IKVD vadītāja: Pedagogs nevar būt robots, kuram nav sava viedokļa (10)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Strādājot pēc izglītojamo audzināšanas vadlīnijām, pedagogam ir jābūt neitrālam savos uzskatos, bet viņš nevar kļūt par robotu, kuram nav sava viedokļa, intervijā aģentūrai BNS pauda Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) vadītāja Inita Juhņēviča.

Viņa norādīja, ka 15.jūlijā valdībā apstiprinātajās izglītojamo audzināšanas vadlīnijās ir iekļautas normas gan par politisko, gan reliģisko neitralitāti, un gadījumi, kas ir bijuši IKVD redzeslokā, liecina par to, ka pedagogam nevajadzētu paust savu politisko pārliecību. Pedagogam, īstenojot savu mācību priekšmetu, jāievēro Satversmē noteiktās normas, kā arī Izglītības likumā un valsts izglītības standartos noteiktais.

«Izglītības likumā ir noteikts, ka pedagogam ir jāaudzina Latvijas patrioti, attiecīgi man ir grūti iedomāties, kā pedagogs, kuram ir cita politiskā pārliecība, kuru viņš skaļi pauž, varētu audzināt Latvijas patriotus, Latvijas valstij lojālus cilvēkus. Līdz ar to, manuprāt, vadlīnijās iekļautās normas ir samērīgas. Savukārt kristīgo vērtību pamatā ir vispārcilvēciskās vērtības, tādēļ ir iespējams nenonākt pretrunā ar kristīgām vērtībām, vienlaikus saglabājot reliģisko neitralitāti,» pavēstīja Juhņēviča.

Viņa arī norādīja, ka «negribētos, ka tas [sekošana izglītojamo audzināšanas vadlīnijām] aiziet galējībā, ka skolotājs kļūst par robotu, kuram nav nekāda viedokļa. Protams, skolotājs ir personība, un viņš, īstenojot savu mācību priekšmetu, noteikti ir profesionālis un zina, ko var un ko nevar teikt.»

IKVD vadītāja arī informēja, ka audzināšanas vadlīnijās noteiktais ir iekļauts Izglītības likumā saistībā ar tikumību jau vairāk nekā gadu, un IKVD līdz šim nav saņēmis sūdzības, kas attiektos tieši uz minētajām normām.

«Ir bijuši divi masu medijos plaši izskanējuši gadījumi par filmas rādīšanu un par dzejoli. Nevienā no šiem gadījumiem mēs nebijām iesaistīti vērtēšanas procesos, skolas pašas tika galā. Līdz ar to gribētu cerēt, ka sūdzību skaits nepieaugs un šie jautājumi tiks atrisināti skolā uz vietas,» pauda Juhņēviča.

Jau ziņots, ka 15.jūlijā Ministru kabinets apstiprināja noteikumus par izglītojamo audzināšanas vadlīnijām un informācijas, mācību līdzekļu un audzināšanas metožu izvērtēšanas kārtību.

Noteikumi paredz, ka pedagogiem audzināšanas nolūkos jābūt objektīviem, lojāliem Latvijai un tās Satversmei, kā arī jāievēro politiskā un reliģiskā neitralitāte. Pedagogs ir profesionāli neatkarīgs un atbildīgs par izglītības procesā izmantojamo informāciju, mācību līdzekļu un audzināšanas metožu izvēli, kā arī to atbilstību izglītojamā audzināšanas mērķim un uzdevumiem. Skolotāji nedrīkstēs veikt aģitāciju un viņiem būs jāievēro politiskā un reliģiskā neitralitāti. Tāpat pedagogi nedrīkstēs ar savu rīcību un pausto viedokli diskreditēt izglītības iestādi un valsti.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu