Apceļo Latviju: Mazā un skaistā pilsētiņa Rauna (15)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Autores foto

Raunā nokļuvām nejaušām, jo, braucot no Gulbenes uz Rīgu, ceļa malā pamanījām norādi uz Raunas Staburagu un Raunas pilsdrupām, nolēmām aizbraukt apskatīties.

Pirmās apskatījām Raunas pilsdrupas. Ļoti skaista, sakopta vieta, līdzās pilsdrupām atrodas neliela skatuvīte, kur gan jau norisinās kādi pasākumi. Pils apmeklējums ir bezmaksas.

Nedaudz no Vikipēdijas datiem par Raunas viduslaiku pili- 13. - 16. gadsimtā Raunas pils bija Rīgas arhibīskapu rezidence Raunā. Mūra pils sākta celt arhibīskapa Alberta II valdīšanas laikā 13. gadsimta vidū sena Vidzemes letgaļu pilskalna tuvumā. Pils bija viena no Rīgas arhibīskapu rezidencēm, kurā no Miķeļiem (29. septembra) līdz Sveču dienai (7. februārim) katru gadu uzturējās arhibīskaps ar savu svītu. Pastaigājoties pa pils teritoriju var nojaust, ka tā bija samērā liela un no šejienes paveras burvīgs skats uz pilsētu.

Foto: Autores foto

Raunā ir viens interesants veikaliņš - Latvijas ķiploks, kurā var iegādāties dabiskus, veselīgus produktus, kas veidoti no ķiploka un, kas ir pats galvenais - viss ir roku darbs un tiek gatavots Raunā uz vietas. Cenas ļoti draudzīgas un produkti garšīgi. Mēs iegādājāmies ķiploku -i ngvera tēju, lai ziemā būtu veseli un citronu - ķiploku konfektes. Veikaliņš atrodas Cēsu iela 4 un atvērts līdz pēdējam klientam.

Foto: Autores foto

Tālāk devāmies uz Tanīsa kalnu jeb Tanīsa pilskalnsu, no kura paveras skaists skats uz apkārtni. Rauna pēc būtības ir ļoti skaista pilsētiņa, piedevām ļoti zaļa, jo koku samērā daudz. Tanīsa kalna augstums ir 60 metri virs jūras līmeņa, un tas atrodas pie Līčupes ietekas Raunas upē. Tanīsa pilskalns bija viens no lielākajiem un visvairāk nocietinātajiem seno latgaļu pilskalniem. Kalns ticis apdzīvots jau kopš 6. gadsimta pirms mūsu ēras. Pastāv iespēja, ka šeit varētu būt bijusi Satekles pils, kurā valdīja seno latgaļu virsaitis Rūsiņš.

Foto: Autores foto

Netālu no Tanīsa kalna atrodas norāde uz Raunas velnalu un dabas taku, kas izvietojušies Raunas upes ielejā. Raunas velnala ir baltā smilšakmens ala. Dabas taka ir ļoti interesanta, jo tā sadalīta pa posmiem un katrā posmā ir kāda aktivitāte. Taku izstaigāt var pa divām stundām, tikai takas nobeigums tāds savāds, jo tā ir taisnveidīga un atpakaļ var iet pa taku vai ceļu. Velnala atrodas dabas takai pa vidu, ala ir 50 m2 liela un tās kopējais garumu ir 13,6 m. Tur tiešām ir ļoti skaisti, piedevām, iespēja arī izkustēties.

Foto: Autores foto

Visskaistākais Raunā tomēr ir Raunas Staburags. Pirmo reizi redzu ko tik skaistu dabas veidotu. Apkārtne šeit ir ļoti skaista. Iespēja ir arī apsēsties, lai atpūstos no ceļa un pavērot Staburagu, kā no viņa lejā tek maziņi strautiņi vai paklausīties putnu čalas. Raunas Staburags ir aptuveni 3,5 m augsts un 17 m garš šūnakmens veidojums, kas veidojies daudzu gadsimtu laikā sūnām pārkaļķojoties kalcija karbonātu saturošajā avota ūdenī. Tas ir vienīgais šāda veida dabas objekts Latvijā pēc Daugavas Staburaga applūdināšanas. Raunas Staburags ir dabas liegums.

Foto: Autores foto

Ja sanāk braukt ceļu posmā Rīga - Gulbene, tad noteikti apmeklējiet Raunu. Visi augstāk minētie objekti ir viegli atrodami, ja sekojat līdzi norādēm.

Apollo aicina vasarā apceļot Latviju

Labi ir tur, kur mūsu nav? Muļķības! Labi ir šeit un tagad! Tieši tāpēc Apollo aicina tevi šovasar apceļot Latviju. Mēs stāstīsim un rādīsim savas īpašās Latvijas vietas, un aicinām tevi darīt to pašu, tādējādi veidojot mūsu kopīgo ceļvedi. Sūti mums savus stāstus un fotogrāfijas un iegūsti balvu! Apollo aicina - apceļosim Latviju!

Aicinām lasītājus sūtīt savus ekskursiju maršrutus un ceļojumu pieredzi uz epastu - celotajs@tvnet.lv

Divi aizraujošāko un iedvesmojošāko ceļojumu stāstu autori augustā saņems katra sevis cienīga ceļotāja un aktīva dzīvesveida piekritēja balvu – daudzfunkcionālo «Garmin» pulksteni-aktivitātes uzraudzītāju «vivofit 3», kas skaita soļus, kalorijas, nosaka vidējo aktivitātes līmeni un seko līdzi arī tavai miega kvalitātei. Turklāt «vivofit 3» Move IQ kustību detektors visas aktivitātes automātiski ieraksta, lai vēlāk tu varētu tās apskatīt un analizēt Garmin Connect™ vietnē. Bet brīžos, kad būsi aizmirsis par to, ka jāizkustas, pulkstenis to atgādinās ar skaņas signālu!

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu