Eksperts šaubās, vai ir iespējams prognozēt un novērst tādu teroraktu kā Nicā (78)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Bijušais Valsts policijas priekšnieks Juris Rekšņa šaubās, vai atbildīgajām iestādēm ar analītisku darbu ir iespējams prognozēt un savlaicīgi novērst tādu teroraktu, kāds vakar notika Nicā.

Prevencijas iespējas, kā cīnīties pret šādu uzbrukuma veidu, esot tikpat kā nekādas. «Kaut kādu prevenciju izdomāt praktiski ir neiespējami šādam uzbrukuma veidam. Tās ir neparedzamas lietas, un situācijas var būt dažādas. Diez vai iepriekš iespējams ar analītisku darbu prognozēt šādus teroraktus. Es stipri šaubos, vai tas būtu iespējams. Kurš gan varēja paredzēt 11.septembri ar lidmašīnu nolaupīšanu un ietriekšanos debesskrāpjos. Neapšaubāmi, ka terorakta analīze notiks, bet visu paredzēt nav iespējams,» aģentūrai LETA norādīja Rekšņa.

Bijušajam policijas priekšniekam, tāpat kā daudziem citiem cilvēkiem, ir radies jautājums, kā gājējiem paredzētā krastmalā varēja parādīties kravas auto.

Viņš gan norādīja, ka ir jāturpina celt drošības iestāžu kapacitāte, lai cīnītos ar terorisma draudiem. «Ja situācija uzlabojas, tad varam mierīgāk dzīvot. Šobrīd visur pasaulē ir drošības problēmas, tāpēc kapacitātei vajadzētu būt augstākai, un es domāju, ka neviens par to nešaubās,» viņš uzsvēra.

Tāpat Rekšņa atgādināja, ka valstīm, pirmkārt, ir jācīnās ar terorisma cēloņiem. «Vispirms slimībai nepieciešama diagnoze un pēc tam ārstēšana,» izteicās kādreizējais Valsts policijas priekšnieks.

Valsts prezidenta nacionālās drošības padomnieks, Nacionālās drošības padomes sekretārs Jānis Kažociņš, komentējot Francijā notikušo terora aktu, norādīja, ka šādas teroristu taktikas izmantošana nebūt nav pirmā reize, piebilstot, ka ar vieglo automašīnu nav bijis iespējams nogalināt tik lielu cilvēku skaitu.

Viņš arī skaidroja, ka Nacionālās drošības padome jau iepriekš apsprieda situāciju pēc Parīzē notikušā uzbrukuma un kopš tā laika drošības situācija Latvijā nav mainījusies.

Jau ziņots, ka Francijas kūrortpilsētā Nicā ceturtdienas vakarā cilvēku pūlī iebrauca kravas automašīna, nogalinot vismaz 84 cilvēkus un daudzus ievainojot, līdz tās vadītājs tika nošauts.

Latvijas Ārlietu ministrijas rīcībā pagaidām nav ziņu, ka starp terora akta upuriem būtu arī Latvijas valstspiederīgie.

Komentāri (78)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu