Simbolu nozīmi ikonās. Uzzini vairāk! (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: jimforest, CC BY-NC-ND 2.0

Rīgas Centrālā bibliotēka 25.augustā rīkos tikšanos ar ikonu jeb pareizticīgo svētbilžu gleznotāju Alevtinu Mošenkovu. Tikšanās laikā dalībnieki varēs noklausīties lekciju par simbolu nozīmi ikonās, informēja Rīgas Centrālās bibliotēkas galvenā bibliotekāre Santa Rukmane.

Mošenkova ir dzimusi Urālos, Permas apgabala pilsētā Nitvā. Zīmēt viņa sākusi jau agrā bērnībā. Viņa mācījusies Permas mākslas galerijas gleznošanas studijā, tad Maskavas Mākslas universitātes Zīmēšanas un glezniecības nodaļā, bet kopš 1964.gada pārcēlusies uz dzīvi Latvijā un sekmīgi absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju.

Kopš 1987.gada māksliniece radošo garu un daiļradi pilnībā veltījusi ikonogrāfijai - glezno ikonas un veic sienu apgleznošanu dievnamos. Lai paaugstinātu savu meistarību ikonogrāfijā, ikonu meistare mācījusies Pjuhticas sieviešu klosterī.

Māksliniece nopietni pievērsusies ikonogrāfijas vēsturiskajai un kanoniskajai izpētei. Mošenkova ir izstrādājusi ikonu zīmēšanas apmācību programmu "Radīšanas dienas", kuru izmanto savā pedagoģiskajā darbā, apmācot Latvijas Kristīgās akadēmijas studentus ikonogrāfijas kursā.

Tradicionāli baznīcas ikonu gleznošana un godināšana tiek uzskatīta par tipisku Austrumu ortodoksālās baznīcas fenomenu, un tās saikne ar citu konfesiju tradīcijām ir visai niecīga. Tāpēc pieņemts par ikonu runāt, apskatot krievu, grieķu, bulgāru un citu tautu ikonas, kopumā stingri ievērojot pareizticīgo baznīcas tradīcijas.

Nedaudz citāda situācija ir Baltijas valstīs un Somijā, kur līdzās pareizticīgo baznīcai pastāv arī citas konfesijas, kas ikonu glezniecībā ievieš zināmu nacionālu, perifēru un minoritāru niansi. Taču tas nepadara mazāk nozīmīgus centienus ikonu gleznošanā. Savijoties tradicionālajam un nacionālajam, senās sakrālās mākslas tradīcija tiek bagātināta un attīstīta.

Mošenkovas lekcija Rīgas Centrālajā bibliotēkā sāksies plkst.17. Lekcija tiks lasīta krievu valodā ar tulkojumu latviešu valodā.

Savukārt vēl līdz 1.septembrim Rīgas Centrālajā bibliotēkā apskatāma Mošenkovas izstāde "Grieķu skola ikonogrāfijā".

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu