ka toksīni neeksistē, un visu izvada aknas, tad detoksa tirgotāji vairs nemērķē uz mistiskajiem toksīniem, bet mērķē uz aknām, apgalvojot, ka «šis palīdzēs tavām aknām», lai izklausītos zinātniskāk.

Pavasara veselības kūres ir kārtējais mārketinga konstrukts, zem kā nopārdot procedūru, ideju vai produktu. «Mans supergarlaicīgais padoms ir – ēst veselīgi, balstīt uzturu uz augu izcelsmes pārtiku, ēst vairāk zaļumu un augļu, aiziet beidzot uz sporta klubu, turklāt darīt to vismaz 2-3 reizes nedēļā. Nevajag uzreiz sākt ar ko sarežģītu – iesākumā pietiks arī ar zemas intensitātes nodarbībām kā, piemēram, joga, pilates, nūjošana, peldēšana, skriešana u.c. Pirms sportošanas uzsākšanas būtu vēlams konsultēties ar treneri. Vakaros iziet pabraukāties ar riteni, reizi dienā izspiest svaigu sulu – tas arī viss.»

«Nav nekādas superuniversālas receptes brīnumainai veselības atjaunošanai. Ja kāds šādu recepti piedāvā, tad šo cilvēku vajag sūtīt trīs mājas tālāk! Nerij un kusties! Protams, svarīga ir cilvēka ģenētika, saslimšanas, vecums u.c. faktori. Šis padoms ir tik pašsaprotams, ka cilvēki to vairs neuztver kā instrukciju rīcībai.»

Risinājums ir gaužām vienkāršs, bet tik sasodīti grūti izpildāms. Tāpēc arī cilvēki uzķeras uz dažādiem brīnumu sludinātājiem. Nav izgudrots nekā jauna. Darbs pašam ar sevi un mērenība - tie ir vienīgie pilnīgi droši zināmie un pārbaudītie veidi, kā uzturēt sevi formā un rūpēties par savu veselību. Būsim gudri!

Komentāri (59)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu