«The New York Times» velta uzmanību Latvijas «problēmai» (230)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

ASV laikraksts «The New York Times» veltījis apjomīgu publikāciju Latvijas plāniem ieviest ierobežojumus seju aizsedzoša apģērba nēsāšanai publiskās vietās, norādot, ka šie ierobežojumi varētu skart vien trīs sievietes.

Laikraksts citē oficiālos Latvijas statistikas datus, kas liecina, ka Latvijā dzīvo aptuveni 1000 savu reliģiju praktizējošu musulmaņu, tostarp vien trīs sievietes, kas izvēlējušās ikdienā nēsāt seju aizsedzošu apģērbu.

«The New York Times» korespondents ticies ar vienu no šīm sievietēm –Līgu Legzdiņu no Zaubes, kura ikdienā nēsā nikābu.

27 gadus vecā sieviete, kura pieņēmusi vārdu Fatima, islāmā pārgāja pēc tam, kad pusaudzes vecumā bija apmeklējusi Ēģipti.

Fatima šobrīd Rīgā studē medicīnu, tomēr pavasarus un vasaras viņa kopā ar saviem diviem bērniem pavada Zaubē.

Viņas vīrs Viesturs abu kāzu dienā arī pārgāja islāmā.

Sieviete uzsver, ka, neskaitot apģērbu, lūgšanas un gavēņa ievērošanu, viņas dzīve neatšķiras no citu Latvijas iedzīvotāju ikdienas.

«Es mīlu savu valsti,» ar lepnumu saka Fatima.

Tomēr viņa arī atklāj, ka viņa ir jutusies apdraudēta sava apģērba dēļ.

«Cilvēki ir kļuvuši daudz agresīvāki,» viņa piebilst.

Braucot Rīgas sabiedriskajā transportā sievietei nākas regulāri saskarties ar verbāliem uzbrukumiem un viņai tiekot regulāri norādīts, lai viņa dodas uz turieni, no kurienes ieradusies. Fatima šiem cilvēkiem parasti atbild latviešu valodā, kas viņos raisot apmulsumu.

«Ja viņi ir tik ļoti nobijušies [no musulmaņiem], tas nozīmē, ka viņi nav stipri un viņi netic paši savai kultūrai,» laikrakstam norāda Legzdiņa.

Kā skaidro Latvijas Tieslietu ministrija, plāns noteikt ierobežojums attiecībā uz seju aizsedzošu apģērbu nēsāšanu publiskās vietās paredzēts, lai nodrošinātu Latvijas kultūrvidei atbilstošas uzvedības normas, kā arī ievērotu specifisko nacionālo kontekstu attiecībā uz sabiedrībā pieņemtajām uzvedības normām.

Latvijas tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs sarunā ar «The New York Times» uzsver, ka attiecīgais likumprojekts neesot par to, cik daudz sievietes Latvijā vēlas nēsāt seju aizsedzošu apģērbu, bet gan par to, lai nodrošinātu, ka imigranti, kas ierodas un ieradīsies Latvijā, ciena valstī pieņemtās uzvedības normas.

«Mēs ne tikai aizsargājam ne tikai Latvijas, bet visas Eiropas kultūras un vēsturiskās vērtības,» piebilst Rasnačs.

Laikraksts arī atgādina, ka līdz šim Latvijā ieradušies seši no kopumā 776 patvēruma meklētājiem, ko Latvija apņēmusies uzņemt.

Komentāri (230)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu